Милка Христова: 31 млн. лв. е загубата на общинските дружества

3803
Милка Христова: 31 млн. лв. е загубата на общинските дружества
Снимка: Пресцентър БСП София

Неудовлетворително е състоянието на столичната икономика. За поредна година общинските дружества завършват със загуба размер на 31 млн. лв. според финансовите отчети.

Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Милка Христова, зам.-председател на Столичния общински съвет от БСП.

„Най-голям за тази загуба е приносът на „Топлофикация“ ЕАД“, уточни тя. Според нея обясненията на ГЕРБ, че общинските дружества имат преди всичко предназначението да предоставят социални услуги на гражданите, поради което не може да се търси печалба от тях, са изключително нелепи.

БСП пита Фандъкова за нарушения на ЗОП и злоупотреби в общинско дружество

Заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова внесе официално питане към кметът Йорданка Фандъкова, свързан...

Тя попита каква социална услуга предоставят дружества като „СофИнвест“, „Софийски пазари“ и „Софийски имоти“. Според нея буди притеснение и фактът, че за поредна година губещи са транспортните дружества.

„Това се дължи до голяма степен и на ръководството, и на контрола, който се осъществява върху управлението, но е и резултат от недофинансирането на транспортната задача, която Столична община системно прави през годините и по този начин обрича тези дружества на лоши финансови резултати“, посочи Милка Христова.

Тя обърна внимание на „Центъра за градска мобилност“. „Той продължава да бъде най-печеливш с приходите си. По-голямата част от тях идват от билети, паркиране, синя и зелена зона и поставяне на скоби.

Притеснителното е обаче, че по закон тези средства следва да се използват за изграждане на паркинги и ремонт на улици и тротоари. За съжаление те не се използват по предназначение и потъват в касата на ЦГМ, като покриват най-различни дупки за покупка на материали и изплащане на заплати“, отбеляза зам.-председател на Столичния общински съвет от БСП.

БСП: Управляващите в София за пореден път опитаха да заобиколят СОС

Управляващите в Столична община за пореден път направиха опит да прокарат решение, като заобиколят СОС. Това заяви заместник-председате...

Милка Христова каза още, че състоянието на столичната общинска икономика е различно, в зависимост от това кой я оценява. „Когато управляващото мнозинство от ГЕРБ представяше резултатите за 2018 година, оценката беше изключително положителна, придружена с фанфари за подобряването им и за отчитане на по-добра печалба.

Оценката на БСП обаче е по-различна и в тази връзка се въздържахме при гласуването на годишните финансови отчети“, обясни тя. „Състоянието на Столичната общинска икономика не може да ни удовлетвори дотолкова, доколкото тя има много по-големи ресурси и възможности“, добави Христова.

По думите й при по-добро ръководство и системен контрол икономическите резултати биха били по-добри. „Има изключително много резерви. Необходимо е Столичния общински съвет да отделя по-голямо внимание, да анализира състоянието на всяко едно от тези дружества, за да ги разкрие и да получи съответния резултат“, обясни тя.

Като положителни примери Милка Христова посочи развитието на дружествата „Лозана“ и „Егида“. „Доброто управление представлява задължителен набор от действия, в които контролът е едно от най-важните“, добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика