На всеки 3 месеца депутатите ще канят главния прокурор за изслушване

1866
На всеки 3 месеца депутатите ще канят главния прокурор за изслушване
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в парламента ще кани на всеки три месеца главния прокурор за обсъждане по прилагането на закона и дейността на прокуратурата. Това стана факт, след като депутатите от временната комсия, която изготвя правилник за работата на Народното събрание, приеха такъв текст.

Обсъждането ще засяга и дейността на разследващите органи. В него ще се коментират законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността и корупцията и др.

Парламентарният контрол вече няма да е по БНТ1

Парламентарният контрол няма да се предава по основния канал на Българската национална телевизия - БНТ1. Това решиха депутатите от врем...

Подобни обсъждания ще могат да се провеждат и по инициатива на председателите на върховните съдилища, както и по инициатива на главния прокурор.

Предложението за новия текст в правилника бе мотивирано от бившия правосъден министър и настоящ депутат Екатерина Захариева (ГЕРБ). Тя заяви, че подобни препоръки има както в последния доклад на ЕК, така и от прокурорската проверка, назначена от комисията. Писмо с предложение за подобен текст е изпратил и самият главен прокурор Сотир Цацаров.

В него главният прокурор изрично подчертава, че ще докладва пред депутатите по въпроси, свързани с борбата с корупцията и организираната престъпност, без да се коментират текущи дела.

Припомняме, че в 43-ото Народно събрание ДСБ на два пъти поиска да има процедура за импийчмънт на главния прокурор, но Народното събрание прие като крайна мярка Цацаров да се отчита пред парламента по всякакви въпроси, включително на такива на граждани, които обаче трябва да бъдат представени от депутати или ВСС. 

Депутат от ДПС напусна парламента

Само два дни след като стартира 44-ото Народно събрание вече има първи напуснал депутат. Това е Камен Костадинов от ДПС. Припомняме, ч...

Европейските прокурори тогава препоръчаха да се доразвие отчетността на главния прокурор пред Народното събрание чрез редовни заседания на комисия в Народното събрание с участието на ръководството на прокуратурата. Факт е обаче, че европрокурорите не видяха и обсебване на прокуратурата от Цацаров, като дори препоръчаха по-висшите по ранг прокурори, включително Цацаров, да надзирават по-низшите. Специално за главния прокурор идеята на надзора е той да знае какво се случва по делата, за да може да обясни действията на прокуртурата, ако бъде поискано – от Народното събрание. Но европрокурорите предложиха нещо далеч по-сериозно – ако има подозрение за извършено тежко престъпление от главния прокурор, да има независимо разследване – от заместник на главния прокурор, който оперативно да не му е подвластен и който да бъде надзираван от лице с висша длъжност в съдебната система, но извън системата на прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика