Нидал Алгафари: Трябваше ни президент, който да обединява, а не да разединява (ВИДЕО)

13811
Нидал Алгафари: Трябваше ни президент, който да обединява, а не да разединява (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

“Издигането на проф. Анастас Герджиков за президент беше много късно, и това го отчитам като наша голяма грешка. Предложихме му от Инициативния комитет в последния момент, нямахме време да направим кампания както подобава. Нямахме дори и много големи финансови средства, както разполагаха от другата страна, и въпреки всичко професорът се представи достойно". Това разказа Нидал Алгафари в своя поглед към 2021 година, който беше част от Инициативния комитет, издигнал двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева за президент и вицепрезидент. Двамата събраха 733 791 гласа или 31.80% подкрепа на балотажа срещу Румен Радев и Иляна Йотова.

В интервю за Actualno.com Нидал Алгафари обясни причините, заради които е подкрепил ректора на Софийския университет в президентската надпревара.

"По време на предизборната кампания за президент трябваше да се покаже, че има няколко варианта на политика в президентската институция. Едната, в продължение на пет години, я видяхме какво може. Тя беше на приливи и отливи и по-скоро станахме свидетели на това как президентът мълчи и му беше все тая дали го има или го няма. Едва през последната едно година от неговия мандат той се активизира. Той пое и стана лидер на опозицията срещу старото правителство и това от своя страна доведе до разделението, което се случи през последните месеци. В този смисъл искам да кажа, че трябваше да има и друг вариант на изборите, друг човек, който да потърсим и който да се опита да обедини, а не да разделя хората. Освен това нашият кандидат трябваше да бъде изваден от духовността, който да има опит в събирането, а не разделянето. Това бяха причините, заради които аз и инициативният комитет, който създадохме, решихме да дадем доверието си на проф. Анастас Герджиков", обясни Алгафари.

(Кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков се изправиха един срещу друг в предизборен дебат преди балотажа)

Писателят коментира и появата на новия политически проект "Продължаваме промяната". На предсрочните избори проектът на  Кирил Петков и Асен Василев  спечели с 25.67% от гласувалите избиратели или 673 141 души. Алгафари зави, че е скептичен към новата власт.

"Не бих казал, че следващата година ще бъде годината на промяната. Какво ще променят новите управляващи? За да се случи такава изобщо, трябва да се промени манталитетът на средностатическия българин. Всички говорим, че сме против корупцията и, че искаме да се борим срещу нея. Само че забравяме, че самите ние корумпираме. Например: аз съм този, който ще извади 5-10-20-100 лв на полицая и ще му ги връча. Аз съм този, който ще се опитам да бутна нещо в ръцете на някой чиновник, защото съм нарушил закона. Докато искаме да ни се размине, дотогава ще има корупция. Когато казваме, че искаме по-чист град, със сигурност не кметът или кметицата са тези, които замърсяват. Ние сме тези, които си хвърляме където и каквото си поискаме, ние сме тези, които сме готови да обвиним всеки, но не и себе си. Това ще е така докато не разберем, че промяната първо трябва да се случи в нас", заяви той.

(Двамата бивши министри от служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев представиха "Продължаваме промяната“ на 19 септември).  

Алгафри изброи и други теми, които според него са били важни за обществото през изминалата година. 

Алгафари отрича проф. Герджиков да е кандидат на ГЕРБ, говори за подкрепа от ДПС

Това не е кандидатът на ГЕРБ, това е кандидатът на академичната общност. ГЕРБ постъпиха по-мъдро, като подкрепиха проф. Анастас Герджик...

“Едно от важните събития през изминалата година бяха продължаващите ковид вълни, важни бяха всички човешки трагедии, които се случиха в страната ни. Тежка за страната ни беше и автобусната катастрофа на АМ "Струма". В това число, за мен големи трагедии са и всички катастрофи по пътищата на България. Насилието над жените също беше основна тема през годината, заради абсурдите в законодателството ни".

(В ранните часове на 23 ноември 46 души загинаха при жестоката катастрофа на магистрала "Струма")

В заключение той отправи и своите пожелание към читателите на Actualno.com

"Пожелавам да са здрави хората, да могат през следващата година да успеят да се справят с трудностите на живота, които ще ги има пред тях. Нека да се радват и за това, че слава Богу, не живеят в държава, в която има война, не се изсипват бомби върху главите ни. Защото нашите предци са ни казвали: Всичко да е, глад да е, но война да не е. Прогнозирам че и през следващата година предизвикателството пред всички нас ще бъде ковид пандемията. А въпросът, който ще продължи да вълнува хората, е дали ще успеят учените да открият официално лекарство и ваксина, което да бори всички мутации на вируса. Другият въпрос, който ще стои пред нас, е дали ще успеем да устоим на икономическата и финансовата криза, в която навлизаме. И може би, най-важното е: ще бъдем ли първо добри със себе си и да обичаме близките, за да можем да обичаме и околните.

"Алфа Рисърч": Радев е успял да "открадне" повече гласове от Герджиков

6% от гласувалите за проф. Анастас Герджиков на първи тур сега са гласували за Румен Радев, докато само 1% от гласувалите за Радев на п...

ПРИПОМНЕТЕ СИ ОЩЕ: 

Президентските избори - смокинов лист за немощни партии

Никога не е късно да станеш Na Boiko Prezidenta

Инициативният комитет на Радев - кой ще си вее с това широко ветрило? 

Истинският Радев, фалшивият Радев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика