Нина Ставрева: Корнелия Нинова трябва да поеме отговорност за срива на доверие в БСП

6923
Нина Ставрева: Корнелия Нинова трябва да поеме отговорност за срива на доверие в БСП
Снимка: Архив

Нина Ставрева е бивш кмет на Каварна, член на БСП. Пред novapress.bg тя коментира процесите, които протичат в левицата преди избора за нов председател на партията.

Г-жо Ставрева, на какво се дължи според Вас спадът на доверие в БСП на 12%?

Спадът на доверието в БСП на 12%, според социологическа агенция, трябва да ни накара да се замислим за партията, за състоянието й и за политиката, която води ръководството. Аз съм член на БСП от много години. Партията не съществува от 2016 г. Тогава имаше огромен ентусиазъм, надежда и енергия. Тази мотивация и енергия липсват днес в членовете на БСП. Казвам това, като редови член. През последните години по отношение на организационното състояние на БСП имаме един много тежък проблем, а именно намаляването на членовете с над 40 000. Това е резултат от поведението на ръководството на партията през последните години. Като че ли поведението на разделение от лидера се е прехвърлило върху образа на цялата партия, а резултатите от това са ясни и го показват социологическите изследвания.

Какво имате предвид?

Хората са най-важният ресурс във всяка партия, а според мен връзката между членовете на БСП, местните ръководства и националното ръководство е скъсана. То не се интересува от тях, не чува проблемите им. И ако това продължи по този начин, следващите резултати от социологическите проучвания ще са още по-тежки. Аз бях кмет на Каварна през изминалия мандат от БСП. За тези четири години нито веднъж представител от ръководството на БСП не дойде в Община Каварна.

Какво е вашето обяснение?

На скъсаната връзка между националното ръководство, местните такива и отделните членове. На пълното неглижиране на проблемите им и на линията на разделение. Има и една много по-дълбока тема, за вътрешната опозиция на БСП. За тези четири години ръководството ме възприемаше, като част от тази вътрешна опозиция. Затова не усетих подкрепата на моята партия. Иначе за четири години всички кметове на БСП имахме общо две срещи с ръководството, а можеше да се провеждат по няколко срещи всяка година, за да усетят те ясно подкрепата на своята партия. Това не се случи.

Имате ли усещането, че настоящото ръководство на БСП е в самоизолация?

Да. Всички, които не сме съгласни с изявленията и посланията на ръководството влизаме в графа – опозиция. Това, че не се приемат чуждите позиции води до самоизолация на настоящото ръководство не само във вътрешнопартиен план, а въобще. То се изолира и от останалите политически сили, включително и от тези, които доскоро бяха в широкия формат на Коалиция за България – партиите от левия спектър. Но и не само те.

Казвате, че няма добра комуникация между ръководството на БСП с бивши коалиционни партньори и други партии. Как тогава реализира политика?

Разбира се, че като е в изолация БСП не може да води политика. Този проблем изважда партията от политическия живот на страната. БСП се използва, за да обслужва интересите на една малка група от хора. Изводът е, че самоизолацията и липсата на комуникация с партиите от левия спектър ясно говори, че БСП се нуждае от промяна.

Каква?

В начина на работата. Най-важна е промяната в отношението към хората. Онези послания, които се излъчват от БСП, политиките за които говори да бъдат чути и разбрани, но първо партията трябва да чуе хората. И така ще се върне мотивацията и енергията на хората от партията.

Знакови имена от БСП казаха, че Корнелия Нинова не трябва да се кандидатира за председател. Споделяте ли това мнение?

Красимир Янков: БСП има задача да се консолидира и да покаже, че е обединена (ВИДЕО)

„Сривът на доверие към БСП, според социологическите проучвания, се дължи на поведението и сигналите, които излъчва ръководството ...

Споделям мнението, защото резултатите за които говорихме в началото налагат тази теза. Корнелия Нинова трябва да поеме отговорност за сринатото доверие в партията, за отлива на членове и заради организационното състояние в БСП, както и заради и за изолацията на партията. Няма как да говорим за промяна, ако настоящият председател, заради когото БСП е в това състояние, се явят на изборите. Ние видяхме промяната, която реализираха. Имаше четири години да изпълнят поетите обещания.

При избора си за председател, Нинова се зарече БСП да отстоява ключови леви политики. Посочете един социален закон, който да е предложен от БСП и да е приет в Народното събрание?

Един от основните проблеми на БСП, че говоренето си остава просто говорене. И всичко онова, което е разписано, като решения, задачи и поставени цели през 2016 г. си остана само на хартия. Не са реализирани тези леви политики. Има само едно агресивно говорене. Историята показва, че БСП печели, когато излъчва позитивни послания. През последните седмици наблюдаваме тенденция, в която дясното правителство на ГЕРБ прокарва леви политики.

След като ГЕРБ прокарва леви политики, къде е БСП?

Силно се надявам, след промяната в БСП, за която всички говорим и очакваме след избора, партията да е тази, която да реализира левите политики. В БСП няма отбой. Има каузи. За да се реализират тези каузи и тези леви политики, БСП трябва да управлява. Преди да се стигне до това обаче, има много работа, която трябва да се свърши. Едно от най-важните неща е промяна на отношението към хората, към редовите членове. Изключително важно е всички социалисти да усетят, че партията стои зад тях. БСП трябва да защитава членовете си. Само така ще им покаже, че всички тези идеи ценности и принципи, които са вписани в партийните ни документи не са празни думи. Обещанията трябва да се реализират и хората да ги видят. Днес те не виждат в БСП, че е алтернатива. Първо да оправим собствените си проблеми, преди да започнем да решаваме тези на хората и на държавата. Всичко това може да започне с връщането на мотивацията и мобилизацията вътре в самата партия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика