На изпроводяк: Служебният кабинет раздаде милиарди за пътища по съмнителен начин

13868
На изпроводяк: Служебният кабинет раздаде милиарди за пътища по съмнителен начин
Снимка: БГНЕС

"В последните 3 дни на своето управление служебното правителство на Радев е раздало над 4 млрд. лв. на пътностроителни фирми, поставяйки новия кабинет пред свършен факт". Това написа депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев във Facebook в деня, в който парламентът ще гласува новото правителство "Денков - Габриел".

Разпределените средства са за ремонта на пътищата за период от 4 години. През последните две години пътните ремонти бяха прекратени, а над 20 000 километра републикански пътища останаха без поддръжка поради липса на възлагания от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Причината беше, че договорите за пътно поддържане, сключени по времето на ГЕРБ, бяха атакувани от служебното правителство на Стефан Янев и прекратени предсрочно.

В средата на февруари 2023 г. АПИ обяви поредните търгове, които са за 4 години. Първоначалното обещание на служебната власт беше до края на април да са ясни изпълнителите на пътните ремонти по новите поръчки, но това така и не се случи, въпреки че през март бяха отворени предложения по 7 обществени поръчки.

"Медиапул" цитира участници в тези поръчки, които казват, че в последните месеци "емисари", представящи се за пратеници на президентската институция, са обикаляли кандидатите и са се договаряли за комисионата, която са готови да дадат, ако спечелят търговете. Не може да бъде потвърдено дали това наистина е вярно.

През втората половина на месец май станаха известни и първите печеливши от раздаването на средства. Победители се оказаха пътните фирми, които поддържаха пътища в Северен централен район и Североизточен район по времето на ГЕРБ. Голяма част от пътищата там ще продължат да се поддържат от фирми, свързани с Велико Желев - бизнесмен, който бе арестуван на 6 март, но не за "тънките магистрали", а заради принуда спрямо свой служител. После той излезе на свобода срещу 20 000 лева гаранция.

ОЩЕ: Свързвани с Велико Желев фирми печелят от първите нови пътни поръчки

Шишков: Събудихме магистралите

Строи се навсякъде, където събудихме магистралите. Това се похвали регионалният министър Иван Шишков пред БНТ. По думите му досега мно...

ОЩЕ: Богдан Милчев обвини Шишков в корупция, знаел за негова среща с Велико Желев (ВИДЕО)

Практиката, която се прилагаше по време на служебния кабинет на Гълъб Донев, бе да се отваря само една ценова оферта (с изключение на две области), докато останалите участници са отстранени на база на техническото предложение.

ОЩЕ: АПИ отряза големи фирми за пътен ремонт на "Хемус", избра една без опит

След като се видя, че фирмите, печелили и при управление на ГЕРБ, печелят и сега, дойде масово обжалване на поръчките за Северен централен и Североизточен район. За първия са подадени общо 5 жалби от различни участници в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а четирима кандидати са обжалвали поръчката пред КЗК за втория район.

На 2 юни започна отварянето на цените за останалите 4 региона, но по друг начин – като „миш-маш“ или „жмичка“, както ги описва участник в търговете пред колегите от "Медиапул". Иначе казано - в един регион се отваря една или няколко обособени позиции в различно време - ден и час, в повечето случаи след 16 часа. Дните на отварянето на ценовите предложения са 2 юни, 5 и 6 юни (т.е. днес), показва регистърът на обществените поръчки.

"Спестени материали, лошо строителство и липса на контрол": Изводи на ескпертите за Северната тангента (ВИДЕО)

През месец февруари след проверка стана ясно, че една трета от заложения по проект асфалт, който трябва да е 20 сантиметра, липсва в ос...

Вижда се, че за част от обособените позиции все още няма посочени дати за отваряне на ценовите оферти. Към края на работния ден на 5 юни без дати за отваряне на ценовите предложения са областите Бургас, Ямбол, Пазадржик, Смолян, Хасково и други.

На 6 юни след 16 часа ще се отварят ценовите предложения за областите Перник и София, където битката е най-оспорвана и парите са най-много - 8 кандидати за 258 млн. лв. Служителите на АПИ даже ще работят извънредно, тъй като за област Плевен ценовите предложения ще бъдат отваряни в 17:30 часа, когато е краят на работното им време, става ясно от регистъра за обществените поръчки.

В същия ден 49-ото Народно събрание гласува предложеното от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС правителство с втория мандат.

Идва ред и на втората порция победители сред строителите. Принципът да се отваря само една ценова оферта, този път е спазен без изключение. Всички отворени предложения с цени на 2 юни и на 5 юни са само на един кандидат. Останалите участници са отстранени и някои от тях твърдят пред "Медиапул, че това е станало с произволни мотиви, без реални основания. Допускат, че победителите с отворена ценова оферта, които нямат нужната техника и капацитет, ще вземат отстранените участници като подизпълнители.

Обществената поръчка за Югоизточния район е разделена на четири обособени позиции за областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

Иван Шишков: Пътищата са такива заради незаконно строителство, допуснато от държавата

„Арестът на Велико Желев ме изненада, защото големият проблем в строителството и нередностите в пътния сектор са на държавата кат...

На 2 юни е отворена ценовата оферта за област Сливен на "Пътно поддържане-Сливен". Другият кандидат - "Берко-90-Берксонски и С-ИЕ", е отстранен. В момента пътищата в областта се поддържат от двете фирми.

На 5 юни в 11 часа е отворено ценовото предложение за област Стара Загора на обединение "Поддържане 2022", в което влизат "Трейс груп холд" АД и "Трейс БГ" ЕООД". Групата "Трейс" от години поддържа пътищата в областта. Другият кандидат ДЗЗД "Инфраструктурно поддържане Стара Загора" е отстранен.

За областите Ямбол и Бургас все още няма насрочено отваряне на ценови предложения, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Още при публикуването на документацията при търга за Южен централен район обществената поръчка беше обжалвана пред КЗК. АПИ се съгласи, че е допуснала грешки за четири от петте обособени позиции, с изключение на област Пловдив, и я прекрати. За областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково беше обявена повторно. За област Пловдив имаше четирима кандидати, но до отваряне на ценовите предложения на 2 юни е допусната единствено "Европейски пътища" АД, която служебната власт обвини в незаконно строителство на магистрала "Хемус". Същата компания и в момента поддържа пътищата в областта и беше обвинена, че е правила незаконни пътни ремонти - основни ремонти маскирани като текущи, възложени ѝ по времето на ГЕРБ.

На 2 юни е отворено и ценовото предложение за област Кърджали. Там кандидатите са били трима, но е отворена цената единствено на ДЗЗД "ТРЗП Кърджали", в което влизат "ПСП Строй" и "Пътстройинженеринг" АД, която се свързва с Румен Гайтански - Вълка. Същата фирма поддържа и в момента пътищата в област Кърджали.

АДФИ: 40% от всички обществени поръчки у нас са с нарушения

40% от общо 1 008 проверявани обществени поръчки са с нарушения. Със свое решение служебното правителство прие отчета на Агенцията за д...

За областите Пазарджик, Смолян и Хасково все още не са обявени дати за отваряне на ценови предложения.

Поръчката за Югозападния район е разделена на 4 обособени позиции - по една за областите Благоевград, Кюстендил, Перник и София. Към момента е отворено ценовото предложение единствено за област Кюстендил. Това е станало на 2 юни в 16:35 часа и е на "Нивел строй" ЕООД. Другият кандидат - обединение "Пътища 23", в което влизат "Мегаинвест холд", "Пътно поддържане Кюстендил" и "ИСА 2000", е отстранен.

На 6 юни е насрочено отварянето на ценовите предложения за областите Перник (16:30 ч) и София (16:45 часа). За област Благоевград, където има само един кандидат, все още не е насрочено отваряне на ценово предложение.

Обществената поръчка за Северозападния район е разделена на 5 обособени позиции за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен.

На 2 юни е отворена ценовата оферта за област Ловеч, където кандидатите са били двама. Отворена е офертата обаче само на единия - "Виастрой" АД, който и в момента поддържа пътищата в областта.

Шишков: Ако не бяхме издали разрешението за магистрала "Струма", щяхме да се върнем 3-4 г. назад

"Това, което е важно - всички искаме да имаме максимално бързо решение на магистрала "Струма". Магистрала "Струма" в момента има един д...

На 5 юни са отворени ценовите предложения за областите Видин и Враца, като отново е само една оферта, а останалите кандидати са отстранени. За област Видин това е "Нивел строй" ЕООД, а за област Враца е ДЗЗД "Северозапад 2023", в което влизат "Трейс груп холд" АД, "Трейс БГ" ЕООД и "Витез проспект" АД.

За област Плевен, където има оспорвана конкуренция от шестима кандидати, отварянето на офертите е насрочено за 6 юни в 17:30 часа. За област Монтана все още не е обявена дата.

Междувременно днес служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков се похвали пред "Нова Нюз" с думите, че "в рамките на този служебен кабинет за 10-те месеца сме издали подробни устройствени планове (ПУП) за над 100 км нови магистрали и сме пуснали в експлоатация над 30 км магистрали".

"Голяма част от инфраструктурните обекти бяха буквално занемарени и нищо не се случваше по тях. Направихме големи усилия, за да може следващите редовни министри да продължат работата по тях“, коментира още регионалният министър. "Върху АПИ е лепнат лош етикет и после трудно можем да намерим специалисти, които да работят там", добави той.

В края на май пък Шишков обяви, че ще внесе в парламента предложение за изменение в Закона за устройство на територията. Става въпрос за незаконните строителства за ремонта на пътища, част от АМ „Хемус“ и язовирите. „Трябва да решим дали търсим законност, или замитане. Настойчиво предлагаме законност“, каза той, като така стана ясно, че ще се узаконява незаконно строителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика