НАП е открила "големи дългове" на българското дружество на Nexo

10557
НАП е открила "големи дългове" на българското дружество на Nexo
Снимка: БГНЕС

За периода 2020 – 2022 г. Националната агенция за приходите (НАП) е направила три ревизии на българското дъщерно дружество на швейцарската Nexo - "Ен Ди Ес". Установени са „допълнителни задължения в особено големи размери“ по ДДС. Това става ясно от отговор на служебния финансов министър Росица Велкова-Желева на въпрос, зададен ѝ от депутатите от „Възраждане“ Иво Русчев и Димо Дренчев.

Народните представители са отправили писмено запитване към министъра на 13 януари – ден след като прокуратурата и ДАНС влязоха в офисите на криптобанката Nexo в София. Те питат дали Nexo фигурира сред големите данъкоплатци, какви печалби е декларирала фирмата, дали платените данъци и декларирани печалби отговарят на „огромните обороти“ и има ли пропуснати от НАП ползи за фиска.

Шефът на ДАНС: Сигналът за Nexo е от българска финансова институция

Шефът на ДАНС Пламен Тончев първоначално не каза дали сигналът за съмнителни трансакции за Nexo е от чужбина. Такъв въпрос му зададе Де...

Прокуратурата обяви след акцията в Nexo, че трансакциите с криптовалута били на обща стойност над 94 милиарда долара. Припомняме, че Nexo не извършва дейност с клиенти от България.

Росица Велкова-Желева връща отговор на Дренчев и Русчев на 25 януари, като той може да се види в сайта на Народното събрание – тук. От него става ясно, че ревизиите са за установяване на задължения по Закона за данък върху добавената стойност. Издадени са три ревизионни акта, като само един е бил обжалван, но е направен нов и той е влязъл в сила като другите два.

Финансовият министър пише още, че по данни от Търговския регистър и регистър на юридическите лица (ТРРЮЛ) няма вписано дружество „Нексо“ със собственик на капитала „Нексо“ АД, Швейцария. В ТРРЮЛ със споменатия едноличен собственик е вписано дружеството „Ен Ди Ес“ ЕООД. То не е регистрирано сред големите данъкоплатци и осигурители на НАП към 25 януари 2023 г. Регистрацията е в НАП-София, офис „Център“.

Дружеството е подало годишни данъчни декларации за 2018, 2019, 2020 и 2021 г.  – с декларирана счетоводна печалба.

Към месец ноември 2022 г. осигурените лица от дружеството са 596, става ясно още от отговора на служебния министър на финансите.

Nexo зададе публично 7 въпроса на Иван Гешев

Съоснователите на криптобанката Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев изпратиха 7 въпроса до главния прокурор Иван Гешев. Акцията в бълга...

Що се отнася до размера на декларираните печалби, Росица Велкова-Желева посочва, че това е данъчна и осигурителна информация по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и не може да бъде предоставена. Такава информация може да се даде само на председателите на постоянните или временни комисии в Народното събрание.

Четирима души са с повдигнати обвинения по случая Nexo. Съоснователят и бивш депутат от "Реформаторския блок" Антони Тренчев нарече акцията на прокуратурата "произвол" и обяви, че компанията ще предяви иск срещу държавата за поне 1 милиард долара. 

Двете парични гаранции от по 1 млн. лв., наложени от прокуратурата на двама обвиняеми от Nexo, бяха намалени драстично вчера. Съдът свали тази на Траян Николов до 150 хил. лв., а на Калин Методиев - до 100 хил. лв. Николов е главен продуктов и оперативен директор в Nexo, а Методиев - съосновател и финансов директор на платформата.

Останалите двама обвиняеми са обявени за международно издирване. Прокуратурата така и не назова имената им, но според информация на "Капитал" и БНР става въпрос за съоснователите Антони Тренчев и Коста Кънчев.

ОЩЕ: "Няма измама, няма лъжа": NEXO твърди, че американските регулатори са приключили разследванията срещу тях и няма установени нарушения

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика