Никола Минчев: Ще предложим правителство на малцинството, няма да управляваме с ГЕРБ

6244
Никола Минчев: Ще предложим правителство на малцинството, няма да управляваме с ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Бившият председател на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната" отхвърли възможността новата коалиция ПП-ДБ да управлява заедно с ГЕРБ. Той обяви, че "Продължаваме промяната - Демократична България" ще предложи правителство на малцинството след 2 април.

"Със сигурност има как да се състави коалиционно правителство, но не и с другата основна политическа формация - ГЕРБ-СДС. Убедени сме, че ще постигнем първото място, за да имаме инициативата в 49-ото Народно събрание. Ще предложим кабинет, който ще бъде с достатъчно добра експертиза, надяваме да се срещне подкрепа", каза пред Нова ТВ Минчев.

Божидар Божанов: Радев се намесва в кампанията и работи срещу бъдещ редовен кабинет

"Начинът да си тръгне служебното правителство и президентът Радев да няма изпълнителна власт, е да има редовно правителство. Затова и с...

"Не вярвам особено в експертен кабинет, във всеки един кабинет има експерти, по-скоро ще предложим правителство на малцинството. Не сме избрали премиер все още", допълни той.

По думите му - приоритетите на ПП-ДБ са за период от 4 години. "Най-вероятно през май ще бъде приет бюджет за 2023 г. 50 млрд. са парите, които очакваме под формата на средства по Плана за възстановяване и оперативните програми за 5 години. Не се притесняваме от сваляне на кабинета, но това носи последствия, защото няма алтернатива, хвърля страната в криза. Не мисля, че партиите биха си позволили да свалят едно правителство току-тъй, ако няма какво да предложат", посочи той.

Позицията на новата коалиция е България в еврозоната и в Шенген, тя настоява и за ефективна съдебната реформа и за пълна подкрепа за Украйна. Според Минчев тук е ясно с кои други формации имат допирни точки.

"С БСП се появиха доста теми, по които имаме диаметрално противоположни позиции - въвеждане на еврото от 2024 г., отношението към войната в Украйна. Борбата с корупцията също е основна тема, по която на теория имаме идентична позиция с ГЕРБ-СДС, но е важно да се види в последните години какви са били позициите им", смята Минчев.

Христо Иванов: Време е България да има правителство, което може да я задвижи напред

Най-добрият шанс за трайно, стабилно и реформаторско правителство, с което България да тръгне напред, е подкрепата за обединението межд...

Той твърди, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се справи с високите цени и непазарните практики. "Тя обаче не е известна като функциониращ орган. Категорично той трябва да бъде реформиран", отбеляза Минчев.

Ако има достатъчно средства, ПП-ДБ ще подкрепи минималната заплата да е 940 лева, поясни още бившият председател на парламента.

ОЩЕ: Министър Велкова: От догодина минималната заплата да стане 940 лв.

Според Минчев заявка на ГЕРБ за подкрепа на съдебната реформа не е достатъчна, а по действията им в пленарната зала ще проличат истинските намерения. "Моделът, внесен в Министерски съвет, който е и на ДБ, за разследване на главния прокурор, може и да е идентичен с внесения от ГЕРБ преди 2 години. Не може обаче да има човек, който е встрани от системата и да бъде на новия пост. Затова се назначава съдия. Поради самата Конституция е трудно да се въведе механизъм за разследване, тази нова фигура трябва да е максимално независима", каза Минчев.

Божанков: Оставяйки властта в ръцете на Радев, се превръщаме в най-слабото звено в Европа (ВИДЕО)*

Изборите на 2 април са петите поредни за последните 2 години. Ще имаме ли по-устойчиво правителство в 49-ия парламент? Какво трябва да ...

Той смята, че може да бъде дадено допълнително въоръжение на Украйна, стига това да съответства на възможностите на българската отбрана. ''Не мога да приема позицията на президента, че това означава удължаване на войната. Няма как да мислим, че агресорът ще спечели. Важно е да се помогне, това е важно за позиционирането ни на външнополитическата сцена", заяви Никола Минчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика