Митрофанова: Отговорът на Русия ще бъде много тежък

3766
Митрофанова: Отговорът на Русия ще бъде много тежък
Снимка: БГНЕС

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с експулсирането на 70 руски дипломати. Това заяви посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова в интервю за "По света и у нас" по БНТ.

Посланик Митрофанова е била приета във Външно министерство днес, където с вербална нота е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на дипломатите до 12 часа утре, 1 юли. „Мисля, че в такъв случай отговорът на Русия ще бъде много тежък. Сега съм в контакт с Москва. И Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия. Даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения! Москва ще вземе решението“, каза тя пред БНТ.

Румен Радев: Премиерът да свика заседание на правителството

"Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Минис...

„Искам да подчертая още веднъж. Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако има доказателства, то разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души – защо? Какво означава против интересите на България. Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава..“, изразява недоумение тя.

„Те не са събрали никакви доказателства. Разбирате ли, ако разглеждаме някакви срещи... с българския колега или човек, когото познаваш от добрите години, когато военни и разузнаването общуваха. Имаме официален представител на разузнаването в посолството и ДАНС го знаят много добре. Имахме официален представител на службата за сигурност, който се занимаваше с въпроси на тероризма и предаване на престъпници. Имахме военно аташе, а сега всички наши военни представители, тоест официалните представители на военното ведомство са изгонени“, допълва тя.

Митрофанова не смята, че е преминала рамките на добрия тон като е нарекла премиера ни „чиновник“. „А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума. Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия. Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни - да се отхвърли всичко руско. Но той е човек без корени , който абсолютно не разбира. Ако беше променил реториката си и не беше говорил така, както говори, мисля че щеше да има много дълъг политически живот“, заяви още тя.

Пред руската агенция ТАСС пък дипломатът коментира призива на служебния премиер Кирил Петков към руското посолство да оттегли нотата си в името на бъдещите отношения. "Това беше като разговор между глухи, нашата нота се отнася за едно нещо, а отговорът на министър-председателя в оставка беше на съвсем друга тема. В изявлението на Кирил Петков се казва, че в посолството им в Москва работят 12 дипломати и те са готови да ни оставят 43 души, което също не е вярно, ако проследите нотата, която получихме, остават ни само 20 дипломати. Готови сме да преговаряме за съкращения на персонала, това е допустим въпрос, тази тема може да бъде обсъдена. Но основното, което казахме, е, че 70 души, работещи на различни позиции в дипломатическите ни мисии, са обявени за персона нон грата. Този акт поставя своеобразен позорен печат върху тях, който ще попречи на бъдещата им кариера, ще ограничи възможността им да пътуват в Европейския съюз, включително в България, където много от тях имат приятели".

Генчовска чака указания от премиера за нотата на Митрофанова

Външният министър в оставка Теодора Генчовска чака указания от премиера Кирил Петков за нотата на руския посланик Елеонора Митрофанова....

Руският посланик се изказа отрицателно за решението за закриване на консулските мисии на двете страни. "Закриването на Генералното консулство в Русе е огромно подкопаване на нашите взаимни отношения, както и закриването на българското консулство в Екатеринбург. Това са големи консулски окръзи, където хората се обръщат към консула с различни нужди, например за обработка на документи и получаване на визи. Бизнесмените, които не винаги могат да пътуват до Москва или София, за да получат визи или съвет, постоянно търсят помощта им. Тези действия са рязко подкопаване на нашите отношения", допълни тя.

Митрофанова определи реакцията на българските политици на развитието на дипломатическия скандал като адекватна. "Българските политици са адекватни хора, много от тях, особено юристите, са наясно, че всичко, което се случва, е абсолютно незаконно. Освен това президентът на страната заяви, че изобщо не знае за случая, а Съветът за сигурност не е гласувал такова решение. Не е ясно въз основа на какво и кой е взел такова решение и е набелязал тези 70 души като персона нон грата. Очакваме отговор на нашата нота, очаквам да има разумно отношение и с такава стъпка да не рискуваме да поставим отношенията между държавите ни на ръба на разрива", каза още тя пред ТАСС.

Същевременно от руското посолство излязоха с официално изявление, разпространено чрез Facebook страницата им. “В предадената на 30 юни в МВнР на България нота не се споменава за паритета на сътрудници на дипломатическите представителства на Руската Федерация и Република България. От руската страна беше заявено за неприемливостта на обявяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите задгранични учреждения за „persona non gratae“. Разглеждаме това като опит да се постави клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски мисии. Смятаме това деяние за безпрецедентен, клеветнически и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските отношения.От руската страна също така беше заявено, че ние категорично отричаме тези обвинения. Каквото се отнася до числеността на работници на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то тази тема изобщо не беше повдигната и изисква отделно обсъждане”, се казва още в изявлението.

От посолството допълват, че очакват българското външно министерство да отзове двете ноти, които съдържат списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България на 1 юли.  “В противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматично води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за изключително тежки последствия за двустранните отношения ще бъде изцяло върху българската страна”, пише още в изявлението.

Емануил Йорданов: Винаги е късно да изгоним Митрофанова, но се надявам това да стане (ВИДЕО)

Седемдесет руски дипломати бяха изгонени от България преди три дни. Това предизвика буря в политическия живот у нас. Премиерът Кирил Пе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика