Николай Стайков за задържането му: Това е абсолютен произвол

4890
Николай Стайков за задържането му: Това е абсолютен произвол
Снимка: Личен профил във фейсбук

Като "абсолютен произвол" определи Николай Стайков от Антикорупционния фонд снощното му задържане от полицията за неизвършено деяние. Припомняме, след като органите на реда съобщиха, че при възобновяването на блокадите в София снощи не е имало напрежение и арестувани, сутринта се разбра за двама задържани, единият от които е бил Стайков. По думите му – за измисленото основание: трошене на пейки. „Това е абсолютна измислица. С пейки не съм правил нищо, освен да сядам на тях“, заяви той.

Стайков разказа за читателите на Actualno. сom какво се е случило и от опит предупреди, че „всеки един човек, който е не само в зоната на един протест, а и в периметъра му, може да бъде задържан по всяко време за всичко“. Стайков не допуска задържането му да е било преднамерено. „Просто някой е искал да има двама задържани, за да ги отчете“, обяснява си случката той.

Без да се ангажира с прогноза как ще се развият протестните действия, Стайков сподели, че не очаква да затихнат.  Той предупреди, че политическата намеса в действията на полицията, визирайки решението на Коалиционния съвет за премахване на блокадите, предизвиква обратен ефект.

Ето какво разказа той за арестуването му снощи:

„Полицията не искаше да провокира напрежение като се появи на самия протест на Орлов мост. Полицаите бяха на паркинга на стадион „Васил Левски“, който е на 300 метра от Орлов мост. Ние с колеги журналисти ходихме да видим, защото личеше, че се готвят да правят нещо – изсипват ги от автобуси, от бусове и те са готови като за масова безредица – със щитове, шлемове…“. Стайков отбеляза че повторно отишъл да наблюдава какво се случва и към него се присъединило младо момче от протеста.

„Той беше гледал филмите на Антикорупционния фонд (АКФ) и задаваше въпроси и си говорихме. Отидохме, погледнахме, видяхме че се подготвят, обърнахме се обратно и докато вървяхме покрай оградата на езерото Ариана (между стадиона и Орлов мост) чухме мощно тупуркане на кубинки зад нас и изведнъж някой грабна момчето и му сложи белезници отзад. След две секунди и на мен ми извиха ръцете и ми сложиха белезници. Закараха ни на паркинга, където нищо не ни беше обяснено 30 или 40 минути. Предадоха ни на някакви други полицаи – охранителни, които ни пазеха 30 минути, нищо не ни обясняваха и си стояхме с белезниците така. Казаха, че нищо не знаят, че от колегите си, които са ни задържали, щели да получат инструкции за какво става дума“.

След половин час, продължи да разказва той - дойдоха и с белезниците на гърба ни закараха в IV-то, където ни бяха връчени заповеди за задържане. „В моята пишеше, че съм трошил някакви пейки, което аз категорично не съм правил. Категорично не съм участвал в такова нещо – бил съм там като наблюдател, правил съм снимки, говорил съм с хора“, сподели Стайков.

Той е отказал да подпише заповедта. „Казах, че ако не ми кажат какви са сведенията, въз основа на които съм задържан, няма да подпиша тази заповед, защото това е абсолютно категорично невярно. Искам да знам кой е казал, че аз съм участвал в това действие, защото това е пълна измислица“, добави Стайков и коментира: „Просто някой е искал да има двама задържани, за да ги отчете“.

AFP: Нови блокади в България, най-бедната страна в ЕС от 2013 г. насам

Демонстрантите от антиправителствените протести в България възстановиха блокадите на ключови булеварди в центъра на София в събота през...

Стайков разказа и как са го освободили: „Междувременно стана ясно, че аз съм охранявано лице и че от малко повече от месец се охранява и офиса ни - на Фондация Антикорупционен фонд по разпореждане на Софийска градска прокуратура. Стана ясно, че ситуацията не е особено типична, меко казано – като стана ясна ситуацията, че аз съм охранявано лице, в един момент много се забързаха нещата и бяхме освободени“.

Абсурдът

„На Орлов мост няма потрошени пейки. Има преместени пейки. Но явно откъм паркинга на Васил Левски това се вижда. Няма потрошени, има преместени пейки“, подчерта Стайков.

Той възнамерява да си търси правата и потвърди, че ще консултира с адвокат. Според него, такова задържане е недопустимо и случката показва, че „всеки един човек, който е не само в зоната на един протест, а и в периметъра му, може да бъде задържан по всяко време за всичко“. Това е абсолютен произвол, коментира Стайков.

„Единственото деяние, което съм направил е разходка между паркинга и Орлов мост“, заяви той и подчерта, че там няма пейки. „Самото място е абсурдно, защото оттам нито може да се види какво става в детайли на Орлов мост, нито е в района на протестите, нито има пейки – там е едно шосе“, уточни той.

Палатките на "Орлов мост" остават, полицията не използвала сила, защото имало много жени

Засега палатките и издигнатите импровизирани барикади на "Орлов мост" остават. Заради импровизираните барикади няма начин да мине автом...

„Точно затова направих живо видео сутринта във Фейсбук - защото там няма пейки и няма как да сме трошили пейки. Това е абсолютна измислица. С пейки не съм правил нищо, освен да сядам на тях“, добави журналистът.

„Ако не бяха дошли полицаите, много хора щяха да си отидат и протеста да намалее, но доколко умно действа полицията е друга тема“, коментира още той.

В София последните години всички сме наблюдавали или сме участвали в доста протести и това, което виждаме, е че когато има ескалация, след това има много по-голям интерес и по-голяма посещаемост, отбеляза журналистът. „Не ми изглежда в момента да утихват протестите. Напротив – забелязвам, че при всяко действие на полицията, като започнем от Росенец насам, през охраната на партийното събитие на ГЕРБ – всяка ситуация ражда ново напрежение, нова ескалация, така че не виждам как ще утихнат скоро“, каза още Стайков.

„Много ми е трудно да направя прогноза, но виждам политическа намеса в действията на полицията. Знаете какво имам предвид – решението на Коалиционния съвет за премахване на блокадите. Мисля, че ако бъде оставено на полицията, там има добри експерти, които могат да намерят по-родолюбив начин, използвайки естествената инерция и амортизация на протестите. Обаче, според мен, политическият натиск ражда точно обратния ефект, но за това има си политици – да си носят отговорността“, заключи Стайков.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика