Местан обясни целувката си за ГЕРБ с ценности, Цачева не можела да спечели сама

2955
Местан обясни целувката си за ГЕРБ с ценности, Цачева не можела да спечели сама
Снимка: БГНЕС

Мотивите да подкрепим г-жа Цецка Цачева стоят по-високо от нея и от ГЕРБ. Така лидерът на ДОСТ Лютви Местан обясни защо подкрепя кандидата за президент на ГЕРБ.

Първата причина е, че виждаме реален риск за евроатлантическата ориентация на България. Не знам как виждат ГЕРБ нещата, но аз виждам риск ляв кандидат да спечели с малка преднина. Опасността е явна, според бившия председател на ДПС, тъй като Румен Радев гледа към Крим като към руска територия, беше тезата на Местан пред Нова телевизия.

Присъдата на Facebook за дебата Цачева - Радев: Казаха си, че ДС е над хората

Първият официален телевизионен дебат между двамата кандидати за президент, които са считани за фаворити в надпреварата за поста на държ...

На въпрос защо тогава не подкрепи Трайчо Трайков, Местан отговори, че ДОСТ обсъждала два варианта – подкрепа за Цачева или за Трайков. За съжаление Трайков е кандидат на формация, която „изнуди” г-н Бойко Борисов да включи крайните националисти (бел. ред. – Патриотичния фронт) в правителството, а Реформаторите са против разкриването на секции в Турция – позиция, която „вероятно” ще чуем от лидери на Реформаторския блок, обясни Местан, визирайки днешното заседание на парламента за изменение на Изборния кодекс.

Лютви Местан заяви и, че Турция категорично е евроатлантическа държава. По думите му евроатлантическата ориентация не е обвързана с дясното по презумпция.

Местан отговори и задочно на Красимир Велчев, който се възмути от позицията на ДОСТ и съзря задни мисли в подкрепата за Цачева – не си струва да се занимавам с него. По-меродавни са позициите на Бойко Борисов и Цецка Цачева, които заявиха, че подкрепата не е поискана, но не е и отказана, добави бившият председател на ДПС. Той каза и, че най-лошата услуга, която ГЕРБ може да направи на Цецка Цачева, ако се води от опиянението си от десетте спечелени изборни победи. Тя не може да спечели, ако остане в тесните рамки на ГЕРБ, сигурен е Местан.

Поискана ли е подкрепата на ДПС за Пламен Орешарски? Струва ми се, че чувствително се надценяват ресурсите на ДПС. Орешарски не е истинският кандидат на ДПС – той е стъпка от „политическия казачок” към генерал Румен Радев, заяви Местан, освен „ако не се стигне до друга сделка”. Основната цел на ДПС е да намерят път към властта, но твърдя, че път за тях към дясното няма, след като провалиха и моите усилия, подчерта Местан. Той обяви, че всъщност не бил еднолично взел решение за падането на кабинета „Орешарски” и едва ли не бил предаден и от колеги в ДПС с твърдението за еднолично решение, заедно с БСП. Ако не беше взето това решение, не съм сигурен, че ДПС сега щеше да съществува – властта на Орешарски щеше да бъде пометена от „гнева на улицата”, е тезата на бившия председател на ДПС. Уверявам ви, че съдбата на правителството на Жан Виденов щеше да е желана, ако беше продължено по този път, уточни Местан.

Местан и ДОСТ ще подкрепят кандидатура на Борисов за президент

Партията на Лютви Местан "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) ще подкрепи Бойко Борисов, ако се кандидатира за пре...

Лютви Местан се измъкна от конкретен отговор на въпрос дали е вярна тезата на съдия Владимира Янева, която в рамките на "Яневагейт" заяви, че службите са на ДПС. Ще се върнем в рамките на 2012 година, каза Местан, като обеща да говори специално по темата, но не сега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика