На първо четене: Частни болници ще могат да провеждат обществени поръчки при условие

1875
На първо четене: Частни болници ще могат да провеждат обществени поръчки при условие
Снимка: БГНЕС

Частните болници ще могат да провеждат обществени поръчки в случаите, когато финансирането им е със средства от държавния, общинския бюджет или този на Националната здравноосигурителна каса, съобщава БНТ. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръчки, приети на първо четене от Народното събрание със 108 гласа „за“, 1 „против“ и 42 въздържали се.

Според вносителите така ще се уеднакви подходът при определяне качеството възложител на публичните и частните лечебни заведения чрез отпадане на изискването за вида на собствеността.

Вероятно скорошна реалност: И частни болници ще могат да възлагат обществени поръчки

Частните болници, независимо от това дали в тях има някакво държавно участие или са изцяло частна собственост, ще могат да възлагат общ...

Така лечебни заведения, които са изцяло частна собственост, но се финансират с повече от 50 на сто от държавния или общинския бюджет, или Националната здравноосигурителна каса попадат в кръга на възложителите.

Въвеждат се и допълнителни правила при прилагането на централизираната електронна платформа за възлагане на обществени поръчки при издаване на индивидуалните административни актове на възложителите. С поправките в закона, се разширява обхватът на измененията в договорите и рамковите споразумения, които се квалифицират като съществени. Целта е да се ограничат случаите на допустими отклонения от първоначално сключения договор.При възлагането на обществени поръчки чрез събиране на оферти с обява са предвидени нови възможности, аналогични на процедурите за възлагане на поръчки на по-висока стойност, като прилагане на т.нар. обърнат ред за възлагане и удължаване на срока за получаване на оферти в определени случаи.

Отпада участието на външни експерти при осъществявания от Агенция по обществени поръчки контрол чрез случаен избор. Целта на поправката е да отстрани констатираните в практиката слабости. Според вносителите от Министерския съвет липсата на достатъчно специалисти с необходимите професионални знания и опит при поръчки със сложен и специфичен предмет и ниското качество на експертизата води до неефективност на проверките.

С промените в закона се разширява обхвата на измененията в договори и рамкови споразумения, които се квалифицират като съществени. Целта на вносителите е да се ограничат случаите на допустими отклонения от първоначално сключения договор. Предвижда се и уеднаквяване на подхода за определяне размера на санкциите, които Комисията за защита на конкуренцията налага при установяване на нарушения. Въвеждат се граници от 1 до 3 на сто и от 5 до 10 на сто в зависимост от сериозността на нарушението.

Мярката срещу злоупотреба с жалби по обществени поръчки не действа

Съвсем крехко и лесно преодолимо се оказа въведеното преди половин година задължение на жалбоподателите да доказват качеството си на за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика