Нинова: Кризата показа, че сегашният неолиберален модел не работи

1936
Нинова: Кризата показа, че сегашният неолиберален модел не работи
Снимка: БГНЕС

„Заради кризата с COVID-19, в света и в България, много политики се преосмислиха. Ние сме последователни в лявата ни политика и сме автентичен носител на тези неща, които сега десни и центристки партии предлагат. Кризата показа, че сегашният неолиберален модел не работи. Не всичко се диктува от пазара. При такива условия, големите корпорации изяждат малките и средни фирми. Неравенствата се увеличават между хората“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БСТВ.

Тя подчерта, че коронакризата е доказала необходимостта от леви политики и че ролята на държавата е преосмислена чак сега – нещо, за което левицата настоява от години.

Иво Стамболийски: Безбройните грешки на Корнелия Нинова доведоха БСП до това положение

Доц. д-р Иво Стамболийски е преподавател във Варненския свободен университет. Дългогодишен член на БСП. Пред novapress.bg той коментира...

„ГЕРБ могат да съсипят всяка добра идея. Вземат добрата идея и я опорочават“, категорична бе Нинова, като припомни обещанията на правителството към производителите, чиято земеделска продукция трябваше да се изкупува и налага в търговските вериги. „Нито изкупиха продукция, нито задължиха веригите да предлагат 20% родно производство“, допълни лидерът на БСП.

По повод цената на тока, Нинова коментира: „Беше намалена цената на газа с фанфари на правителството, въпреки че не беше тяхна заслуга. Сега се увеличава цената на парното, което е нелогично. Защо КЕВР правят това и защитават ли нечии интереси?“ Тя подчерта, че Борисов отправя закани за уволнения на КЕВР, въпреки че тя е независима комисия, избрана от парламента: „Когато Борисов каза, че ще ги уволни, те изведнъж обявиха, че намаляват цената. Няма обективни критерии за цена, няма действащи институции, според волята на един човек се решава съдбата на милиони българи".

Нинова обърна внимание, че е нужен ясен план за излизане от кризата и че е липсвал съдържателен анализ за бюджета на страната към момента на кризата, което е било необходимо, за да се определят приоритети в икономиката – отраслите, които носят най-много добавена стойност към БВП да бъдат стимулирани, за да могат да издърпат останалите. „Вместо това - управляващите действат на парче – подпомагаха тези, които протестираха, за да няма социално напрежение. Така не се управлява държава“, смята Нинова. Тя каза още, че потреблението може да се повиши чрез увеличението на доходите, но вместо да се дават безвъзмездни помощи на хората в трудно положение, каквато е била практиката навсякъде в Европа, те са получавали единствено кредити, които трудно или невъзможно ще обслужват. По думите й за съжаление държавата не е търсила начини да привлече инвестиции във време, в което западни фирми изтеглят инвестициите си от Китай в Източна Европа.

Нинова постави акцент още върху нуждата от реформа в секторите земеделие и здравеопазване. „Абсолютно необходим е нов модел в здравеопазването. В кризата тежестта се изнесе от държавните и общински болници, а те са в най-тежко състояние. Държавното и общинското здравеопазване трябва да е грижа номер едно. Болниците не трябва да бъдат търговски дружества“, заяви още Корнелия Нинова.

Красимир Янков: Корнелия Нинова раздели БСП

"Корнелия Нинова предизвиква разделение в партията и вражда между отделни личности. С математическо мнозинство от 1 глас – 94 гла...

Относно приоритетите на правителството, председателят на левицата коментира: „Санирането за една част от хората беше безплатно, на втората част – ще трябва да си доплащат. А трети изобщо няма да могат да се възползват от него. Това е разделение. За тези милиард и половина ние предлагаме вместо саниране – реформа във водния сектор. Ремонти на язовири, пречиствателни станции, помпени станции, възстановяване на водопреносната мрежа и напоителни системи, решение на всички проблеми с безводието, мръсната вода. По този начин ще се стимулира икономиката, но ползата ще е за всички“.

„Нужни са чиста вода, чиста земя, чиста храна и въздух. Забравиха се сметищата с чужд боклук. Проблемът с екологията е изключително важен, най-вече погледнат през здравето на хората. Ето там могат да се инвестират средства“, коментира Нинова.

По случая с Божков, тя изтъкна, че това е брилянтен пример за паралелна държава и задкулисие. Дали си е свършила добре работата прокуратурата, се оценява само по това дали има издадена осъдителна присъда накрая, смята Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com