На първо четене: Одобриха предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите след скандал

7466
На първо четене: Одобриха предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите след скандал
Снимка: БГНЕС

След няколкочасово обсъждане и спорове депутатите гласуваха в подкрепа на преизчисляване на пенсиите. БСП предложи пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018 г.

Социалистите побързаха да поискат законопроектът да бъде гласуван и на второ четене. Тома Биков от ГЕРБ-СДС обаче контрира, че няма сформирано правителство и няма дори социална парламентарна комисия.

"Айде поне този закон да не го приемаме в този му вид! Защо един месец не сме направили социална комисия, като сте толкова загрижени за социалната реформа?", обърна се той към левицата.

От БСП опонираха, че е нямало формулирано волеизвление за промени между първо и второ четене. Спорът се задълбочи.

Хасан Адемов от ДПС подкрепи думите на Биков, че няма социална комисия, в която да се направят предложения между първо и второ четене. БСП настояха, че е нямало такива предложения по време на обсъждането на първо четене на проекта, тогава е възможно той да бъде гласуван и на второ четене.

Нинова: Днес е последният шанс този парламент да бъде запомнен с нещо смислено

Днес е последният ден, в който можем да се поправим и парламентът да бъде запомнен със смислено решение - преизчисляване на пенсиите. Т...

"Колеги, малко по-сериозно! Казахме, че ДПС ще подкрепим, но при промяна на срока на преизчисляване. Не е необходимо да изпадаме пак в транс", настоя пък Рамадан Аталай.

Стигна се до прекъсване, защото председателят на парламента Ива Митева изрично отказа да подложи на гласуване на второ четене законовата промяна. И се разигра огромен скандал - какъв, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Разисквания

"На практика вносител на законопроекта е цялата ПГ на "БСП за България", защото това е наш ангажимент към хората в пенсионна възраст. Самото предложение е в преходни и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване", посочи Георги Гьоков от левицата. По думите му целта е да се разпореди, преизчисляването на всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г., като това преизчисляване стане от 1 юли 2021 г. "Мотивите ни са, че основната функция на пенсионната система, е да осигурява защита на доходите на възрастните хора след оттеглянето им от пазара на труда, да ги защитава от изпадане в бедност, и да им гарантира приемливо ниво на дохода", обоснова предложението Георги Гьоков от левицата. Той напомни, че последното преизчисляване е от 2008 г. "Всички знаете от кого беше предложено и от кого беше реализирано, но за всеки случай да припомня - от БСП",

Срещу предложението очаквано се обявиха от ГЕРБ-СДС. "Това е ярък пример за лицемерие и популизъм. Първо, че се пренебрегна нормалният ход на законопроекта. Не си спомням да става въпрос за разходване на бюджетни средства и проектът да не е минал пред Бюджетна комисия.

Зайкова: Милиончетата да си ги сложите в субсидията имате, а нямате пари за българските пенсионери

Само преди 10 минути вие гласувахте да си запазите субсидията. Донесохте от девет дерета вода, за да докажете, че трябва да имате милио...

Нямаха търпение да изчакат колегите от БСП за България да чуят становищата и решиха по пътя на чл. 53, ал. 8 от Правилника да предложат в програмата да влезе законопроектът. Освен това ще се изисква актуализация на бюджета. Служебният кабинет не може да направи това", изказа мнение в пленарната зала Димитър Главчев от най-голямата парламентарна група. И подчерта, че отношението на БСП е несериозно при положение, че само преди няколко часа са върнали мандата за съставяне на правителство. Главчев ги запита защо не са приели да управляват, за да направят тази промяна за пенсионерите.

"Българските пенсионери не се продават, да знаете това. Ако вие се опитвате да ги купувате, ние не сме правили това“, заяви още Главчев.

Отношение по темата взе и финансистът Мика Зайкова от Има такъв народ. Тя отправи критика, че депутатите си запазиха партийната субсидия на 8 лв. за действителен глас, а не могат да намерят пари за пенсионерите.

Председателят на Бюджетната комисия в парламента Димитър Ганев от Демократична България коментира, че с това предложение на БСП пенсията няма да се промени. И подчерта, че животът на този парламент ще е толкова кратък, че няма как да се вземе това решение. "Няма пари за такова нещо. С чужда пита помен правим", коментира още той. По думите на Ганев внасяне на предложението за преизчисляване на пенсиите е опит за предизборна агитация.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова разкритикува депутатите, че не искат и отричат всичко, гледайки само личния си интерес.

Отново скандал в парламента - този път на тема пенсии

Арена на пореден скандал на тема пенсии стана парламентът. Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 юли 2...

"За 1 месец работа не сме приели нито един закон, освен Изборния кодекс, нито един закон за хората. Това говори, че си гледате личния, партийния интерес. А тези хора с 1 лв. пенсия? А младите семейства? А малките фирми, които фалират? Ще чакат....", коментира тя. Според Нинова преизчисляването на пенсиите може да се случи и в рамките на 45-ия парламент.

"Изправи се! Мутри вън!" също подкрепят проекта на БСП за България. Партията има сходно предложение. Съпредседателят Мая Манолова смята, че крачката с преизчисляване на пенсиите трябва да се направи.

Рамадан Аталай от ДПС пък каза, че в залата "кипи безсмислен социалистически труд". По думите му искането за преизчисляване на пенсиите е див популизъм.

Още: Нинова: Днес е последният шанс този парламент да бъде запомнен с нещо смислено

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика