МИР: Правителството е на път да провали Националния план за възстановяване

3055
МИР: Правителството е на път да провали Националния план за възстановяване
Снимка: ПП "МИР"

Националният план за възстановяване е шанс за България, но некомпетентността на българското правителство е на път да го правили, а страната ни ще загуби над 29 млрд. евро. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

„От Партия МИР нееднократно и в продължение на доста дълго време алармираме за липсата на нормативни актове и разпоредби по редица въпроси, както и за неспазването на съществуващите такива. Нееднократно сме заявявали нашите позиции за липсата на прозрачност и незаконосъобразност при избора на „Информационно обслужване“ АД за организация, която ще преброява и обобщава резултатите от изборите. Неслучайно през февруари месец миналата година организирахме протест за спазването на закона и въвеждането на машинното гласуване. Повдигнахме темата за липсата на Здравен протокол при провеждане на предстоящите парламентарни избори. Неслучайно сега повдигаме и темата за „Националния план за възстановяване“, която е далеч от обществения фокус, но това е изключително важен за държавата ни документ“. Това каза зам.-председателят на ПП МИР Владислав Милев.

Той подчерта, че „Националният план за възстановяване“ е документ, без който ЕС няма да започне финансирането на България по многогодишната финансова рамка, където общата сума, предвидена за страната ни, е над 29 млрд. евро.

„Такава сума не е давана на България през последните 14 години, а със своите бездействия управляващите са на път да пропуснат уникалния шанс да се получат средства за финансиране на редица приоритетни отрасли и дейности“, беше категоричен Владислав Милев.

Според партия МИР „Националният план за възстановяване“ е публикуван през ноември миналата година за обществено обсъждане, но все още не са предприети стъпки за неговото приемане и предоставяне на ЕС. В тези действия от ПП МИР виждат умишлено бавене и некомпетентност на управляващите, което носи огромни финансови загуби на България.

От ПП МИР припомнят, че финансовата рамка на плана е за периода 2021-2027 и е от изключителна важност за България в условия на пандемия и неизвестни финансови и социални последици от нея, държавата, българския бизнес и общество да се възползва от възможностите, които предоставя „Националния план за възстановяване“.

„Вместо да се върши реална работа, в момента сме свидетели на раздаване на предизборно пари през прозореца на „джипа“, които дори не са от реалната икономика, а са взети назаем и всички български граждани ще плащаме години наред за този популизъм и предизборна кампания на Бойко Борисов. Да не говорим, че липсва реално подпомагане на бизнеса в тежките условия, в които е поставен заради ограниченията, а мерките 60/40 или подобни на 24 лв. на ден представляват подигравка както с хората, така и с бизнеса“, каза още зам.-председателят на ПП МИР Владислав Милев.

Партия МИР: КЗК да каже дали "Информационно обслужване" законно ще обработва изборните резултати

Според партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) ЦИК е принудена с противоречива норма от Изборния кодекс да възложи пожизнено "Инфо...

От МИР обръщат внимание, че в доста държави вече се знае, че предвидените средства в плана ще са бъдат насочени за дигитализация, за възобновяема енергия, електрически автомобили и подобряване на инфраструктурата.

„За съжаление в България все още няма яснота как и по кои направления ще бъдат инвестирани предвидените в „Националния план за възстановяване“ средства. За нас от МИР това освен безстопанственост е и неадекватност и безотговорност на управляващите“, каза още Милев.

ПП МИР предлага предвидените средствата в „Националния план за възстановяване“ да бъдат приоритетно насочени към следните области:

- електронно правителство и дигитализация;

- изграждане на напълно нов и отговарящ на изисквания и стандарти център за спешна медицинска помощ и неговото оборудване;

Партия МИР предлага Национален щаб за честни избори

Всички политически партии да имат свои наблюдатели в Централната избирателна комисия (ЦИК) и „Информационно обслужване“, пр...

- закупуване на техника за спешна медицинска помощ – хеликоптери, високо проходими машини, система за оповестяване и реакция при бедствия и аварии;

- осигуряване на киберсигурност преди поредния срив на НАП или друг регистър;

- инвестиции и възстановяване на българското село и селско стопанство;

- инвестиране в проекти за енергийна ефективност на общински и жилищни сгради;

- инфраструктура за електрически автомобили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика