X
 
 

Неграмотните и данъчните длъжници да не могат да гласуват, поискаха от "Воля"

3642 6
Неграмотните и данъчните длъжници да не могат да гласуват, поискаха от "Воля"
Снимка: БГНЕС
Български граждани без завършено основно образование да нямат право да гласуват. Това е едно от трите предложения за промяна на Изборния кодекс, които внесоха в парламента депутатите от "Воля", стана ясно от съобщение на партията до медиите.

Те предлагат правото на глас да губят и тези сънародници, които имат неплатени данъци и осигуровки.

Нови промени в Изборния кодекс ще решават проблемите на изборите

БСП инициира дебат за проблемите в изборите преди извънредното заседание на депутатите днес. На него присъстваха всички парламентарно п...

"Промените ще имат бързо и пряко позитивно въздействие върху целия изборен процес и недостатъците му, за които сега само се говори", категорични са от партията на Веселин Марешки.

Те подчертават, че неграмотните граждани често стават жертва на контролиран и платен вот и нямат никаква представа за какво и за кого гласуват.

Според тях, избирателите трябва да имат капацитета да гласуват осъзнато и информирано.

"Да завършиш поне осми клас е задължение на всеки български гражданин по Конституция. Ако трябва ще променим и нея, за да пресечем един път завинаги купуването на гласове", изтъкна още Марешки.

Марешки измисли как да направим изборите честни - с образователен ценз и камери

Пълнолетни граждани, които нямат основно образование и не са си платили данъците и/или задължителни осигурителни вноски, да не могат да...

Той припомни член 53, ал. 2 от Конституцията, в който се казва, че образованието е задължително до 16-годишна възраст. Според Марешки гражданите имат не само права, но и задължения.

"Отказът да си изряден данъкоплатец, е отказ да участваш солидарно в обществения живот. В момента ти искат документ за платени данъци и осигуровки за какво ли не, а за толкова важно нещо като изборите - не. Затова трябват спешни промени", допълни той.

Третото предложение на "Воля" е видеонаблюдението онлайн в края на изборния ден при броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

"Всеки гражданин ще може през компютъра си да следи какво става в неговата секция. Това е гаранция за граждански контрол върху процеса", смята още лидерът на "Воля".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ами то едно време е било така. В древна Гърция далеч не всички са имали право да гласуват. Но нали сега се носим на вълните на популизма, всички имали били такива права, онакива права - ето ви резултата. Съдбата на държавата се определя от всякакви лузъри, кукувици и идоти. Честита ви демокрация.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  А също така всички криминално проявени или към които текът обвинения в съда да немогат да канидатстват за депутати зада вземат депутатски имунитет.Всeки варненски престъпник дa ходи директно към затвора,а не към парламента.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  ТекАт, не могат (отделно!) Че да не ви спрат от гласуване поради неграмотност. ..
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  хехехе Голем смех Магарешки трябва да започне със себе си ако прилага своя закон.Нека да даде личен пример.
 • Георги 1 Георги преди 3 седмици Профил на трол?
  И да не могат да шофират!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  …..каруци!
  : 0 !
Седмичен хороскоп за 9-15 декември
Седмичен хороскоп за 9-15 декември

Овен През новата седмица ще имате възможността да уредите много неща в служебен план. Ще се отворят възможности, които е добре да не пропускате...