Нинова от Варна: 2021 е годината за възстановяване на икономиката

1832
Нинова от Варна: 2021 е годината за възстановяване на икономиката
Снимка: Actualno.com

“Във Варна проведохме редица срещи. Акцентът им беше обсъждането на нашия План за възстановяване на България след ковид кризата, както и платформата ни“. Това заяви пред журналисти във Варна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя беше в морската ни столица по време на обиколката й в страната.

Нинова бе категорична: „Концентрирах разговорите ни върху една тема - икономиката, защото без възстановяване на икономиката няма да има нито възможност за социални политики, нито за реформа в здравеопазнето. Икономиката е в основата и на растежа на България”.

Председателят на БСП посочи: “Смятаме, че 2021 е година за възстановяване на икономиката. Правителството харчи много пари, но те не стигат до фирмите и хората”.

Тя даде и примери - множеството малки и средни фирми чакат своята помощ още от първата вълна на ковид през април-май на миналата година и още не са я получили.

Лидерът на българските социалисти отбеляза, че редица от малките и средни фирми са фалирали и затова безработицата е скочили до 400 000 нови безработни в края на миналата година.

“От БСП имаме конкретни мерки как трябва да се действа, за да се подпомогне бизнеса. Първо - предлагаме всички услуги, които се искат от фирмите, за да кандидатстват по проекти да бъдат правени служебно и по електронен път, за да се избегне бюрокрацията. Това ще ги облекчи страшно много”, изрази готовност за подкрепа председателят на БСП.

Корнелия Нинова обърна внимание на това, че в момента фирмите са натоварени с много документи и бюрокрация и това предложение на левицата ще разтовари част от процеса.

“Втората мярка, която сме обсъждали с много представители на бизнеса е да се обяви данъчна ваканция за фирмите и да не им се начисляват лихви за дължимите данъци за този период”, обяви Корнелия Нинова.

Тя се позова на споделеното от много хора на бизнеса с оплакване, че и до ден днешен плащат такса смет без да работят и произвеждат.

Нинова поясни, че този въпрос в момента зависи от общините, но може да се реши и на централно ниво, като с промяна в закона се обяви данъчна ваканция.

“Третата мярка, която е изключително полезна за съживяване на икономиката, е държавата да покрие определен процент от оборотите на фирмите за предишните им периоди”, посочи лидерът на българските социалисти.

Нинова припомни, че управляващите обявиха тази мярка още в началото на декември - 2 декември 2020 г. и тогава обещаха, че в идните дни ще има разивитие и ще започне плащането.

Корнелия Нинова констатира със загриженост: “Два месеца по-късно още нищо не се е случило”.

Председателят на БСП заяви, че освен краткосрочните мерки за спешна и бърза помощ за спасяване на фирмите, БСП има и дългосрочен план за развитие на икономиката като основата на този план е модернизация и дигитализация на икономиката.

“За да се намали административната тежест в нашият План за възстановяване ние предвиждаме създаване на 4 електронни регистъра. Данъчният ще съдържа данъчното досие на фирмите и на физическите лица, откъдето може да се ползва служебна информация.

Второят е електронен регистър на пазара на труда, в който се вкарват всички данни за безработицата във всички региони на България. В него ще може да се следи нивото на безработицата и хората, търсещи работа”, обясни Корнелия Нинова.

Третият регистър, предложен от социалистите е електронен поземлен регистър, в който се залагат собствеността на земята, броят земеделски стопани, субсидията, която са получили, като този регистър ще помогне да се изчистят и белите петна.

Четвъртият е електронен образователен регистър с информация за всеки един ученик къде учи, какви изпити е положил, какви оценки е получил и цялата нужна информация, която ще направи възможна връзката между образователната система и икономиката - тоест кадрите за бизнеса“.

Във Варна Нинова отбеляза, че втората тема за българската икономика са инвестициите. Тя припомни за огромния отлив на инвестиции заради условията за правене на бизнес в България и заради ковид кризата.

Лидерът на БСП подчерта, че правителството не прави инвестиционна програма, а помощите, които сега се отпускат на фирмите не са държавна българска политика, а са средствата от програма “Конкурентноспособност”, които са се прехвърлили заради ковид кризата в помощ на бизнеса.

“От това в дългосрочен план следва, че средствата от програма “Конкурентноспособност” са изхарчени и проектите, по които са кандидатствали фирмите остават без финансиране“, разобличи управляващите Нинова.

Лидерът на БСП даде алтернатива: „Затова ние предлагаме допълнителни мерки - Държавен инвестиционен фонд, който заедно с фирмите под формата на публично-частно партньорство да помага и да създава развитие на фирмите”.

Нинова бе категорична още, че третото, което трябва да се направи за фирмите е експортът, като той е eдин от стълбовете на икономиката.

“Предлагаме увеличение на капацитета и финансово такова на Българската агенция по експортно застраховане. Разботваме и сериозна програма за подпомагане експорта на България“, изтъкна Нинова.

Председателят на БСП продължи с изброяването на мерките, формулирани от социалистите: „Четвърто - преструктуриране на Банката за развитие. Единствената държавна банка, която досега подпомагаше 6-7 големи фирми в България, но не и това, за което е създадена - за подпомагане на малкия и среден бизнес. И там планираме план за преструктуриране, така че парите да стигнат до фирмите.

Тя бе безкомпромисна: “Много говорихме и за проблемите на Варна и за туризма. Туристическият бранш е един от тези, които най-много пострадаха.

В плана на БСП за възстановяване сме заложили мерки и за подпомагане на туристическия бранш. Той е подчинен на това държавата да поеме роля и

функции и да подпомогне българските туристически фирми. Не само временно с ваучери, а дългосрочно.

Искаме да създадем програма, в която българската държава се договаря с другите държави-членки на Европейския съюз за приемане на граждани на ЕС за балнео и спа лечение с минелни води”, каза Корнелия Нинова.

Още 14 партии и граждански сдружения се присъединиха към действията на БСП за честни избори

"Благодаря ви, че се отзовахте на поканата ни да обсъдим възможностите си да обединим усилия за провеждане на честни избори. През годин...

Тя припомни, че в България имаме над 225 лечебни минерални извори, а това богатство на България не се използва. Идеята на БСП е с тези държавни споразумения да се осигуряват групи от европейски граждани, които идват тук на балнео лечение, като заплащането се осигурява от здравните каси на съответната държава: “Имаше го преди време, спря и вече много години не се предлага. Разговаряхме и с Асоциацията на фирмите, които са ангажирани в балнео и спа лечението. Те имат огромна нужда от това и тази мярка би помогнала на този бранш.

Затова се ангажираме да подготвим такава програма и да подписваме споразумения с други европейски държави. Такава програма би помогнала да се реализира сезона”.

Нинова изрази опасения, че Варна се е превърнала в сезонен град - активен икономически и социално само през сезона.

“Но не само туризмът трябва да е центъра на развитието на града. Покрай прекрасното местоположение на града имаме амбицията Варна да стане сериозен логистичен център. Например, разглеждахме конкретно предложението да се модернизира и поднови жп линията Варна - Русе. Нужно е да се развие и пристанището. Имаме цялостен план по Дунава до другите европейски страни това да се превърне в един сериозен канал за търговия и икономически оборот, което ще съживи и цяла Северна България и общините в Северозапада, които са в много лошо икономическо положение”, разкри част от плановете на БСП за развитие на Севера и на морската ни столица Корнелия Нинова.

Тя бе категорична, че не може да се прави икономика на парче.

“Това в момента е кърпене на парче. Пари, които не стигат реално до фирмите и хората. Затова разработихме Визия за възстановяване икономиката на България”, заяви Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика