Митрофанова заплаши със затваряне на руското посолство

5988
Митрофанова заплаши със затваряне на руското посолство
Снимка: БГНЕС

Скандалът с изгонването на 70-те руски дипломати може да доведе до скъсване на дипломатическите отношения между България и Руската федерация. Това става ясно от различни източници, според които руският посланик Елеонора Митрофанова е изпратила нота до Министерството на външните ни работи според сайта на Валерия Велева "Епицентър". 

В документа се предупреждава, че ако до 12 часа утре не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те служители на руските задгранични учреждения на територията на България, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София.

Митрофанова за изгонените дипломати: САЩ и Великобритания командват България

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова окачестви като "безпрецедентен и абсолютно неприятелски ход" решението на българско...

"Смятаме обявяването за персона нон грата и неприемливи лица на 70 служители на руските задгранични учреждения на територията на Република България за безпрецедентен, клеветнически, напълно неоснователен и провокационен акт, подкопаващ основата на нашите взаимоотношения. Руската страна напълно отрича тези обвинения", пише в нотата, факсимиле от която се разпространява в мрежата.

"В случай, че нотите NoNo 54-64-123 и 54-64-124 не са отзовани до 12 часа на 1 юли 2022 година, пред руското ръководство неотложно ще бъде повдигнат въпросът за закриване на Посолството на Руската Федерация в Република България. В този случай отговорността за изключително тежките последствия за отношенията между Руската Федерация и Република България ще бъде изцяло върху Българската страна", пише още в документа.

Информацията, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България, беше потвърдена от самата Елеонора Митрофанова. Пред БНТ тя допълни, че Русия определя действията на правителството като безпрецедентни: "Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако има доказателства, то разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души - защо? Какво означава против интересите на България. Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава...".

По-късно от Министерство на външните работи също обявиха, че са имали среща с посланика на Руската федерация по нейно настояване. При посещението й тя е връчила вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. "Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия", уточняват от МВнР.

Български министър поиска обяснение от Фейсбук заради руското посолство и призива му да се дарява за руската армия

Министърът на електронното управление Божидар Божанов се е свързал с официалния контакт на Мета (Фейсбук) и е изпратил публикацията на ...

В тази връзка експертът по конституционно право проф. Пламен Киров призова президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност. "Ще ни докарат до международна криза. Това е все едно да скъсаш дипломатически отношения със САЩ, Китай, Великобритания. Това са безотговорни хора", коментира конституционалистът проф. Пламен Киров пред Actualno.com. Според него, КСНС трябва да бъде свикан, за да се търси консенсус и отмяна на изгонването на 70-те руски дипломати и персонал в дипломатическата мисия. По думите му, външният министър не може да връчва нота за гонене, ако не е упълномощен от принципала. Освен това, проф. Киров коментира, че гоненето на чистачи и шофьори не може да стане, защото те не са дипломати и ако бъдат обявени за шпиони, следва да им се търси наказателна отговорност в България - а главният прокурор Иван Гешев не е казал нищо такова. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика