Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка

6078
Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка
Снимка: БГНЕС

Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ. Бойко Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка, а да дойде в България и да дава отговори, защото не може да си продадеш 1/3 от електропреносната мрежа и част от националната сигурност и да заложиш съдбите на 2,5 милиона българи. Кой гарантира на тези хора какви ще станат цените на тока, когато Гинка е собственик? Има ли държава, има ли премиер в нея?

Това заяви на среща с граждани в столичния район Красна поляна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й една фирма от Пазарджик, регистрирана преди 3 месеца с капитал от 50 000 лв, купува ЧЕЗ, на която всички софиянци са потребители.

„ЧЕЗ прави оборот в България от 1,7 млрд. лв. от българските граждани. Тя е 100% държавна чешка фирма. Симеон Сакскобургготски продаде на ЧЕЗ 67% от българското енергоснабдяване, Бойко Борисов продаде останалите 33%. През цялото време БСП бе против това и казвахме, че енергетиката е част от националната сигурност и трябва да остане държавна, както е във Франция, Белгия, Гърция, Чехия“, припомни развитието на продажбата Нинова.

Тя допълни, че тези държави са преценили, че енергийната система е държавен приоритет, а в България тя е била прекупена от Гинка от Пазарджик. „Тя купи ЧЕЗ за 320 млн. евро. Цял ден я издирваме, защото искаме да се яви в Народното събрание, комисията по енергетика и да ни разкаже - как така с 50 000 лв. във фирмата купува ЧЕЗ и 1/3 от разпределителната мрежа на България. Нали не си правим илюзии, че ги купува Гинка?“, попита Нинова, цитирана от БГНЕС.

Тя определи случая като един от най-ярките примери за паралелната държава, срещу която се бори БСП. „Обърнах се към президента Радев да изрази становище, защото той има отговорности по националната сигурност. Половин час след това, Борисов се обади от Брюксел и взе главата на Теменужка Петкова“, коментира председателят на БСП.

Нинова заяви още, че за да се спаси за пореден път, премиерът изгори бушоните Гинка и Теменужка. „Бойко Борисов не може да излъже българския народ, че не е знаел и че сделката е станала тихо. Става въпрос за тежко задкулисие и за това, че Гинка е подставено лице на някой. Ние, от БСП, няма да се спрем, докато цялата истина не се разнищи и не се произнесат ДАНС и КЗК“, каза още тя.

Дружеството купувач на ЧЕЗ създадено специално за целта, уверява в коректност и опит

Вложихме много време, средства и усилия в подготовката на тази сделка. Преминахме през много проучвателни етапи и покрихме множество из...

По думите й това е поредният удар по държавността и хвърлянето на 2,5 млн. българи уж на Гинка от Пазарджик, а всъщност на някой, който утре ще вдигне цената на тока, ще обере народа и ще си замине. „Това е лицето на правителството на Борисов и то, когато сме председатели на ЕС, когато всички погледи са към нас и трябва да покажеш най-доброто, на което си способен. От Чехия дойдоха изказвания, че работят в Източна Европа и за първи път виждат такова нещо“, каза в заключение Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика