Нено Димов: Налага се промяна на комплексното разрешително на завода до Шишманци

5501
Нено Димов: Налага се промяна на комплексното разрешително на завода до Шишманци
Снимка: БГНЕС

Над 200 души, събрали се тази сутрин пред входа на завода край Шишманци, влязоха в предприятието заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов, за да се запознаят с производствения процес. Очакваше ги работеща инсталация за сепариране на отпадъците, а пътят, по който минават камионите беше току що измит, предаде БНР.

Протестиращите се оплакаха от постоянната миризма в района и от честите запалвания, а от ръководството на предприятието увериха, че са предприели всички мерки срещу пожари. Има видеонаблюдение, четири коли, подсигурена е вода и достатъчно количество материал за запръстяване.

Нено Димов ще инспектира сметищата в Шишманци и Атия

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще посети пловдивското село Шишманци, където ще се запознае със ситуацията след възник...

След като разгледа съоръженията и посети депото за отпадъци министър Димов подчерта, че се налага промяна на комплексното разрешително на завода. Преди това ще бъдат определени санкции за неизпълнение на досегашното, разпоредил е вече и проверка на Регионалната екоинспекция, за да се установи как е упражнявала контрол.

“В момента комплексното разрешително разрешава три варианта – да се сепарира, да се компостира и да се депонира. Първите два ще останат и едва след тях ще бъде допуснато само на останалите фракции, които не могат да се сепарират или компостират, да бъдат депонирани. Т.е. от три възможности ще станат – задължително сепариране, задължително компостиране и едва тогава остатъкът депониране. От гледна точка на противопожарната безопасност, това което е в нашите правомощия ние сме разпоредили вече да има много по-големи запаси от пръст и да има много по-сериозно запръстяване. Това е завод, който има определени функции, очевидно не на 100%, но има капацитета по това, което видях и след промяната на комплексното трябва да може да изпълнява всичките си задължения“, заяви Нено Димов.

Срещата на министъра с протестиращите продължава в сградата на читалището в село Шишманци. Блокадата на пътя за Белозем беше прекратена, като заради нея се бяха образували колони от автомобили и в двете посоки. Движението вече е нормализирано.

По-рано протестиращите споделиха какво очакват от срещата с министър Димов:

“Очакваме обещанията, които ни бяха дадени преди две години, този път да се изпълнят. Не искаме да живеем по този начин и, не искаме пожарите да бъдат всекидневие, както е в момента. Не искаме нито ние, нито нашите деца да живеят в мръсотия и боклуци“.

РИОСВ: Има минимално замърсяване на въздуха след пожара в Шишманци

В Районна прокуратура-Пловдив е образувана преписка след постъпила справка от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пл...

“Очакваме наистина да вземат мерки този път. Искаме първо заводът да спре да функционира, за да може да започне подготовката за истинска работа, защото досега е било буквално сметище ние искаме вече да започнат машини да работят, да се разделя, да се рециклира, да има пожарни системи и всички необходими изисквания, за да функционира правилно един такъв завод“.

Недоволството на хората от няколкото населени места в близост до завода за отпадъци ескалира след пламналия пожар на сметището в началото на миналата седмица и задимяване на района в продължение на няколко дни.

“Миризмата ме притеснява. Всяка година се пали. Това не е завод за преработка на отпадъци, това е едно обикновено сметище, което дори и като сметище не се експлоатира по коректния начин“, коментираха хората от протеста.

Междувременно в понеделник в общината беше внесена гражданска група и искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за отпадъци.

Отделно кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, придружено от протестна подписка, подкрепена от близо 2 хил. и 300 души. В него се призовава за спешни мерки от страна на институциите, за да няма повече подобни инциденти.

Продължава борбата с огъня в завода край Шишманци

„Намираме се в тежка пожароопасна ситуация на територията на цялата страна. Кодът е висок, предупреждението е сериозно, така че в...

“Този завод, ако не може да работи както трябва, не трябва да работи въобще“, каза кметът Гуджеров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика