Методи Лалов пред bTV: Ще изисквам безапелативно спазване на правилата не само от останалите политически сили, но и от арх. Игнатов

4417
Методи Лалов пред bTV: Ще изисквам безапелативно спазване на правилата не само от останалите политически сили, но и от арх. Игнатов
Снимка: БГНЕС

Защо един действащ съдия напусна системата, за да се кандидатира не за кмет, а за общински съветник?

Напуснах съдебната система, защото така повече не може да се живее в България. Напуснах я, за да дам личен пример, за да докажа с действия, че нещата могат да бъдат променени. Промяна от съдебната система не може да се случи, тъй като промените, и в съдебната системата, и в цялото общество, минават през политическата система. Тази промяна означава да махнем от властта широката коалиция ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, АТАКА, ВОЛЯ. Тези хора владеят политическата система от десетилетие и ни заблуждават, че това, което виждаме около себе си и като правов ред, и като заобикалящата ни матиална среда, е най-доброто, което можем да получим. Всъщност ние получаваме само боклуци, получаваме унижение, получаваме невероятна заобикаляща ни среда, рушаща се, неприветлива, мръсен въздух, транспорт и прочие. Ние го виждаме, а тези хора с години ни заблуждават, че това е най-доброто.

Спомням си един ваш цитат “Ще се кандидатирам за кмет на София, ако има кой да ми се довери“. Защо не сте кандидат за кмет сега? 

Сегашният кандидат за кмет на Демократична България е изключително подходящ за този пост, и като образование, и като опит, и като знания. Неговата биография е страхотна. Аз съм готов да съм в екипа на такъв кмет. Можеше да бъде и друг. Скамейката на Демократична България е доста по-дълга от един-двама човека. Моята визитка, като че ли е по-подходяща за общинският съвет, защото СОС е един от виновниците да е такова състоянието на Столична община. Там хората на Ковачки са излъчени в разни дружества именно от ГЕРБ и БСП. Човек като мен, който е свикнал да прилага закона стриктно и с воля и смелост, мисля че го показах в предишните години, в този съвет ще бъда много подходящ. Нека да кажа, моята безапелативност към това да се спазват правилата, ще бъдат насочени не само към останалите политически сили. Ако арх. Игнатов не се справи, аз ще го казвам, ако ние грешим – също. Ако аз не се справя, просто ще се махна, както съм го правил, когато съм виждал, че има някакъв проблем. Няма да дезертирам. Моята борбеност ще се изразява дотам, докъдето съм полезен. Не е важно за хората кой е кмет, въпреки че ,разбира се, че личността има значение. Екипът е важен. Подкрепата за решенията е важна. 

В кой квартал живеете? Как изглежда квартала ви? Харесва ли ви?

Аз живея в Илинден. Най-вероятно изглежда, като вашия квартал - разбити тротоари, паднали знаци, паркирали неправилно автомобили, автомобили върху тревните площи, извън метрото, което е близо до жилището ми, лош градски транспорт, Западен парк, който чака и половина, уж за добро, да бъде ремонтиран, но нищо не се случва. Проблемът на общината е законността, за това и излязох от съдебната система. Съдебната система е призвана да дава законност, а такава няма. Как да се промени манталитета , да не паркират хората неправилно автомобилите си, да не се качват на тротоара непрекъснато - с добро управление, с контрол, с пример, с прозрачност, със средства, насочени правилно където трябва . Кой осъществява контрола? Един от лошите примери в общината е Центъра за градска мобилност. Знаете ли, че това е дружество, което има стотици милион задължения е като партийна каса. ГЕРБ и БСП действат заедно, заедно гласуват едни и същи бордове. Най-скандалното там е, че се събират такси, има план, обявен от Фандъкова, да се строят паркинги. Вие да видяхте някъде построени паркинги по квартали извън тези буферни паркинги? Не, разбира се. Едни и същи хора с лошо управление, с непрозрачно изхарчени средства в полза на тесни кръгове ни убеждават, че това, което е направено, е най-доброто. Тези хора управляват в комфорт - Фандъкова с централната власт, БСП - с парламентарно представяната сила. Управляват в комфорт с евросредства и с парите от нашите данъци, това трябва да се знае. 

Знаете ли София в какво финансово състояние е? Над млрд. и 700 е бюджета на София, но тя има около 700 млн. задължения. Общинските дружества имат над млрд. задължения, общината и дружествата на практика са във фалит. Има 300 млн. несъбрани данъци. Това ли е управлението? Тези хора мълчат, возят се в служебните автомобили и ми казват да бъдете благодарен, казват ми: “Спокойно, и във вашия квартал някой ден ще дойде общината и ще оправи тротоарите“. 

Като казвате това, за вашия квартал, един много важен въпрос. Трябва ли най-после в законодателството да се регламентира по-строго разстоянието между сградите, което по закон е едно, но всички виждаме по кварталите сграда на няколко метра една от друга. На хартия е едно, а изпълнението е друго. Кой изпълнява контрола? 

Изпълнението е грешно, защото всъщност се строи по норми от преди 50-60-те години и всъщност е увеличена плътността на застрояване. Затова ДБ заяви, че ще промени общия устройствен план, така че да се променят параметрите на сградите и големината им и да не се стига до това. Не може между сгради и улици, които са предвидени за 100 хил. човека да има застрояване за 300 хил. Това го усещате вие гражданите. Как може да регламентирате тогава строежа на сгради на места, където няма достатъчно улици? На 3 км от НДК има 2 основни улици и 30-40 бизнес сгради. 

Няколко думи трябва да запомнят гражданите: правила, спазването и отстояването на тези правила и контрол. Опираме до почтеност, защото тези хора които са сега, нямат почтеността да правят това. И опираме до законност. Между съдебната система и общината има огромна връзка и главен прокурор и община има огромна връзка, защото сега по една фасадна процедура ще ви бъде тропосан един главен прокурор, за който не сте и сънували. Може ли в една държава само един човек да свърши една работа, само един човек да бъде главен прокурор, да няма никаква конкуренция между други ?Дали само един лекар може да ви излекува или един строител да направи ремонта ви или един учител да учи децата ви ?Разбира се, че винаги има нужда от повече от един. Но вместо това ни убеждават, че Гешев, който е милиционер, е единствения годен да бъде главен прокурор.

ВСС продължава да блокира участието на водача на листата на "Демократична България" за София

За втори път съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще отложи заседание за освобождаване на съдията от Софийския районен съд ...

Каква връзка има това с общината? 

Ако аз утре съм в общинския съвет и установя нередности, каквито нямайте съмнения, че има и изпратя сигнал до главния прокурор, той ли ще довърши процедурата и ще каже дали има виновни и ще внесе обвинение в съда? Не, ни трябват хора, които ще разпъват чадъри. Такива хора се опитват да ни тропосат. Трябва да сме доволни, че имахме Цацаров, за срещите в ЦУМ да напомням ли? Или Филчев? 

Разбирам, слушал съм ви и в други медийни изяви да говорите по тази тема. Но проблемите на София са факт и вие искате да отидете в общинския съвет. Има ли бързо решение проблема с мръсния въздух, при положение, че много хора горят и въглища, някои хора горят машинно масло, например в нашия квартал? 

Проблемите с мръсния въздух, транспорта, презастрояването нямат бързи решения, но имат решения, които ние, от ДБ можем да започнем да работим още утре, първите ефекти от нашата работа да бъдат видими още в първите месеци. 

Какво, например? ... И сега е забранено да се горят отпадъци…Как ще го контролирате? 

ВСС продължава да блокира участието на водача на листата на "Демократична България" за София

За втори път съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще отложи заседание за освобождаване на съдията от Софийския районен съд ...

Чиновниците, които са в общината, няма да стоят само там, датчици за измерване на въздуха, каквито общината има само 5, а AirSofia има 500. Ще увеличим мрежата от датчици. В съвременно време най-голямото богатство на една община, на едно общество, са данните. Когато някой гори някъде отпадъци, стотици хора на секундата снимат и пращат информация с клипове, само общината няма датчик, който да даде правилно измерване. Това ще направим ние и тогава няма да има оправдание, че не знаем. Не, ние знаем и знаем как да знаем! 

Има ли проблем, по който бихте инициирали референдум в София? 

Разбира се, че да. Един от въпросите, който може да бъде предмет на референдум, е например, средствата които ще биват харчени в рамките на районите на общината, ДБ заяви децентрализация. Всеки район ще разполага с определени средства, за които хората от района ще предложат за какво да бъдат изхарчени, тъй като общността на място вижда най-добре своите проблеми. Трябва да започнем да слушаме гражданите, а не политиците да убеждават гражданите, че това, което виждат и чуват не е вярно, а че е нещо друго. 

1100 лв. заплата на общинския съветник достатъчни ли ще бъдат за вас?

Аз напуснах съдебната система, не за да отида на някой пост или да получа някакви пари. Юрист съм, това с което ще се издържам, ще бъде адвокатска дейност. Тези пари не ме интересуват и те са значително по-ниски от съдийската заплата. За мен по-важно от това да вземам определена сума, e да живея щастливо. Иначе, няма как да се справям с тази заплата без семейната подкрепа. Но ние сме готови, в името на бъдещето на децата си, да търпим материални лишения, за да живеем удовлетворено, така както трябва да направят и останалите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика