Нинова: Да се отклонят пари от купуване на кораби и бронирани машини към подпомагане на населението

4850
Нинова: Да се отклонят пари от купуване на кораби и бронирани машини към подпомагане на населението
Снимка: БГНЕС

Четири мерки за справяне по време на кризата, породена от разпространението на новия коронавирус COVID-19, предлага лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Те са насочени към хората, останали без работа, самоосигуряващите се и служителите в неплатен отпуск. Това обяви Нинова в предаването "Тази неделя" по БТВ. Идеята е да бъдат осигурени от държавата безвъзмездно за периода по 725 лева на всеки пострадал от кризата човек, плюс включени осигуровки.

По думите на Корнелия Нинова, 912 млн лева ще са необходими за тази група българи. Втората мярка е насочена към малките и средни земеделските производители. Идеята на опозицията е да им бъдат отпуснати 30 млн лева безвъзмездна субсидия за отглеждане на плодове, месо, мляко и зеленчуци. Третата мярка за справяне със ситуацията, е насочен към ресторанти и заведения, в които на работа са били ангажирани около 500 000 българи. Целта тук е да бъдат освободени от тротоарно право, такса смет и от ДДС върху храните, които са били закупили и са изхвърлили, след затварянето им. "Последната мярка е насочена към общините, тъй като този вид такси се събират от тях и така ще пострадат бюджетите им. Затова предлагаме да бъде направен трансфер от държавата към общинските администрации в размер на 10% от досегашната субсидия, което ще струва около 400 млн лева", обясни Нинова.

Корнелия Нинова: Дори и по време на войни парламентът не е спирал да функционира

"Ако нашето отсъствие би затворило парламента, никога не бихме го направили. В каквато и да е ситуация, опозицията има това средство - ...

Според нейните думи, всичко това ще коства на държавата около милиард и половина лева. Тя предлага парите да бъдат осигурени чрез поправка в актуализацията на бюджета. Да бъдат отклонени средства, предвидени за бронирани машини (в размер на около милиард и половина лева) и още 500 млн лева за закупуване на кораби. Корнелия Нинова предлага тези пари да бъдат пренасочени към друго перо, за да стигнат до пострадалите от кризата граждани и фирми. Тя заяви, че са внесли всички тези предложения за обсъждане, заедно с "по-голям национален алтернативен план".

Лидерът на БСП коментира, че управлението на държавата се справя добре, но само в медицинско отношение. А "управленски - зле". По думите й, решенията са хаотични, нямат ясна цел и позиция по отношения на конкретните мерки в помощ на хората. "Действа се на принципа проба - грешка и не изпълниха нито една от уговорките, взети на обща среща на 13-ти март, когато се обединихме около решението да бъде въведено извънредно положение в цялата страна. А сега виждам, че започват да ги приемат със закъснение. Докато президентът е последователен, изисква прозрачност, справедливост и показва грижа за хората", даде оценката си Нинова.

На въпрос от водещата Жени Марчева защо се противят срещу удължаването на извънредното положение до 13-ти май, лидерът на опозицията посочи, че не са се обявили против. А предлагат да бъде гласуван срок до 30-ти април и след извършен анализ да се прецени и гласува отново удължаване. Нинова даде за пример в тази насока държави като Италия и Испания, които са процедирали по този начин. Припомняме, че това са 2 от най-засегнатите от заразата държави. Мотивите им за искането е, дългият период влияе стресиращо на хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика