Местан: Партия ДОСТ бърка сериозни сметки, Путин краде история

3169
Местан: Партия ДОСТ бърка сериозни сметки, Путин краде история
Снимка: БГНЕС

Едва ли си струва да се коментира позиция на почти маргинализирана партия със затихващи функции. Това каза лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан по повод позицията на АБВ, че политическата структура на Местан трябва да бъде закрита.

Партия ДОСТ е с огромна геополитическа стойност, бърка сериозни сметки, включително и геополитически, отбеляза още Местан.

Местан осъди Божидар Димитров за 681 лв. заради обида

Софийският районен съд осъди Божидар Димитров на 681 лева за обида по предявен иск от Лютви Местан, съобщиха от пресцентъра на Национал...

ДОСТ успя да спечели доверието на част от избирателите на Движението за права и свободи. Аргументи по същество АБВ нямат. Основното им твърдение, е, че нашата предизборна кампания е подкрепена с участието на турския посланик Гьокче или други турски дипломати. Това е абсолютна лъжа, категоричен е Местан. Има страх от силата на ДОСТ, ние се доказахме като партия със сериозен политически ресурс, нормално е да бъдем обект на атака от онези сили, които са заинтересовани от антинатовски, антиевропейски позиции, уточни Местан в ефира на Нова телевизия.

Ние като либерална партия сме против връщането на смъртното наказание, не се притесняваме да изразяваме принципнти позиции, които се различават от официалните позиции на властите в Анкара, заяви лидерът на ДОСТ по повод намеренията на турската държава да възстанови смъртното наказание с промените в конституцията на страната.

Единственото вярно в позицията на АБВ е, че партия ДОСТ ще влезе в следващия парламент, убеден е Местан.

Разсекретяването на стенограмата за КТБ

Най-доброто, което може да се направи, е този стенографски протокол да се разсекрети. Незабавно отговорих, че в лично качество съм съгласен информацията да стане достояние на българското общество, стана ясно от думите на Лютви Местан.

И БАН разкритикува Путин

Българската академия на науките разкритикува руския президент Владимир Путин за вчерашното му изказване относно славянската писменост. ...

Лъжа е, че е имало идея за затварянето на всички банки. Така или иначе КТБ не беше в състояние да изплаща вложенията на гражданите. Имаше предложения за банкова ваканция. Няма притеснения от позициите, които съм заемал на този консултативен съвет за КТБ, нямам притеснения, каза лидерът на ДОСТ.

Българо-турските отношения

Добре е отношенията между две съседни държави е да не минават през посредничеството на политическа партия, която и да е тя. Една партия или дори две партии не могат да бъдат единственият гарант за характера на отношенията между две държави. България имаше уникалният шанс да има една двойна функционалност в диалога ЕС-Турция. България можеше да бъде медиатор в отношенията Брюксел-Анкара. Ние можехме да придобием тази геополитеска роля, коментира Местан.

Сега последното решение Валери Симеонов да отговаря за етническите и демографските въпроси е наистина гавра с малцинствата, това е гавра с една значителна част от българските граждани. Трябва да се открои отговорността на този, който определя ресора. Това е тежък гаф на премиера, смята лидерът на ДОСТ.

В наше лице крайните националисти ще имат своята истинска опозиция, заяви още Лютви Местан.

Русия: Не отричаме приноса на България за славянската писменост

Скандалът в България с историческия произход на славянската писменост носи изкуствен характер. Това заяви говорителката на руското външ...

Скандалът с кирилицата

Това е дебел гаф. Реакцията на България трябваше да бъде много по остра, много по-категорична. Позицията на Путин е брутално посегателство и кражба на история, смята Местан. Виждам умисъл в изказването на Путин, поясни лидерът на ДОСТ.

Actualno.com припомня, че навръх 24 май руският президент Владимир Путин направи изказване пред македонския си колега Георге Иванов по отношение на делото на светите братя Кирил и Методий, което предизвика остри политически и обществени реакции.

"Днес в Русия е тържествен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя", заяви Путин. От своя страна Георге Иванов отбеляза, че за него е голяма чест да бъде в Кремъл в този ден. "Както казахте, символиката на тази визита е наистина голяма. Днес почитаме паметта на всеславянските просветители и свети братя Кирил и Методий, които са наши духовни учители", заявява Иванов.

Последва вълна от реакции от официална София. Позиции по темата изразиха президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, външният ни министър Екатерина Захариева, много общественици, учени и експерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика