На ниво комисия: Без български паспорт срещу 1 млн. лв. инвестиция

2424
На ниво комисия: Без български паспорт срещу 1 млн. лв. инвестиция
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

С 18 гласа "за" и без нито един "против" или "въздържал се" правната комисия на парламента одобри да отпадне инвестиционното гражданство, подкрепяйки законопроекта на правителството за промени в Закона за българското гражданство.

С проекта се предлага да отпадне възможността за придобиване на български паспорт от лица, получили разрешение за постоянно пребиваване, направили вложения и увеличили инвестицията си до 2 млн. лв., уточни зам.-министърът на правосъдието  Евгени Стоянов. Досега са издавани разрешения за постоянно пребиваване на лица, направили вложения в държавни ценни книжа на стойност над 1 милион лева или по-голяма сума в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление и съответно са увеличили инвестицията до 2 милиона лева. Но има случаи към момента на подаване на молбата за българско гражданство, инвестицията да не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа. Установени са случаи, в които при направено вложение чрез договор за доверително управление, лицето не притежава банкови сметки и не е регистрирано като инвеститор в съответната банка, посочена от него, посочи пред депутатите Стоянов.

Категорична подкрепа за предлаганата промяна изказа Крум Зарков от БСП. "Министерският съвет предлага инвестиционното гражданство да бъде отменено в този му вид и и ние ще подкрепим това решение", заяви той.  Зарков отбеляза, че имаше много разсъждения, че България трябва да използва всеки начин за привличане на инвестиции и коментира, че очевидно, ЕК няма да приеме от България подобни обяснения. "Няма достатъчно доверие, за да защитим тази система. Българският паспорт дава права на европейски гражданин. Да, инвестиционното гражданство трябва да бъде отменено", добави Зарков и отбеляза, че в проекта на правителството няма и дума за проблема с установяването на български произход.

"Диагнозата е ясна. Беше поставена от европейските медии... Не можем да си позволим повече да имаме дамгата на страна, която продава европейски паспорти. Това не може да продължава", заяви още той.

Аналогичният проект, изготвен от временната парламентарна комисия, внесен от депутата от ДПС Йордан Цонев, предвиждащ нова уредба за инвестиционна програма за гражданство и прецизиране на установяването на българско гражданство по произход, както и на органите, предоставящи българско гражданство не получи одобрение в правната комисия.

Ахладова към ЕК:Премахваме режима за придобиване на гражданство срещу инвестиции

Правосъдният министър Десислава Ахладова е уведомила комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, че България е предприела законодателни де...

Според зам.-председателя на комисията Християн Митев и двата законопроекта заслужават подкрепа. От БСП също изтъкнаха, че проектът, внесен от Цонев, съдържа полезни текстове за установяването на български произход.  "В проекта има интересни моменти по отношение именно на удостоверяването на български произход, които си заслужава при неприемане на закона, да бъдат отделно изследвани", заяви Крум Зарков.

"Ако няколко стотин са получили паспорти на база инвестиции, хиляди са тези, получили гражданство на база произход", изтъкна той и отсече: "Не може организации да развиват бизнес на гърба на българския паспорт", визирайки агенцията за българите в чужбина и НПО в чужбина.

Снимки: Ива Иванова / Actualno.com

Изпълняващият длъжността председател на  Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров опита да оправдае институцията и се оплака от нормативен вакуум. "Проблемът не е, че агенцията е създала монопол или е някакъв октопод. Проблемът е изключително и изцяло нормативен пропуск и голям нормативен вакуум", заяви той и уточни, че с промени в Закона за българското гражданство от 2010 г. се вменява на агенцията да издава удостоверения за произход, без да има наредба или правилник за българите, живеещи извън България, които да конкретизират как това да става. "Получава се правен вакуум, в който агенцията трябва да удостоверява произхода по вътрешни правила, които сама създава... и по общата процедура на АПК да извършва административната услуга, тъй като няма наредба как да бъде извършвана", обясни той.

След ЕК и ЕП с остра позиция по схемата "гражданство срещу пари"

Държавите членки трябва незабавно да спрат продажбата на паспорти на ЕС, изискват евродепутатите. Не може да се търгува с европейското ...

"Не съм далеч от мисълта, че има хора, на които много им харесва този нормативен вакуум", коментира Крум Зарков и настоя, че този въпрос вече трябва да бъде решен.

В крайна сметка, с 5 гласа "за", нито един  "против" и 9 "въздържал се", правната комисия отхвърли проекта, внесен от Йордан Цонев.

Отхвърлен беше и проекта на депутати от "Воля" от 2017 г., който не получи нито един глас подкрепа и събра 7  гласа "против" и 11 "въздържал се".

Единодушно - с 18 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се", комисията одобри другия правителствен законопроект, касаещ Brexit. С проектозакона се създава правило в полза на британски граждани, подали молби за придобиване на българско гражданство преди края на преходния период. Те ще се ползват с правата на граждани на държава-членка на ЕС до приключване на производството, започнало с молба, подадена преди изтичането на преходния период. До напускането на ЕС от Обединеното кралство не се изискваше от кандидатстващите за българско гражданство британски граждани освобождаване от досегашното им гражданство. След оттеглянето обаче, те ще трябва да се освободят от досегашното си гражданство, за да придобият българско, тъй като ще бъдат третирани като граждани на държава, която не е членка на ЕС.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика