Министър Комитова: Имаме перфектни пътища, но на места с дефекти

7360
Министър Комитова: Имаме перфектни пътища, но на места с дефекти
Снимка: БГНЕС

В момента Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпълнява над 2200 строежа на стойност над 7.5 млрд. лв. Митът, че всички строежи са спрени е абсолютно неверен. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

По думите ѝ нито един строеж не е спиран, като се изпълняват 341 обекта – пътища, мостове, магистрали. По Оперативна програма „Региони в растеж“ има 1326 проекта, от които 1009 сгради от Националната програма за саниране. 340 обекта се изпълняват по Управление на трансгранично сътрудничество. За укрепване на свлачища и срутища се изпълняват 26 обекта, а във ВИК сектора 170 обекта. За всички тези строежи е осигурено финансиране. Фокусирането само върху един път или два ремонта е абсолютно неправилно, заяви арх. Комитова.

Пътният бранш ще призове фирмите да не излизат на протести

Paбoтнa гpyпa щe тpябвa дa нaмepи peшeниe зa нeизплaтeнитe пapи, ĸoитo Aгeнция „Πътнa инфpacтpyĸтypa“ (AΠИ) дължи нa ...

“Ако има спряно строителство, аз лично ще дойда да отговоря. В качеството ми на министър не съм спирала нито едно строителтво, нито аз, нито който и да е от служебното правителство”, категорична е тя.

Относно качеството на пътищата в България мога да кажа, че имаме перфектно направени пътища, но на места има и дефекти. В МРРБ организирахме Комисия по качеството, която тепърва тръгва на проверки и ще установяваме на място с проби какво е качеството, информира регионалният министър.

Министърът коментира и за строителството на язовир „Студена“, започнало от 23 юли 2012 г.

“Към днешна дата той продължава да се строи – това са девет години. 72-часовите проби са направени от 30 август до 3 септември по информация от фирмата. Да се надяваме, че ако всичко е наред с документите по строителството, в скоро време ще въведем язовира в експлоатация и ще приключим с това 9-годишно строителство”, уточни арх. Комитова.

 „Ние заварихме множество започнати строежи от предишното правителство. Всички тези строежи продължихме да изпълняваме. Не сме правили обществени поръчки, договорите бяха подписани“, заяви тя.

МРРБ: Една от протестиращите строителни фирми е получила над 95 милиона лева аванс

"В интервюто си в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 10.09.2021 г., министър Виолета Комитова обеща в ефир да провери коя е фирмата...

„В 2021 г. намерихме възложена работа за 1.5 млрд. лв. на наши фирми при 389 млн. бюджет на АПИ. Срещнахме се с фирмите и разбираме, че всяка година правителството възлагало повече ремонтни дейности и на края на годината с министерски постановления ги разплаща. Фирмите ни дадоха тази информация, че в края на декември всяка година си чакат това изплащане с излишъци от бюджета“, посочи Комитова.

„Настояваме да има осигурени 1.5 млрд. в бюджета за ремонтни дейности на пътищата, след като толкова са необходими. Искаме тези пари да са осигурени в бюджета, за да не се раздават пари с министерски постановления. Фирмите трябва да са сигурни, че тези пари са осигурени в бюджета. Трябва да се премахне този стрес в системата дали в края на годината ще има пари за изплащане на тези средства“, заяви тя.

„Опитваме се да решаваме тези проблеми. Срещаме се с тези фирми и се разговаря да се помисли за някакви форми на разплащане, за да се уредят тези отношения. Част от фирмите не са виновни за това, което се е получило“, заяви тя.

„За АМ „Хемус“ има един планиран бюджет за около 4.5 млрд. Историята на урбанизираната среда не започва от нас и няма да свърши с нас. Процесът за изграждане на една магистрала е дълъг и бавен и гражданите трябва да имат търпение. Констатирали сме, че активно се строи на 51 км от участъка Плевен – Ябланица. Предишното правителство е преценило, че за 60 месеца от 2019 г. ще построи този участък. Това е реалистично. Отсечки 4,5 и 6 имам ПУП-ве и се стартират отчуждителни процедури. Служебното правителство се опитва да ускори този процес. За отсечките 7, 8 и 9 още се търси място откъде да мине трасето. Там има защитена зона с елени, свлачищни терени. За АМ „Хемус“ са раздадени аванси за 1.5 млрд. на фирми да работят по тези отсечки, въпреки, че нямаме готовност за лотове от 4 до 9. МРРБ не е в състояние да прави проверки къде са тези пари. Там няма банкови гаранции, има застраховки на тези пари. Това са преценили тези, които са ръководили този процес.

„Цената на строителството и качеството са пряко свързани, но в тази тема е свързано и незаконното строителство. При незаконното строителство се дават и харчат пари, но никой не подписва документите за това строителството и никой не дава гаранция. Не знаем какво е качеството на това строителство. Затова смятам, че строителството трябва да се прави законно, за да може да се търси отговорност за качество, бързина и цена. Ние даваме много пари за строежи, но не получаваме очакваното качество. Имаме на много места дефекти и сме организирали една комисия за оценка на качеството, която тръгва на проверки на изпълнени вече проекти. Ще се опитаме да установим на място как изглежда това качество. Не се съмнявам с нашите фирми, но които не са строили качествено, вярвам, че проблемите ще бъдат отстранени“, заяви Комитова, цитирана от „Фокус“.

Спортни коли за 300 хиляди лева паркираха пред сградата на АПИ. Депутат пита: На кого са?

Два спортни и скъпоструващи автомобила бяха забелязани до сградата на АПИ. Във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев е публикувал сни...

„За АМ „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора държавата дължи около 120 млн. и около 800 млн. се дължи за фирмите, които са подържали пътища. В България има 21 000 строителни фирми за 2019 г. Тези фирми ангажират около 156 000 работници. Пътните фирми в браншовата камара са 28 броя. Тези пътни фирми, с които имаме активен диалог, са изпаднали в ситуация да са свършили работа, но да не им е платено. Ние търсим решение и трябва този въпрос да бъде уреден. С парламента вече опитахме да решим въпроса, но не получихме разбиране по въпроса“, допълни тя.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика