Медийната комисия отхвърли законопроекта на ВМРО за промени в ЗРТ

2156
Медийната комисия отхвърли законопроекта на ВМРО за промени в ЗРТ
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по културата и медиите отхвърли на първо четене проекта за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Така текстовете за фалшивите новини няма да попаднат в норматива, регулиращ електронните медии. Според депутати за предложенията на воеводите е нямало нито едно положително становище в комисията.

Припомняме, че по време на извънредното положение от партията на Каракачанов предложиха затвор до 3 г. за разпространяване на фалшиви новини и затваряне на сайтове. Законопроектът предвиждаше и имуществена санкция от 500 до 2 хил. лв. за собственика на домейн с текст без автор, който разпространява “дезинформация в интернет среда”. СЕМ пък щеше да получи правомощия да “надзирава” тези сайтове.

Идеите на ВМРО срещу фалшивите новини: Не само медии, но и блогъри да обявяват адреси и телефони

Всички собственици на интернет сайтове, онлайн платформи, профили в социалните мрежи и онлайн блогове следва да оповестят на видно мяст...

Против съм да даваме повече правомощия на СЕМ. Моето мнение е, че СЕМ в този си вид е абсолютно безполезен, каза депутатът от БСП  Александър Симов. Той припомни, че от медийния регулатор се оплаквали, че са недофинансирани, че администрацията им е натоварена и ако това се приемело, щяло да се превърне в едно министерство на истината, което не може да се справи с тази задача.

Не съм съгласен тези промени да минават през този закон. Вкарвайки ги в този закон, правим фалшивите сайтове медии. Съгласни сме, че тези сайтове трябва да бъдат възпрепятствани. Истината е, че това не са медии. Те не плащат никакви данъци и могат много лесно да бъдат продавани на някои заинтересовани, защото такива има. Трябва да мислим как да възпрепятстваме тези сайтове. СЕМ няма капацитет да упражнява такъв контрол, категоричен бе и Тома Биков.

Днес обаче ВМРО депозираха в деловодството на парламента проект за промени в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), където предлагат аналогични механизми на регулация в Интернет. Проектозаконът все още не е разпределен в комисия.

Подробности за предложенията на ВМРО четете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Какво ще стане, ако влезе в сила Закон за фалшивите новини, пита журналистка

В провокативен пост в социалната мрежа фейсбук журналистката Анна Заркова пита какво ли би станало, ако бъде приет Закон за фалшивите н...

Воеводите предлагаха в друг законопроект с промени в ЗРТ да се регламентират квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир, но и това отпадна. Предложението беше най-малко 1/3 от дневното музикално съдържание в радио и телевизионния ефир да бъде предназначен за българска музика, като от това време се изключват новините, филмите, спортните предавания и рекламите. Друго от предложенията бе 1/2 от българската музика да бъде с текст на български език, а въвеждането на тези квоти трябва да се осъществява в периода между 06:00 ч. и 22:00 часа.

Ако приемем този законопроект, ще трябва силово през закона да наложим на телевизиите и радиата квотен модел, с което те не са съгласни. Изразявал съм подкрепа българската музика да присъства повече в медиите, но когато съм го коментирал и с колегите от Музикаутор и други, сме се съгласявали и че не трябва да се налага по този начин, коментира Тома Биков от ГЕРБ. Има опит за конкретизация какво е българска музика - че един от авторите трябва да е български гражданин. Има какви корекции да се направят и там. Друг е въпросът колко всяка една българска песен стимулира използването на български език и доколко го вербализира. Според мен този дебат трябва да продължи. Нашата група ще се въздържи по този въпрос, защото проблемът не е никак малък, продължи той.

Аз съм “против да се стимулира шоубизнесът, “за” съм да се стимулира културата. Според мен в този закон се стимулира всичко и за съжаление се налага силово върху медиите”, каза още Биков.

От ДПС също обявиха, че ще се възържат, защото били против това да се уреждат отношения през закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика