Не съм оптимист за мирното развитие на света, обяви Борисов

3254
Не съм оптимист за мирното развитие на света, обяви Борисов
Снимка: Правителствена пресслужба

Докато съществува "висока степен на вероятност", но няма твърди доказателства, не можем да обсъждаме отзоваване на български дипломати от Русия. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод решението на Евпопейския съвет да подкрепи оценката на Верикобритания, че Русия е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

"Стъпихме на твърденията на Тереза Мей за "високата степен на вероятност", че зад този атентат стои Руската федерация", коментира Борисов. "Аз и вчера поисках повече доказателства - от "висока степен на вероятност" да стане "пълна вероятност", каза Борисов

Хакат ни непрекъснато - и Министерски съвет, и отбраната

"Неслучайно то стана като клише – всички говорим за новия програмен период "киберсигурност, киберзащита, агенции за киберсигурнос...

Той изтъкна също, че коалиционните партньори от "Обединени патроти" няма да подкрепят изтегляне на български дипломати от Москва.

"Всички вярваме на позицията на Великобритания. Но когато има една вероятност, има и друга вероятност", каза Борисов.

Той изрази опасения, че отзоваването на посланика на ЕС в Москва за консултации, ще предизвика допълнително влошаване на отношенията между двете страни.

"Очаквам следващите седмици доста бързи ескалации на напрежението, защото много държави ще започнат да отзовават и те своите посланици", каза Борисов.

Борисов мнителен, усъмни се, че Русия стои зад атаката срещу Скрипал

Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за участие в срещата на лидерите на ЕС, настоя службите по цял свят да се обединят в разкрив...

Според него обаче е важно, че независимо от Brexit ЕС и Великобритания показват единство.

"В момента сме във време много по-тежко от Студената война. По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии. Сега отношението на всички е толкова рязко, толкова твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово се отзовават дипломати, времето, в което ние като съюз отзоваваме за консултации нашия дипломат, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство", коментира Бойко Борисов.

На срещата на лидерите на европейските страни той е изтъкнал съображенията си и казал на британския премиер Тереза Мей, че трябва да се действа предпазливо.

"Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, после Тони Блеър се извини. Последствията до ден днешен са чудовищни", поясни Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика