Никола Стоянов: Таван на цените за един-два продукта от група

3629
Никола Стоянов: Таван на цените за един-два продукта от група
Снимка: БГНЕС

"Идеята е таван на надценката да има за един до два артикула от продуктова група", каза министърът на икономиката Никола Стоянов по Нова телевизия.

Обмисляме търговците да получават отстъпка за горивото, ако доставят стоки до магазини в ниско населени райони. Тази мярка обаче ще има социален, а не масов аспект, подчерта той.

"Не бих могъл да си позволя да посоча някой с пръст и да кажа”проблемът е само тук”. Най-вероятно проблемът е навсякъде по веригата и съвкупността от тези проблеми от различните звена по веригата води до едно необосновано поскъпване. Така в той коментира извършените през изминалите седмици проверки за спекулативни цени в търговската мрежа.

Той обясни и начинът, по който ще действа сайтът на служебното правителство, на който ще бъдат сравнявани цените на основни хранителни стоки в страната. „На началната му страница има икони на 30 продукта, както и на четири суровини. Това са продукти от малката пазарска кошница. Има няколко филтъра, по които можем да видим цената – за цялата страна, по области или в други европейски държави”.

По думите му този сайт дава една много добра информираност за потребителите. „За пръв път той обединява информация от различни институции. Това беше и целта, тъй като подобен инструмент е липсвал. Трябвало е от много години да има една обща информационна система по отношение на храните в България и това е началото в нейното изграждане”, подчерта министърът. И допълни: „Не очакваме чрез сайта да намалим цените. През него можем да наблюдаваме процесите и тенденциите. Те са по-важно – дали, ако на сайта цената на едро пада, но на дребно продължава да се качва – виждаме, че има проблем по веригата. На сайта има и директна връзка към КЗП и БАБХ, към които могат да се подават сигнали”.

Икономист: Таванът на надценките няма да доведе до по-ниски цени

Едва ли тази намеса ще произведе нещо положително за потребителите или негативно за инфлацията. Колкото повече следя заниманията на слу...

ОЩЕ: Държавен сайт ще показва цените на основните хранителни продукти (ВИДЕО)

Николов коментира и идеята за таван на надценката. „За това трябва промяна в закона. Предполагам, че около Великден ще се събере парламента. наистина разчитам, че това ще е в дневния ред на депутатите и това ще е първото нещо, с което ще се заемат. В началото имахме идея това да стане чрез Наредба, но експерти ни посъветваха, че това ще бъде законово „на ръба”. Затова решихме да минем по сигурния и правилния начин, а именно – през закон”.

Той обясни, че идеята е таван на надценката да има за един до два артикула от продуктова група. „Това ще изкриви в минимална степен пазара. Този таван ще важи за търговци, които са от определен праг нагоре и няма да засегне малките магазини”.

По отношение на компенсациите за горивата, министърът посочи, че се работи по няколко нови мерки. „Мислим една от тях да е съчетана с мерките по отношение на храните – да се финансира част от логистиката към ниско населени райони, които са останали без магазини. Идеята е тези мерки да са социални с оглед на тези цени на горивата. Не мислим за подобна масова мярка като 25-те стотинки. Сега евентуално търговците ще получават отстъпка за горива, ако доставят стоки в ниско населени места”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика