Нинова извикана на разпит, обвини Гешев, че поел вътрешнопартийния преврат в БСП

3385
Нинова извикана на разпит, обвини Гешев, че поел вътрешнопартийния преврат в БСП
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкри, че е била извикана на разпит от прокуратурата. Тя атакува държавното обвинение, че е взело в свои ръце "вътрешнопартийния преврат" в социалистическата партия.

Председателят на левицата заяви на пресконференция във вторник, че няма да се яви на разпит заедно с още двама призовани членове на партията и че ще сезира всички български и европейски институции.

Крум Зарков за Корнелия Нинова: Инат под маската на твърдост и лоялност

„Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети“. Това заяви министърът на правосъдието и ч...

Става въпрос за случай от заседание на Националния съвет на БСП, проведено на 28 август. Образувана е прокурорска проверка по жалба на Кирил Добрев, който беше изключен от партията, но през юли Върховният касационен съд го възстанови като член на Националния съвет. Той жали, че не бил допуснат на съответното заседание, но според Нинова е бил там и е направил няколко изказвания.

"Ще ви запозная с нещо безпрецедентно. Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП. Прокуратурата не е инструмент за правосъдие и справедливост, а бухалка за неудобните. Българската прокуратура е частна прокуратура на задкулисието. Г-н Гешев, свършиха ли дрогираните шофьори, които избиват хора по улиците? Свършиха ли престъпниците, нападащи жени в селата, свършиха ли наркотрафикантите, че се заехте с вътрешнопартийните въпроси на БСП?", обърна се Нинова към главния прокурор Иван Гешев.

Вчера тя е получила призовка. От нея се изисквало да се яви веднага на разпит – "благосклонно ми казаха, че може и с адвокат". "Иска се да предоставя на прокуратурата запис и заверени копия на стенограма и протокол от заседание на Националния съвет на БСП от 28 август. Да връча призовки на други членове на Националния съвет - секретаря и зам.-председателя на Контролната комисия - за разпит, за да обяснят какво са говорили на партиен пленум", каза лидерът на социалистите.

"Кирил Добрев идва на заседание на Националния съвет, присъства, изказва се 2 пъти и сега жали, че не е допуснат на Национален съвет. Но това е поводът, за да се намеси прокуратурата по този начин в БСП. Да говориш на партийно събрание, се оказва престъпление", тълкува събитията Нинова.

"Преписки за престъпници стоят с години на прокурорските бюра, а това е задвижено в рамките на един месец. Цялата машина е включена срещу БСП. 5 години Бойко Борисов си отглеждаше вътрешна опозиция и я хранеше. След това служебният кабинет върна модела ГЕРБ. Сега включиха и последното си оръжие – прокуратурата", заяви тя.

Нинова няма да подава оставка: Да не драматизираме резултата

"Няма да подаваме оставка", категорична беше лидерът на БСП Корнелия Нинова в първия брифинг на партията след резултатите от предсрочни...

"Първо, няма да предоставя и един лист от партийни събрания на прокуратурата. Да се снабдят със заповед за изземване, чакам ги на "Позитано". Второ, няма да се явим на разпити. Има член от НПК, да го задвижат, да ни отведат принудително. Трето, ще сигнализираме всички възможни европейски и български институтции. Четвърто, докато съм председател на БСП, партията няма да влезе в игрите и задкулисието, какъвто и да е натискът", заяви Нинова.

Тя смята, че докато не реформираме истински правосъдната система на България, "няма да излезем от омагьосания кръг, в който се въртим през последните 30 години".

Припомняме, че Добрев, който стои в основата на събитията, беше изключен от партията в края на декември 2021. По думите му - той не бил изслушан и бил изхвърлен "анонимно, с измислени мотиви".

На 27 юли 2022 г. ВКС отмени изключването на Добрев. Според съда заседанието не било свикано по предвидените в устава ред и форма, а освен това за участие в него не били отправени покани до всички 187 членове на НС на БСП. С това бил нарушен залегналият в устава принцип за най-широко участие на членовете.

Друго констатирано нарушение е, че поканите са били отправени в деня, в който вече е следвало да започне да тече заседанието. В същия ден е бил уведомен и самият Кирил Добрев, с което е било ограничено правото му, съдържащо се в устава, да бъде изслушан по вменените му нарушения, преди да започне гласуването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика