Министърът на иновациите назначи одит за конфликт на интереси, имало сигнал срещу предишното управление

3498
Министърът на иновациите назначи одит за конфликт на интереси, имало сигнал срещу предишното управление
Снимка: Пресцентър на Министерство на иновациите и растежа

Министерството на иновациите и растежа назначава одит с фокус върху "процедурите за конфликти на интереси и изследване на връзки с видни политически личности". Това обяви служебният министър Александър Пулев на брифинг във ведомството този петък.

"Има активни сигнали, входирани в министерството и към Фонда на фондовете, които са от външни наблюдатели. Има активен сигнал, свързан със сегмента дялови инструменти във фонда. Съдействаме на всички колеги, взаимодействаме с всички контролиращи органи. В момента, в който има развитие, ще може специално да запознаем всички хора с резултатите от тази проверка", каза Пулев, но отказа да даде повече данни. Заяви само, че става дума за финансов посредник.

Добави още, че има и неформална информация за "друг сигнал, свързан с предишното управление". Той е в сегмент ускоряване (дялови инструменти), сигнал срещу финансов посредник по оперативна програма "Конкурентоспособност".

Вицепремиерът Пулев: 735 милиона лева могат да се усвоят до края на годината

"До края на 2022 година, благодарение на труда на Министерството на иновациите и растежа, ще пуснем 735 милиона лева безвъзмездна помощ...

"Назначаваме одит под контрола на нашето министерство - с фокус върху процедурите за конфликти на интереси, изследване на връзки с видни политически личности. Ясните ни послания са без политически поръчки във Фонда на фондовете, разсичаме възела на конфликта на интереси, защото това разрушава кредита на доверие в тази екосистема. Това ще бъде основата на одита, който започва от утре", заяви министър Пулев. "Идеята ни не е лов на вещици, а да сме конструктивни, да протегнем ръка към предприемачите, които имат нужда от средства от Фонда".

"Не сме се насочили към определено управление, говорим за стандартна политика, която е стандарт в цял свят", добави още Пулев.

Фондът на фондовете е създаден през 2015 г. Това е дружество, което е 100% държавна собственост. Средствата, които влизат там, са пари на европейския данъкоплатец и на българския данъкоплатец – 1,2 милиарда лева е общият ресурс по 7 европрограми. В тях доминират три програми – ОП „Иновации и конкурентноспособност" – 559 млн. лв., ОП "Регионално развитие" – 369 млн. и ОП "Околна среда" – 266 млн. лв. Като допълнение има и съучастие на национално ниво – тук се привличат и средства от българската държава.

Идеята е този ресурс от 1,2 милиарда лева да стигне по най-ефективния начин до най-голям набор от бенефициенти, най-вече малки и средни предприятия. Фондът не инвестира директно в крайните потребители, а използва финансови посредници. Те са избрани на конкурентен принцип. Тези посредници са разделени на две категории – доминиращата част е свързана с кредитни продукти, дългови финансови инструменти. Тази дейност е около 80% от ресурса. Става въпрос за кредити, заеми, гаранции, свързани продукти. Работи се с 13 различни посредници, които са големи и утвърдени банки. По програмата до бизнеса са разпределени около 700 милиона лева, подкрепени са над 1800 различни компании.

Другата част – която е около 20% от общата дейност – са дялови финансови инструменти. Става въпрос за по-високорискови инвестиции. "Така че нашият фокус от гледна точка на мерки е върху тези финансови инструменти, в частност сегментите ускоряване, начален етап и растеж. Брой стартиращи и развиващи се компании, до които е стигнал този ресурс", обяви Пулев.

Кой е Александър Пулев - новият служебен министър на иновациите и растежа?

Александър Пулев е новият служебен министър на иновациите и растежа в служебния кабинет на Румен Радев. Пулев е роден на 5 февруари 19...

По дизайн, дяловите инструменти са по-високорискови – това е такъв тип инвестиция в капитала, при която, за разлика от кредитните продукти, където има ясен договор, тук има директна инвестиция в капитала. Дава се кеш на стартиращия бизнес и основателят на бизнеса поема ангажимент да инвестира тези пари в развитието. "Трябва да се фокусираме върху сегмента ускоряване – идва един екип с идея или концепция. На този етап не е нужно дори да има регистриран бизнес или учредена компания. Споделя се само визията пред финансовия посредник – тук разчитаме на капацитета на посредника да оцени идеята, да каже колко струва и дали си заслужава да се инвестира. Няма конкретен ангажимент парите да се върнат, а да се инвестират. Нашият фокус е насочен точно към този сегмент", каза министърът.

Мерките, които той ще предприеме, за да сложи край на конфликта на интереси в сегмента и край на връзките с видни политически личности, включват обследване на всички практики и въвеждане на нови и ясни критерии във връзка с оценъчната методология. "Когато дойде потенциален създадел на бизнес и започне разговори с финансовия посредник, трябва да се види, че има прозрачен процес. Трябва да има баланс между интересите на създателя на бизнеса и на интересите на финансовия посредник и инвеститорите зад него. Всяка една страна да е вложила достатъчен капитал, че има какво да губи, така че да бъдат всички страни достатъчно мотивирани. Ще въведем минимални изисквания относно съдържанието на презентации, опита на екипа на основателите и съдържанието на бизнес плана на компаниите", добави Пулев.

"Не на последно място, обсъдили сме темите с Мартин Гиков – изпълнителен директор на Фонда на фондовете. Ще подкрепим всички идеи и практики. Ще има одитен комитет с участието на външни експерти. Без политически поръчки, без конфликт на интереси", заяви министърът.

"Дискутирах кредита на доверие в екосистемата – той е от абсолютно ключово значение за нас. Ако направим всички тези неща, ние не само ще поддържаме доверието, а ще надградим. Ще има максимално ясни и чисти процеси, фондът ще работи още по-добре и средствата ще бъдат канализирани по-ефективно към компаниите, бъдещи шампиони на България", добави той.

"Много активно преговаряме за един значителен допълнителен ресурс, който ще влезе във фонда – над 2 милиарда лева ще се бори екипът да влязат в следващия програмен период. Пак основно са по ОП "Конкурентоспособност" и иновации в предприятията", заяви Александър Пулев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика