Никола Минчев: На този етап Министерският съвет не готви вдигане на ветото над РСМ

2879
Никола Минчев: На този етап Министерският съвет не готви вдигане на ветото над РСМ
Снимка: БГНЕС

"Министерският съвет не готви вдигане на ветото за членството на Северна Македония в Европейския съюз".

Това обяви председателят на парламента Никола Минчев пред БНР. Той допълни, че категорично няма еднолично вдигане на ветото:

Никола Минчев: Не си купуваме народна любов, не ни е страх

Не ни е страх от народната любов. Това заяви председателят на 47-то Народно събрание Никола Минчев пред bTV. "Не си купуваме народна л...

"Това е тема, която много удобно може да се експлоатира за политически цели. Реална причина да се твърди, че ние ще отстъпим от националния интерес на България, няма. Българската позиция по темата е ясна и ние очакваме изпълнение на договора за добросъседство и на другите споразумения", заяви той.

Председателят на парламента очаква през юни да бъде внесена актуализацията на държавния бюджет. Минчев открои като приоритет промени в данъчните закони: 

"От 1 юли, например, от когато е планирано и увеличението на пенсиите, тогава вече да е влеяло в сила изменението. Ако не, да е съвсем малка разликата. Законът за ДДС най-малкото трябва да претърпи промени и въобще данъчните закони ще имат промени".

По повод скандалът с поставените решетки в сградата на Народното събрание Минчев обяви, че всичко, което се случва с Народното събрание, несъмнено е негова отговорност:

Херо Мустафа: Правителствата в София и Скопие поставиха добро начало на диалога

Най-важното е да се води диалог с Република Северна Македония. Новите правителства поставиха добро начало на диалога. Това каза послани...

"Решетката пред Народното събрание вече я няма, демонтирана е, така че се надявам тази история да остане един лош спомен от тази седмица и от историята на 47-ото Народно събрание. Следващата пленарна седмица я посрещаме без нея. Казусът как се стигна до тази решетка започна още от протеста, организиран от "Възраждане“ през януари месец по повод "зелените сертификати“ и тогава имаше пробив в сигурността. Ако си спомняте, тогава полицията в началото подходи по-меко, полицаите нямаха и щитове, нямаха палки. В началото се опитаха да имат по-умерен подход, но се стигна до един пробив, който, разбира се, притесни охраната и те тогава споменаха няколко мерки, които могат да се вземат, за да се усили сигурността на самата сграда. Една от мерките беше и да има на прозорците на първия етаж метални решетки, защото те са на много ниско и от гледна точка сигурност това е проблем, но Слава Богу не се е случвало. Това бяха разговори в устна форма. След това вече постъпи писмо от НСО с изброени конкретни мерки, което е било адресирано не до мен, а до главния секретар. Някои от мерките са били отхвърлени от страна на администрацията. Аз нито знаех, че са извършени огледи, нито че е постъпила конкретна оферта. Това, което стигна до мен, е докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи по бюджета. Действително не съм обърнал внимание, че има такъв проект за поставяне на метални съоръжения".

Относно отсъствията на Делян Пеевски от парламентарните заседания председателят на Народното събрание обясни, че не ги извинява:

"В интерес на истината господин Пеевски и не пуска молби за извинение и има неизвинени отсъствия. Той не получава заплата, когато отсъствията не са извинени".

Никола Минчев заяви, че ще даде извинение на "Има такъв народ", ако то ще доведе до разбирателство в правителството:

Кирил Петков поиска от президента да свика КСНС заради преговорите със Северна Македония

Министър-председателят Кирил Петков призова президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност относно състоян...

"За мен най-важното е ние да можем да работим заедно, за да продължим работата си, така че ако това е нещото, което наистина ще ни изкара от тази каскада от обвинения, в която сами се вкарахме от понеделник насам, давам това извинение и наистина се надявам това вече да е краят и да няма повече обвинения, а да седнем и да работим".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика