На първо четене: Намаляват състава на Комисията по досиетата

1242
На първо четене: Намаляват състава на Комисията по досиетата
Снимка: БГНЕС

Управляващите от ГЕРБ внесоха проект за промени в Закона, с които предлагат състава на Комисията по досиетата да се намали от 9 на 5 души. Парламентарната вътрешна комисия прие предложението на първо четене, предаде БНТ.

Комисията по досиетата е създадена на 5 април 2007 г. За близо 14 години от съществуването си е огласила имената 14 942-ма агенти и сътрудници на бившата Държавна сигурност. Установените като част от бившите тайни служби на комунистическия режим у нас са над 19 хиляди. За принадлежност към репресивния апарат са проверени над 400 000 души. Събраните и архивирани дела са над 1 милион и 500 хиляди.

Комисията по досиетата "прати" благоевградски агент в РИК-Смолян, не че там си няма

Грешка в решение на Комисията по досиетата "прати" благоевградски сътрудник на бившата Държавна сигурност в Районната избирателна комис...

През годините Комисията по досиетата е подлагана на системни атаки и предложения за закриване. Според ГЕРБ обаче работата й трябва да продължи. "Тъй като към настоящия момент една не малка част от проверките на лицата, посочени в Закона, бе осъществена, смятаме че може да бъде оптимизиран съставът й и да продължат да работят в един такъв намален състав", заяви заместник-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов.

Мандатът на втория състав на комисията изтече още през май 2017-а. Членовете й обаче продължават да изпълняват задълженията си, защото нов състав не е избран. Двама от тях са напуснали и така в момента вместо 9, членовете на комисията са 7. Според председателя й, намаляването на състава на 5 души е рисковано, защото с процедурни хватки като отсъствие и въздържал се може да се блокират решения дори при безспорни документи за принадлежност.

"Дори не искам да си го представям, ако бяхме 5 души членове на Комисията, когато разглеждахме папката Гоце, не знам с какво решение щеше да излезе Комисията", коментира Евтим Костадинов. "Нашето предложение е за 5-има, това не означава, че не можем да проведем дискусия и да вземем някакво различно решение от това", допълни Ципов.

Въпреки трудностите в началото Комисията е успяла да събере над един милион и половина архивни дела. "Архивните материали, според мен, вече са така около 95 - 98% събрани", заяви Костадинов. Според Костадинов трябва да има дебат за бъдещето на Комисията и как натрупаното до момента да послужи, за да изследва влиянието на бившата Държавна сигурност както на процесите преди 10 ноември, така в годините на прехода. "Смятаме за необходимо, обаче, комисията да продължи поне за още един мандат да осъществява своята дейност и тогава да се върви към реализиране на идеите за нейното преструктуриране", допълни Ципов.

Депутатите не одобриха закриването на Комисията по досиетата

Народното събрание не подкрепи на първо четене законопроект на левицата за закриване на Комисията по досиетата. С 28 гласа "за" , 83 "п...

Независимо дали парламентът ще намали състава на комисията и дали ще избере нови членове - пред нея в следващите месеци има ново предизвикателство. Да провери за принадлежност към бившата Държавна сигурност кандидатите за депутати в следващото Народно събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика