На първо четене: По-кратък мандат за членовете на КЗК, само ГЕРБ и ДПС са против

5424
На първо четене: По-кратък мандат за членовете на КЗК, само ГЕРБ и ДПС са против
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене  промени в Закона за защита на конкуренцията, с които се намалява мандатът на членовете на антимонополната комисия.

Гласуваните изменения предвиждат той да се намали от седем на пет години. Така мандатът се възстановява, какъвто е бил в периода 2010-2021 г.

Законопроектът мина с подкрепата на партиите от управляващата коалиция и "Възраждане", а ГЕРБ и ДПС гласуваха "против".

Предвижда се Комисията да се състои от председател, двама заместник-председатели и четирима членове. Със законопроекта се въвеждат и допълнителни гаранции за независимост и професионализъм по отношение на членовете на КЗК.

Сред промените е и това, че комисията вече ще има двама заместник-председатели. По план сегашният състав на КЗК трябваше да бъде сменен догодина, след като в началото на 2021 г. по време на третото правителство на ГЕРБ мандатът беше увеличен на 7 г. Председател на комисията е Юлия Ненкова (на снимката, майка на депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, бел. ред.), която беше избрана през 2016 г. 

В заключителните разпоредби на приетите на първо четене текстове обаче е записано, че когато законопроектът бъде приет, в едномесечен срок от влизането му в сила ще започне процедура по избор на нов председател, заместник-председатели и членове на комисията.

Дебатът

По време на дебатите в пленарна зала от опозицията обвиниха управляващите в желание да овладеят регулаторните органи и поискаха политически консенсус за избора на техните състави. Според управляващите КЗК не е ефективна и независима и промените са връщане към нормалността. 

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че движението няма да подкрепи проекта. Според него с промените органът се политизира. Цонев беше категоричен, че всичките стъпки на ПП са повторение на тези на ГЕРБ, защото през 2009 г., когато партията на Борисов влезе във властта, е имало същото "изчегъртване".

Коалицията сменя КЗК, мандатът на членовете й става 5 години

Управляващото мнозинство внесе на 14 април т.г. в деловодството на парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защит...

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС видя в законопроекта опит за овладяване на органа. По думите му увеличаването на заместниците на председателя е опит за създаване на квотен принцип, който да отговаря на коалиция. Депутатът стигна още по-далеч и определи промените като "вендета". Той смята, че управляващите искат да "обезглавят органа и да назначат свои хора".

Мартин Димитров от "Демократична България" съобщи, че за цялата 2020 година КЗК е извършила една единствена проверка на място.

"Когато нямаш проверки на място, как да хванеш нарушителите? Това означава да чакаш те сами да дойдат в КЗК, за да се предадат и да кажат: "Ние сме нарушителите, хванете ни".

Съпартиецът му Георги Ганев даде заявка, че реформата минава и през хората, за които е било важно да са добри. Той каза, че ако промените минат и ДБ издигне кандидати, то за тях ще е най-важно кандидатите да са добри и няма да има значение чии са.

"Няма значение какъв е цветът на котката, важно е да лови мишки", обобщи Ганев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика