Николай Марков: Лъжа е, че Радев контролира НСО, отговорността е на Борисов

12425
Николай Марков: Лъжа е, че Радев контролира НСО, отговорността е на Борисов
Снимка: БГНЕС

Твърдението, че президентът реално контролира НСО е лъжа. Това коментира пред bTV бившият служител на НСО Николай Марков в отговор на думите на шефа на комисията за контрол на службите и депутат от ГЕРБ Димитър Лазаров.

В остър тон Марков обвини Лазаров, че  чете текстовете от Закона за НСО избирателно. Димитър Лазаров/ се опита да въведе в заблуждение целия български народ. Нищо от това, което каза, не е вярно. Само името на Закона беше вярно. Жалко за този човек, но той манипулираше и вас“, посочи Марков.

Шефът на комисията за контрол на службите прехвърли топката на Радев за НСО

Нека да погледнем какво пише в закона. Там пише, че НСО е служба към президента. Той утвърждава основните структурни звена и числения...

Той прочете в ефир законов текст, от който става ясно, че държавният глава отговоря само за три неща - да назначи и освободи началника на НСО, да утвърди основните структури и удостоява офицери с висши звания.

Фактът, че председател на Комисията по контрол на службите, се опитва да заблуди всички, показва низостта, до която са паднали управляващите. той чете едно ,но не прочете друго. Президентът назначава със съгласувателна процедура на МС.

Не началника на НСО свиква комисия. Тя се свиква по предложение на едно от трима лица-членове на комисията. Има закон, според който МС осъществява националната сигурност.

По Конституция президентът няма компетентност по осигуряване на националната сигурност. Той не носи отговорност по този смисъл. Крайната отговорност за решението на Комисията е на премиера, а не на комисията. Мотивационната част на Комисията отива при премиера. Папката отива при премиера.

Свикването на комисията можело да се случи само по инициатива на тримата големи в нея, а именно шефът на НСО, шефът на ДАНС и главният секретар на МВР, уточни още Марков.

Христо Иванов коментира изказването на президента за плаж "Росенец"

"След изявлението на Радев, топката сега е у Борисов. Трябва ясно обяснение защо държавата досега е осигурявала охраната на Доган и Пее...

“Още онзи ден казах, че лицата от клипа, направен от “Демократична България”, са служители на Национална служба “Охрана”, припомни той.

Относно гардовете той уточни: “Тези хора са си вкъщи. Така е създадена дейността в НСО, че охранителите на дадените лица стават част от техните семейства. Говорим за широкия кръг от семейството. Тези хора стават част от неговата икономическа групировка. Получават допълнително средства.

Марков обясни, че за служителите на НСО у нас е станало нормално да изглеждат по този начин - облечени с тениски и по сандали. Самият той определи вида на гардовете, като на такива, които не стават за охранители и на черешова градина.

Бившият служител на НСО заяви още, че за поругаването на българското знаме, на извършителите трябва да бъде отнето българското гражданство.

Това е случай за прокуратурата. НСО е военизирана служба. Има символи на държавата, които не пипат. Това не е мутренско поведение. Не съм видял мутра да поругава така знаме.

Румен Радев призна - участвалите в инцидента в Росенец са служители на НСО

Законите и правата на гражданите се погазват публично.Това каза президентът Румен Радев. Институциите трябва да отговорят открито. "По...

А това е престъпление по смисъла на Конституцията.  Действията на служителите на НСО показват отношението на политиците към гражданите. Знаете ли българският народ как се чувства като видя как се поругава знамето. Възмутен съм от начина , по който след това се скри всичко. Това е безобразно, престъпно поведение.

Какви офицери са тези? Хващат ги от кол и въже и ги правят офицери за една нощ. Това ще се стигне за по-лоши неща. Има структура на системата за защита на националната сигурност. Не трябва да давете на политици да ви подвеждат, заяви още емоционално Марков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика