МОСВ за обгазяването на с. Труд: Няма норми за неприятни миризми

5055
МОСВ за обгазяването на с. Труд: Няма норми за неприятни миризми
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Еко-министърът Емил Димитров не възнамерява да затяга мерките против изпускането на неприятни миризми от централата за биогаз до пловдивското село Труд или другаде. Това става ясно от негов отговор в писмения парламентарен контрол.

С обяснението, че няма норми за неприятни миризми и позовавайки се на резултатите от проверки, неустановяващи отклонения в качеството на въздуха, както и на факта, че не МОСВ регламентира отстоянията между жилищни сгради и централи за биогаз, той не се ангажира с проблема на жителите на с. Труд.

Пореден протест в село Труд - заради замърсяване на въздуха

Днес, 9 юли, в 18:30 часа гражданите на село Труд, Община Марица, ще излязат на протест, обявен като гражданско неподчинение. Причината...

Протестът на хората от това пловдивско село, както информира министъра депутатът от Воля Елена Пешева, се дължи на продължаващия повече от 5 години тормоз с изпускането на интензивни миризми във въздуха от функциониращата на 250 метра от жилищен квартал централа за производство на топло и електроенергия от биомаса. „Със спирането на протестите, заради извънредната епидемична обстановка, операторът спира да изпълнява и минималните задължения, относно осигуряване на хигиената и спазване на елементарни норми“, алармира депутатът.

„Регионалната инспекция по околна среда и води в Пловдив, МОСВ и РЗИ не могат да установят наличието или неналичието на миризма във въздуха, но протестиращите не са съгласни с твърдението на отговорните институции, защото проблемът с нетърпимите миризми остава“, посочва Пешева.

Жителите настояват централата да бъде спряна за технически одит, докато не бъдат отстранени всички проблеми. Според тях трябва да се въведе задължително извършване на оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) за сметища, инсталации за биогаз и подобни. Редно е също да бъдат въведени минимални отстояния подобни централи да бъдат разполагани на не по-малко от 3 км от населените места, отбелязва още Пешева. 

Според становище на здравното министерството, миризмите могат да повлияят негативно – причиняват стрес и отключват респираторни заболявания, изтъква още Пешева, позовавайки се на жалби от местното население.

Предвижда ли МОСВ да въведе по-строги мерки за функционирането на подобни централи в близост до населени места, попита министъра тя, както и дали ще бъдат ли променени изискванията за отстояние на централите от населените места.

Протест, обявен като гражданско неподчинение, в село Труд

Пореден протест, обявен като "гражданско неподчинение", готвят жителите на пловдивското село Труд. Протестът ще се проведе на 9 юли, от...

В отговор, министърът насочва към друг възможен източник на миризмите. „Вероятен източник на миризми в района на населеното място могат да бъдат и животновъдните обекти в и около населеното място и или заустването на битово-фекални води от селото в р. Пясъчник“, смята той. От РИОСВ-Пловдив е изпратено писмо на община Марица за предприемане на действия по компетентност, информира министърът.

Въпросът дали ще бъдат променени изискванията за отстояние на централите от населените места, е извън компетенциите на МОСВ, респ. РИОСВ, отбелязва министър Димитров. „Правилата и параметрите за застрояване и разполагане на жилищни и нежилищни сгради са уредени в Закона за устройство на територията и съответните подзаконови нормативни актове“, уточнява той.

„Относно проблема с нетърпимите миризми следва да се отбележи, че в екологичното законодателство няма норми за неприятни миризми“, подчертава в отговора си министърът и представя данни от извършени проверки, при които „не е установена миризма на територията на с. Труд, характерна за производствения процес в централата“.

Еко-министърът потвърждава че по отношение на централата не са правени оценки за въздействие на околната среда (ОВОС). През 2016 г. при процедура за разширяване на суровинната база на Инсталацията за преработка на биомаса възложителят приложил към документацията и Комплексна екологична оценка със здравна експертиза, без да се е изисквало такава. Преценено било, че здравен риск за населението би се очаквал при неспазване на нормативното законодателство и процедурата приключила с решение на РИОСВ-Пловдив да не се извършва ОВОС.

Постановеното решение е обжалвано в Административен съд Пловдив от Инициативен комитет на с. Труд, но съдът отхвърля жалбата и оставя в сила решението АС Пловдив, което през декември 2019 г. е потвърдено от Върховния административен съд (ВАС), а решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Европарламентът обърна внимание на оплакванията от биоцентралите у нас

След като няколко години Сдружение “Бъдеще за село Труд”,  и инициативните комитети от Нова Загора и Царевец се бориха...

При процедурата за изграждането на инсталацията през 2012 г. също било взето решение да не се прави ОВОС, което не било обжалвано в установения срок и е влязло в сила, а в 2015 г. централата за производство на ток от биомаса била въведена в редовна експлоатация.

Въпросът и отговорът в пълен текст можете да видите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика