На първо четене: Управляващите разрешиха на осъждани хора да имат охранителни фирми

7765
На първо четене: Управляващите разрешиха на осъждани хора да имат охранителни фирми
Снимка: БГНЕС

Хора, осъждани за криминални престъпления, чиито присъди са изтекли и са били реабилитирани ще могат да са собственици на охранителни фирми. За охранителите пък вече няма да се изисква завършено средно образование.

Тези промени в Закона за частната охранителна дейност, предложени от ГЕРБ, бяха одобрени на първо четене от Народното събрание.

Бурен дебат предизвика предложението реабилитирани за престъпления по Наказателния кодекс да могат да правят охранителни фирми и да им се издава лиценз.

БСП: Чрез закон управляващите разрешават на криминалния контингент да развива частна охранителна дейност

В навечерието на избори управляващите разрешават на криминалния контингент да развива частна охранителна дейност. Това каза депутатът...

„Това означава хора, осъждани за куп престъпления като рекетьорство, убийства, наркопласьорство да могат легално да влязат в охранителния бизнес. 90-те години имаше сума ти лица, хора рекетирали и трошили ръце, организирали побоища. Сега като са им изтекли присъдите им отваряме вратата към легалния бизнес“, обясни от трибуната на парламента Иван Иванов от БСП. ДПС също се обяви против предложенията на ГЕРБ.

Спомнете си за Георги Енев, който ограби инкасо автомобилът. Неговата присъда изтича и сега той ще може да стане охранител и да пази банки, атакува управляващите и социалистът Тодор Байчев.

С текстовете за реабилитираните лица се дава право на куп хора, осъждани за престъпления, които нямат общо с криминалния контингент – катастрофи, по непредпазливост и пр. Да са легално в бизнеса, отвърна обаче депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. Той е сред вносителите на промените и основен техен защитник в парламента.

Текстовете за реабилитираните лица обаче били подложени на дебат и не е задължително да бъдат приемани, обясни още той. Вариантите били два – пълното им отпадане или подробно разписване в закона реабилитирани за какви престъпления могат да са собственици на охранителни фирми.

Манев насочи дебата към социалистите с обвинението, че мутризацията и хората с прякори, за които говорят са създадени при техни управления в миналото и с прословутите „червени куфарчета“.

ВАС: Не може да има частна охрана на градове и села, не може обвинен магистрат да не взема обезщетение

След като стана ясно, че Пленума на Върховния административен съд (ВАС) счита за противоконституционна сновата на т.нар. Закон "Пеевски...

Намаляването на изискванията за образованието на охранителите на терен пък се правело заради липсата на работна ръка, заяви още Манев. „Защо беше забранено да работят хора без средно образование? Защото имаше работна ръка. А сега има строителни и селскостопански обекти, които са замразени и всъщност се охраняват от пазач“, разясни мотивите си депутатът от ГЕРБ, цитиран от 24 часа.

Промените в закона са лобистки, атакува опозицията. А Ахмед Ахмед от ДПС поиска всеки от вносителите да декларира конфликт на интереси. „Аз нямам конфликт на интереси. Никога не съм имал фирма и не съм се занимавал с охранителен бизнес“, отговори Маноил Манев. Той е от създателите на частния Колеж за охрана и сигурност.

При големи поръчки за охрана да могат да бъдат наемани подизпълнители, предвижда още законопроектът на ГЕРБ. Така ще се даде възможност в малки населени места охранителни фирми с различна специализация да работят заедно, обясни Манев. Според БСП и ДПС обаче така се ликвидирал малкия бизнес в охранителната сфера.

Въпреки обвиненията в лобизъм проектът на управляващите бе одобрен с гласовете на 77 депутати на първо четене.

Още: На първо четене: Управляващите разрешиха на осъждани хора да имат охранителни фирми

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика