Напрежение между България и Австралия по случая "Полфрийман"

3641
Напрежение между България и Австралия по случая "Полфрийман"
Снимка: БГНЕС

За напрежение между България и Австралия заради грешно интерпретирани думи на дипломат по случая "Полфрийман" от българското правосъдно министерство пишат днес "The Sidney Morning Herald" и ABC.

Според австралийското външно министерство след среща между министърa на правосъдието Данаил Кирилов и aвстралийския дипломат Джон Филп на 8 октомври са били разпространени манипулативни съобщения до медиите у нас, в които не са отразени притесненията на дипломата. В съобщение на пресцентъра на правосъдното министерство управляващият австралийското посолство в Атина е цитиран да казва: "Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството".

Не е ясно кога окончателно става ясно какво се случва с Джок Полфрийман

Върховният касационен съд (ВКС) най-вероятно няма да се произнесе днес (7 октомври) по искането на прокуратурата да бъде възобновено пр...

Според говорител на австралийското външно министерство, цитиран от "The Sidney Morning Herald" и ABC, Филпс не е казал това, а напротив - посочил е "множество притеснения", които има страната, включително и "опасения за външен натиск за изхода от делото".

Според австралийското министерство изказването на Филп е продължение на позицията на външния министър Марис Пейн, която заяви преди седмица, че има "неюридически причини" Полфрийман да бъде държан в затвора. В изявлението си говорителят на австралийското външно министерство е посочва, че Филп е повдигнал пред българския министър на правосъдието Данаил Кирилов въпроси за основанията за задържането на Полфрийман.

Дори малко по-късно след срещата на двамата, министърът на правосъдието коментира, че разговорът им се въртял основно около документите за самоличност на Джок Полфрийман. Actualno.com тогава цитира министър Кирилов, според когото "изрично посланикът на Австралия заяви, че са издадени лични документи на Джок Полфрийман, но те ще му бъдат дадени едва след като приключат всички съдопроизводствени действия в България". Той каза още, че посланикът заявил, "че няма съмнения в българското законодателство и в действията на затворническата администрация и посочи че назад във времето е имало основания да се възприеме, че Джок Полфрийман е получавал съдействие от главна дирекция "Изпълняване на наказанията". Кирилов уточни и, че става въпрос за времето на изтърпяване на присъдата до този момент.

В момента Полфрийман се намира в центъра за бежанци в Бусманци, очаква присъдата на ВКС по върнатото дело по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и ще обжалва забраната да напуска страната.
Припомняме, че според Софийския градски съд е правен абсурд Полфрийман да има забрана, защото тя е наложена с влизането в сила на присъдата, а след като вече е пуснат предсрочно, то забраната отпада. Външният ни министър призна, че се е срещнала с австралийската си колежка Марис Пейн по време на последната сесия на Общото събрание на ООН и, че не е вярно, че има дипломатическо напрежение с Канбера. Предполагам, че Полфрийман има паспорт, Австралия го издава, не България, каза Екатерина Захариева.
От правосъдното министерство все още няма коментар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Борисов: Фандъкова ще бъде кандидат за депутат, свърши много работа за София

Парите на партиите: По-по-най - ГЕРБ, БСП, ПП и ДСБ харчат повече, отколкото печелят

Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика