Нинова: Новите партии вече са статуквото

2869
Нинова: Новите партии вече са статуквото
Снимка: БГНЕС

46-ото Народно събрание трябва да е урок и дано днес на 15 септември да сме добри ученици и да сме го научили. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група в парламента.

В началото на своята декларация тя поздрави учителите и учениците с началото на учебната година.

Корнелия Нинова: Задкулисието продължи да управлява и в тези два парламента

Задкулисието продължи да управлява и в тези два парламента. И двата парламента не посегнаха на модела нито на милиметър. Голям проблем ...

"Големият грях на 46-ото Народно събрание е, че не се намери разум и отговорност да направи тази промяна. 46-ото Народно събрание трябва да е урок и дано днес на 15 септември да сме добри ученици и да сме го научили", зави още Нинова. 

Тя подчерта, че БСП ще поддържа докрай поведение да не дава оценка на другите партии, а още по-малко лични оценки на депутати.

"Днес и тук не става въпрос само за партиите. Тук става въпрос за България и сме длъжни да изтъкнем някои факти и истини. Не става въпрос за дребнавото противопоставяне и махленско заяждане, но има сериозни причини да стигнем дотук и ако не си ги кажем, не ги осмислим и не се опитаме да ги променим, рискуваме и следващия път да се провалим. Има базови принципи в политиката и има базови на държавността, за които си заслужава да говорим и да говорим с добър тон. 46-ото Народно събрание започна по грешен начин и няма как да свърши по правилен. Началото беше сбъркано, защото сложихме предварително разделителни линии - партии на статуквото и партии на промяната. Сбъркано, защото под това вие, уважаеми колеги, от новите партии, разбирахте партии, които са били в парламента, са в парламента и такива, които са били извън парламента. Без да се дават сметки и да се отчита, че това да си в парламента не означава задължително, че управляваш, че си част от модела на ГЕРБ и че си статукво", каза тя.

Нинова отчете, че БСП 5 години се е борила срещу онова статукво и онзи модел. 

Стоян Мирчев: ИТН нямат желание да направят промяната

"Не е БСП причината за преждевременния край на този парламент, ние единствени се опитахме да направим нещо, но не срещнахме разбиране"....

"Илюзията за плаващи мнозинства ни изигра лоша роля. Плаващо мнозинство - означава плаваща покупко-продажба на гласове, на интереси. Липсата на разум и отговорност за трайно мнозинство е втората причина да стигнем дотук", каза още Нинова.

Според нея е странна ситуацията спечелилата партия да се обяви за опозиция. "На кого сте опозиция? На себе си, защото управлявате Народното събрание с председателството и управлявате повечето от комисиите в Народното събрание. Изначално сбъркан подход", заяви още Нинова.

По думите ѝ, интересите на Аз-а и емоциите са взели връх над разума и интересите на държавата. "Това показва политическа незрялост, може би зависимости, но то мина границата", заяви още тя.

Лидерът на БСП заяви, че коалиция на "БСП за България" не са влезли в скрити разговори, не са били зависими, а са били разумни и са разговаряли с всички уважително и с аргументи с желанието да се направи трайно мнозинство за промяна, но и мнозинство за стабилност. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com