Нинова: Искаме свободен достъп до всякакви ваксини

3547
Нинова: Искаме свободен достъп до всякакви ваксини
Снимка: БГНЕС

Едно от първите неща, които ще направим, когато българите ни гласуват доверие, е да предприемем стъпки да осигурим свободен достъп до всякакви ваксини.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата в Народното събрание по предложението на БСП за руската ваксина "Спутник V".

Тя аргументира защо БСП са направили предложение за руската ваксина "Спутник".

"Причините са две.  Първата - правителството на Бойко Борисов се провали във ваксинационния план. Ще се позовавам само на факти.

БСП: Не се фиксираме в руската ваксина, а върху възможността да бъдат внесени легализирани такива

Не се фиксираме в руската ваксина, а върху възможността да бъдат внесени легализирани ваксини и да помогнем на българските граждани. ...

Правителството плати 13 млн. ваксини за 500 млн. лв. Ваксини няма. Правителството одобри ваксинационен план с групи, които първи трябва да се ваксинират и правителството отмени този план.

Правителството определи зелени коридори, хората се наредиха на опашки и ги върнаха обратно, защото ваксини няма. Възложиха на личните лекари да направят списъци и да започнат ваксинационен план, те ги направиха, ваксини няма. Лекарите се връщат обратно и пациентите. Това е едната причина", заяви още Нинова.

"Втората, искахме и искаме да осигурим свободен избор на българските граждани от всички възможности за ваксина. Ускоряването на ваксинационния процес ще доведе до отваряне на мерките, до гарантиране на здравето на хората, до възстановяване на икономиката и социалния живот в България", заяви още Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че ГЕРБ отказват да подкрепят БСП с два аргумента и едно обвинение.

"Първи аргумент, пречи ни българското законодателство. Било противозаконно да приемем такова решение, защото българският Закон за лекарствата не ни позволява. Уважаеми управляващи сменяли сте закони по два пъти за 24 часа. Мога да цитирам много такива, ако някоя групировка трябва да се облагодетелства от този закон", заяви още Нинова.

Сериозен спор за руската ваксина срещу коронавируса в парламента

Депутатите се събраха за последен работен ден. БСП влязоха в зала, като единствено ДПС останаха верни на традицията да не осигуряват кв...

"Сега нямате възможност да промените един закон, ако той ви пречи. Ние твърдим, че не е така. Знаете ли, че за този парламент сте променяли Кодекса за социално осигуряване 31 пъти. Сега, когато стотици хора са на улицата и чакат на опашки за ваксини не можете да промените един текст в закона. Това не е аргумент или поне не е състоятелен", заяви още Корнелия Нинова.

Тя цитира и вторият аргумент на ГЕРБ, че не могат да направят нищо без европейските органи и също го определи като несъстоятелен. "Никой не ви го забранява", каза Нинова.

Лидерът на БСП даде пример с Чехия, Унгария, Словакия и Австрия.

"Нашето предложение било лобизъм за една ваксина. Тези хора, които изброих не са ли от вашите политически семейства. Нима австрийският канцлер или германското правителство, или Орбан да са лобисти за руска ваксина? Не само че пристъпват към разговори - купуват и правят производствени мощности. Ако половин Европа са лобисти, то цяла Европа и лидерите са обхванати от лобизъм за руска ваксина. Не, тези хора имат характер и тези хора са държавници, а не се крият от страх зад гърба на европейските институции и ЕК, изтъкна Нинова.

Тя попита защо ГЕРБ отказват тези възможности за България.

Дариткова: Кой ще носи отговорност при усложнения от руската ваксина?

„Длъжни сме да спазваме действащото законодателство за лекарствените продукти в хуманната медицина, което не позволява препарати,...

"Първа възможност - отказвате, защото вече договорите и платихте 13 млн. за половин милиард лева. Изчерпали сте парите и ви е страх, че някой ден, някой може да ви търси отговорност и не смеете да предприемете следваща крачка. Това е едната възможност.

Втората, цял ден говорите за лобизъм от страна на "БСП за България" някой от вас ще дойде ли тук да отговори на един въпрос - вярно ли е, че представител на ГЕРБ в ЕП е тясно и семейно обвързан с представител на една от фирмите и една от ваксините, за които България се договори, плати и внесе и чака още", попита още Корнелия Нинова, цитирана от Фокус.

"Възможно ли е да отказвате, внушавайки трета вълна, спирайки плановите операции, увеличат се броя на заразените, за да използвате тази ситуация за изборите, за да намалите избирателната активност? Възможно ли е да си правите тънки политически сметки за сметка на здравето на нацията?

Ако е така, това е изключителен политически цинизъм и човешка безотговорност към българския народ. Ако днес не приемете нашето предложение, ние декларираме - когато решите, че сме достойни да управляваме страната и ни дадете доверие, надяваме се да е след 4 април, едно от първите неща, които ще направим е да предприемем стъпки да осигурим на вас свободен достъп до всякакви ваксини", завърши Нинова.

Още: Паунова: Повлия ли роднинството на Ева Майдел на избора на ваксини от Astra Zeneca?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика