Николай Малинов: Новината, че ще бъда съден за шпионаж е добра

5446
Николай Малинов: Новината, че ще бъда съден за шпионаж е добра
Снимка: БГНЕС

Пред Actualno.com лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов потвърди новината, че срещу него започва дело за шпионаж. В началото на 2019 година той беше обвинен от Специализираната прокуратура за дейност в полза на Русия.

“Новината, че ще бъда съден е много добра. Радвам се, че ще имам възможност да се защитя пред българския съд и ще очаквам от прокуратурата наистина да има солидни и сериозни доказателства срещу мен. Такива обаче няма, сигурен съм, защото цялото разследване срещу мен се проточи толкова много във времето. Освен това на всички е ясно, че този процес е политически", добави Малинов.

В момента председателят на "Русофили" се намира във Виена и води разговори с адвокатите си, които за сега не са запознати или уведомени официално с решението на прокуратурата. Подробности за позицията на Николай Малинов, относно обвиненията в шпионаж, очаквайте по-късно.

Припомняме ви, че по-рано днес Специализираната прокуратура съобщи, че е внесла обвинителен акт срещу Николай Малинов.

В хода на разследването са проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи, съобщиха от прокуратурата.

Навръх 9 септември 2019 г. българските служби задържаха четирима души от Национално движение "Русофили", сред които председателят му Николай Малинов и секретаря Юрий Борисов.

"Мисля, че има наслагване на антируско поведение. Мисля, че атаката срещу "Русофили“ е част от това наслагване", посочи Юрий Борисов (2019 година).

По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. От МВР тогава съобщиха, че работят по разследване за шпионаж, а от организацията обясниха, че са били разпитвани за връзки и финансиране от Москва.

На следващия ден председателят на "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава. Разследващите твърдят, че той е събирал данни за две руски организации, свързани с генерал Леонид Решетников, на когото ДАНС забрани да влиза у нас за десет години.

"Тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, с интерес към политическия интерес на страната", заяви главният прокурор Сотир Цацаров (2019 година).

Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу лидер на политическа партия за шпионство

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу лидер на политическа партия, за това, че се ...

Малинов беше освободен под парична гаранция от 50 хил. лв. През ноември същата година съдия Андон Миталов пусна Малинов да замине в Русия, където той получи наградата "Дружба"- лично от президента Путин, с когото обсъдили и обвиненията в шпионаж.

През октомври 2020 година Николай Малинов оглави политическа партия "Възраждане на Отечеството”.

Досъдебното производство срещу Малинов е образувано по реда на чл.212, ал.1 от НПК. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Той ще бъде съден "за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна", уточняват от държавното обвинение.

В съобщение до медиите не се посочва името на Малинов, като той е представен с инициалите си Н.М., уточнява се още, че е лидер на партия. Не се води подобно разследване срещу друг политически лидер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com