Напрежението между Бойко Рашков и ГЕРБ ескалира в парламента

20554
Напрежението между Бойко Рашков и ГЕРБ ескалира в парламента
Снимка: БГНЕС

Напрежението между ГЕРБ и Бойко Рашков продължава да расте. Отново те сблъскаха позиции в пленарната зала. Служебният министър на вътрешните работи дойде в парламента по настояване на бившите управляващи, за да изнесе информация за твърденията, че са използвали специални разузнавателни средства (СРС-та) срещу политици и протестиращи.

„Ако вие наричате нарушаването на гражданските права пушилка, не знам как обществото ще оцени това“, коментира в началото Бойко Рашков.

И се закани, че още днес ще се видят доказателствата.

Рашков: Не ме бъркайте с Цветанов, още днес ще получите доказателства за неправомерно използвани СРС

Български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на спецсъда. Това заяви служебният вътрешен минис...

„Националното бюро се е обърнало към прокуратурата с въпрос може ли след като сме установили неправомерно прилагане на СРС-та да уведомим българските граждани. Българската прокуратура е казала „Не“. Защо? За да не могат да заведат дела. Не се е доказало нищо при такова противодействие на прокуратурата“, коментира Рашков.

Интересно защо само депутатите от ГЕРБ не знаят за тези СРС-та, а една част от залата донесе сигнали. По думите на Рашков имало данни, че наблюдението на някои граждани се е просрочило спрямо законодателната разпоредба.

Рашков докладва още, че двама прокурори от специализираната прокуратура – Борисова и Първанов – са се обосновали, че има „престъпления срещу Републиката“ по искането за прилагане на СРС-та. Министърът се зачуди как „протестите на гражданите в центъра на София са класифицирани точно така“.

„Това официални данни ли са?“, репликира го от място пък Тома Биков.

На няколко пъти вътрешният министър влезе в пререкания с Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Ива Митева попари ГЕРБ за закрито изслушване на Бойко Рашков

Председателят на парламента Ива Митева попари предложението, направено от депутата от ГЕРБ Александър Ненков изслушването на служебния ...

„Г-жо председател, искат да си говорят като на улицата може би“, вметна той.

Александър Ненков от ГЕРБ-СДС пък определи новината за подслушванията като театър. И поиска Рашков да изброи колко са подслушванията и да ги назове по имена, „за да бъде коректно пред българското общество“. Ненков настоя, че може всичко да е фалш, използван за предизборни цели.

„Защо не прочетете Закона за СРС-та? Прочетете го! Бюрото за контрол на СРС-та ежегодно изготвя доклад до парламента, в който посочва обобщени данни. А бюрото не е длъжно да ви дава поименно отчет кой е подслушван. Сбъркали сте името! Аз не се казвам Цветан Цветанов! Извикайте си дясната ръка на таралежа да изнесе тези СРС-та! И такава информация законът не ми позволява да ви дам. Става дума за стотици български граждани“, отвърна Рашков.

Коментарът му бе препратка към действия на своя предшественик Цветанов, който обвини от парламентарната трибуна медици от Горно Оряхово през далечната вече 2010 г. по станалия известен като случая „бебето във фризера“. Рашков иронизира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за предупреждението: „С гол г*з таралеж ще мачкаш – това мо’а да ти кажа!“.

Иначе стана ясно, че проверката е дошла от Инспектората към МВР. Всички констатации пък ще бъдат представени на Временната анкетна комисия, която се занимава с темата за прилагането на СРС-та.

След въпроси към Рашков - ще има ли скандал със зам.-председателя на ГЕРБ в парламента на тема "наркотрафик"?

Иво Мирчев, дясната ръка на Христо Иванов в „Да, България”, част от коалицията „Демократична България”, официал...

Аргументите на Бойко Рашков така и не убедиха ГЕРБ-СДС.

Ненков настоя щом министърът се притеснява публично да каже имената, то нека бъдат изключени камерите и микрофоните на телевизиите и заседанието да продължи при закрити врати. Искането му обаче не бе позволено от председателя на парламента Ива Митева.

Отношение по темата взеха и от БСП за България. Социалистите поискаха Рашков да каже колко наказателни производства са заведени към момента на прилагане на СРС-тата и каква е точната бройка на подслушваните лица.

„От документите, с които разполагаме в МВР, следва изводът, че има два прокурорски акта. От тях обаче не е ясно колко са съдебните производства. Преписката е под номер 1425 от 2020 г. В резултат на проверките е написано номер на досъдебно производство 115 от 2020 г. Не можем да разберем повече. Не можем да установим, защото документите са в прокуратурата. Но те първоначално са били дадени на бившия главен секретар на МВР и впоследствие са заведение в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Служителите са изпълнявали това, което им е казвано всеки божи ден – устно и с листчета. Възможно е в спецпрокуратурата да има и други дела. Служители твърдят за не по-малко от 8-9 месеца период на подслушване“, докладва министърът.

Рашков обяви, че в МВР има данни за „не по-малко от 100 души“, за които се смята, че са прилагани СРС-та.

Скандал в Комисията по ревизия: Депутатка от ГЕРБ се обиди от квалификация "крадци" (ВИДЕО)

Скандал беляза изслушването на Петя Аврамова в Комисията по ревизия. Изказване на депутата от ДБ Ивайло Мирчев вбеси групата на ГЕРБ. ...

От обясненията му стана ясно, че по-задълбочени данни може да получи Временната анкетна комисия.

Мая Манолова от Изправи се БГ! Ние идваме! пък каза, че службите са подслушвали техни активисти.

„Еми аз утре мога да ви обвиня за убийството на Папата“, заяви тя, коментирайки, че е недопустимо СРС-тата да се прилагат на база Организирана престъпна група.

„Някой все пак трябва да се погрижи за правата на гражданите!“, коментира Рашков, който не пропусна да определи антиправителствения протест като справедлив.

Зам.-председателят на 46-ия парламент и депутат от ГЕРБ-СДС Росица Кирова пък се зачуди кой ще подслушва „какъв чорапогащник ще си сложиш вечерта и с кого ще излезеш на вечеря“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...