Незабавно - оставка на ЦИК и разпускане на НОЩ искат от АБВ

3662
Незабавно - оставка на ЦИК и разпускане на НОЩ искат от АБВ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Като абсурдни определи идеите на премиера за избягване на нови избори лидерът на АБВ Румен Петков. "Трите оферти на Борисов са абсурдни", заяви той. "Правителство на ГЕРБ няма как да се формира - Борисов е токсичен и никой няма да рискува днешния си политически ден, втората му идея - да даде 10 души на "Има такъв народ" - това е отношението на Борисов към парламентаристите и парламентаризма", коментира той и изрази недоумение кой ще организира кастинга за тези 10 души. Това е абсурдно твърдение, тое политическо унизително",  коментира Петков. Третото предложение на Борисов - за Велико народно събрание, също е абсурдно, категоричен е Петков. "Какво ще прави ВНС - промени в Конституцията, какъвто проект няма? Ще променя Конституционното устройство?..", изрази недоумение Петков. По думите му идеята днес да се разсъждава от гледна точка излизане от ситуацията на това Народно събрание, чрез вот за ВНС не е убедителна. "Няма ясно формулирани цели и задачи на ВНС – това са бръщолевения, зад които няма мисъл", коментира той. Петков смята, че за България силното решение е полупрезидентска република и направи заявка, ако се тръгне на дебат за конституционното устройство на държавата, АБВ да отстояват с аргументи тази теза.

"Въпросът за участието на АБВ в президентските избори есента се предшества от способността или неспособността на това Народно събрание да формира кабинет, каза лидерът на АБВ и подчерта, че АБВ не изключват възможността да не се сформира правителство.

Според Петков, първият мандат за съставяне на кабинет, даден на ГЕРБ, ще се провали. "Вторият – на Трифонов – считам, че той ще го върне и въпросът пред Радев ще е на кого ще връчи третия мандат и какви ще са очакванията", добави лидерът на АБВ.

Той предрече още какво ще видим от следващия парламент - ликвидационни съвети, енергийни провали, транспортен катаклизъм и припомни наследството - в края на март имаме 656 млн. дефицит...имаме за една година 2 милиарда влошаване на ресурса в държавната хазна.

"Включително служебното правителство ще е изправено пред тези 656 милиона дефицит. Този дефицит е разхвърлен от джипката нагоре и надолу. Защото този 1.4 млрд. излишък от миналата година не стигна до реалния сектор, туризма, неосигуряващите се... Те бяха диво популистки разходвани и целево – с цел обратен грабеж", посочи Петков.

Той очерта и параметрите на транспортния катаклизъм - по скоростта на влаковете: преди пътническите са се движели с 95 км в час, а миналата година - с 80 км в час при милионите инвестиции, товарните пък са имали средна скорост 65 км, а сега - 40 км.

Румен Петков: Гласувах за нормален живот и работеща държава

Председателят на АБВ Румен Петков упражни правото си на глас. Той заяви, че през днешния ден не бива да се правят компромиси, тъй като ...

"Имаме основание да считаме, че следващият състав на Народното събрание ще е функционално неграмотен", алармира още Петков и се усъмни в потенциала на новоизбраните депутати да намерят решения за секторите, включително за катастрофата в аграрния. "Буди страх какъв би бил съставът на правната комисия. От това, което виждаме изпитваме силно безпокойство каква би била продукцията на следващо Народно събрание", добави Петков.

Лидерът на АБВ призна: "За нас резултатът от изборите е провал". За левицата, коментира, че резултатът от изборите е катастрофален и даде висока оценка на вълната Слави Трифонов. "Това е вълна, която в някаква степен изсмуква и нас, но първоначалният анализ показва, че не малка част от хората видяха в ИТН инструмента Борисов да бъде пометен", отбеляза Петков и поздравявайки ги за резултата им пожела този резултат да бъде подчинен на българските граждани.

За незабавна оставка на ЦИК и незабавно разпускане на Националния оперативен щаб настояват от АБВ, а доколкото към новоизбрания парламент може да има очаквания - незабавни промени в изборната нормативна уредба, като се гарантира 100% машинно гласуване, без дублиране на хартия, заяви още лидерът на АБВ.

Той упрекна ЦИК за съучастие в изборния хаос и в поставяне под съмнение на изборния резултат. ЦИК пое да се занимава с машините, реши какви да са протоколите и стана абсурдна работата на секционните комисии, освен това в ЦИК има несъществуващи вече партии и следва съставът й да бъде актуализиран, посочи Петков.

За исканите нормативни промени, той поясни:"Първата стъпка е 100% машинно и само машинно гласуване и незабавни мерки по въвеждане на електронното. Всичко останало е обслужване на интересите на Борисов и шайката около него".

ПП АБВ закри предизборната си кампания със светлинно шоу (ВИДЕО)*

ПП АБВ постави финала на предизборната си кампания със светлинно шоу. Върху емблематичната фасада на ЦУМ със звук и атрактивна анимация...

Искането за незабавно разпускане на Националния оперативен щаб (НОЩ) Петков аргументира с липсата на аргументи за техните решения, действия и бездействия. "Убедени сме, че ще дойде време от тези хора да се търси отговорност", каза Петков и добави: "За тях конюнктурата, постът е всичко, за тях здравето на нацията е нищо". Той припомни, че заради спирането на планови операции и пазенето на ковид-места в болниците доведе до големия брой смъртни случаи миналата година. "10 хиляди българи миналата година умряха заради хаоса и неспособността на здравните власти", изтъкна Петков.

АБВ настояват при структурирането на такова звено като инструмент на държавата, в него да намерят място инфекционисти и епидемиолози, каза още лидерът на партията и съобщи, че ще настояват следващият здравен министър незабавно да уволни държавния санитарен инспектор, който по думите му е неспособен да изпълни със съдържание от гледна точка на обществения интерес ролята, която има. "При структуриране на нова такава оперативна единица, правим и предложение за включване на доц. Мангъров, защото такъв тип експертиза е необходима на държавата, ако искаме да заложим на професионализма". 

Доц. Атанас Мангъров, който беше кандидат-депутат от АБВ, изрази надежди, че "с новото Народно събрание, начело на хората, които управляват пандемията в страната ще застанат истински епидемиолози и хора, които разбират от инфекциозни заболявания, а не хора, които поради факта, че били чели много, са сложени там да изпълняват чужди нареждания".

Румен Петков съобщи, че АБВ са предложили на доц. Мангъров да продължат съвместната си работа и подчерта, че са АБВ единствени се изправят пред обществото със стремежа за нормален живот и работещи институции.

Това, което виждаме сега в Народното събрание, не излъчва потенциала да отрази обективно картината в страната и да се предприемат ефективно мерки, които отговарят на ситуацията и обществените потребности и интереси, коментира Петков.

Мангъров обясни как да се реформира здравната система

Трябва да се опитаме да ремонтираме нашата здравна система, защото се оказа, че тя не работи както трябва. Това каза доц. Атанас Мангър...

Стои и въпросът дали МВР е в състояние да се противопостави ефективно на купуването на гласове, каза още той и посочи примери от райони с преобладаващо ромско население.

АБВ представиха и справка за финансирането на кампания им. "127 178 лв. са даренията, а харчовете, без пакета от ЦИК – 127 000 лв, т.е. стойността на един глас е 8.60 лв.", отчете Петков и изрази надежда такива справки най-бързо да бъдат представени от всички участници в изборния процес. "Част от усмихнатите физиономии, които виждахме по билбордовете, ги виждахме, благодарение на грабени от хората пари", коментира той и изтъкна: "Ние в цялата страна имаме толкова билборда, колкото двама от кандидатите имаха само по Цариградско шосе“.

Румен Петков е категоричен, че България се нуждае от нов ляв алианс, нов ляв субект и че в новия парламент няма отчетливо виждане за лява политика. Той е убеден, че е нужен диалог в ляво-центристкото пространство и намиране на решение, иначе катастрофалната тенденция ще добие необратим характер.

Лидерът на младежката организация на АБВ Пламена Заячка, която също беше от кандидат-депутатите на АБВ, заяви, че приемат изборите като генерална репетиция към есен за още по-добра кампания и много по-добро представяне и добави, че започва подготовка за трета национална конференция на АБВ-Младежи.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com