Никола Минчев: "Продължаваме промяната" никога не е била президентска партия

3339
Никола Минчев: "Продължаваме промяната" никога не е била президентска партия
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме Промяната" категорично няма да подкрепят проектокабинета на ГЕРБ. Това заяви в "Панорама" по БНТ зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Една от тезите, които се лансират, за да мине правителството на Николай Габровски в Народното събрание е, ако кворумът е по-нисък, посочи Минчев. Това обаче би означавало скрита подкрепа, заради което ПП ще влязат в зала и всичките им 53 депутати ще гласуват против, посочи той. "Това нито е израз на желанието на ПП да отиде на предсрочни избори, нито е проява на неуважение към проф. Габровски, който е един изявен специалист от уважавана професия. Проф. Габровски в крайна сметка е кандидат-премиер на ГЕРБ, като ПП ясно сме заявили, че няма как да дадем подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ".

Минчев: БСП се върна в лагера на статуквото. Заради ГЕРБ не ни приемат в Шенген

Машинното гласуване намали контролираният вот и недействителните гласове - срещу тези факти нашите опоненти нямат аргументи. С връщанет...

На въпрос ще предложат ли ПП кабинет с втория мандат, Минчев заяви, че ще положат усилия, но имат нужда от ясни гаранции, че правителство на малцинството на ПП и ДБ ще може да работи. "Към момента стъпката с Изборния кодекс не беше уважена от политическите сили. Разбира се, има и последен шанс, ако президентът наложи вето върху кодекса и промените се върнат в пленарна зала. Надявам се президентът да намери юридическите и политическите аргументи да наложи вето".

Разривът между ПП и БСП е именно във връзка с изборните правила, припомни Никола Минчев. "Важно е да се каже, че БСП извървя един път, при който на 180 градуса промени мнението си за машините, защото това беше една от политическите сили, които в началото на 2021 гласува за масовата употреба на машините. Година и половина по-късно гласува заедно с ГЕРБ и ДПС, за да бъдат отстранени машините".

Минчев изрази симпатия към Явор Божанков и позициите му за военната помощ за Украйна и Изборния кодекс. Уточни, че след изключването му от ПГ на БСП той става независим депутат и ПП няма как да го поканят да се присъедини към тях. Вярно е, че Кирил Петков и Асен Василев набраха популярност по време на първия служебен кабинет на президента Радев, но ПП никога не е била президентска партия, заяви Никола Минчев.

Той коментира и изказването на Румен Радев по техен адрес за "шарлатанията". "Не е нормално и за мен лично е абсолютно неприемливо президентът или който и да е политик да квалифицира така цяла политическа партия. Една политическа партия не са само политиците - това са всички български граждани, които виждат реализацията на своите идеи чрез тази партия. От тази гледна точка президентът когато нарича по този начин ПП, това се отразява и на българските избиратели, които са ни подкрепили", каза той.

Никола Минчев: Не ни се сбъдна желанието, няма да предложим кабинет

Голямото завръщане на хартията се случи. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" и заместник-председател на Народното събрание...

На въпрос дали ПП и ДБ ще издигнат общ кандидат за кмет на София, зам.-председателят на НС заяви, е това е най-добрият вариант. "И не само за София, а за един максимално широк спектър от градове - да обединим усилия и да дадем на демократичната общност най-добрия вариант за демонтаж на модела ГЕРБ в местната власт. Това обаче е един дълъг процес, който в момента тече и не сме стигнали до конкретни имена. При всички положения това е пътят".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика