Нинова: Правителствата на Борисов ни превърнаха в сметището на Европа

1666
Нинова: Правителствата на Борисов ни превърнаха в сметището на Европа
Снимка: БГНЕС

"Днес е Световният ден на околната среда. Чистата околна среда е една от гаранциите за здравословен начин на живот. Достъпът до чиста вода, въздух и храна е нещо естествено в 21 век и в България, която разполага с прекрасна природа и много природни ресурси, но нека да видим къде стоим ние днес на този ден.

"По отношение на водите ние сме там, където безотговорното управление на три поредни правителства на ГЕРБ натика целия воден сектор в продължение на 10 години. Години наред държавата ни бе длъжна поетапно и в срокове да реформира водния си сектор като усвои милиарди, отпуснати по оперативна програма за целта. Милиарди се загубиха, пропиляха се възможности, а български градове и села, курорти, квартали и домакинства, продължават да живеят в недопустими рискове от лоша, дори рискова за здравето питейна вода, обърна се към гражданите от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова, в обръщение от името на група.

Нинова: Кризата показа, че сегашният неолиберален модел не работи

„Заради кризата с COVID-19, в света и в България, много политики се преосмислиха. Ние сме последователни в лявата ни политика и с...

"Чаканите 12 млрд. лв., нужни за реформиране на водния сектор, се оказаха напразно повтаряно число. Правителството продължава да не реализира реформата в мащаба, в който единствено има смисъл от тази реформа. Къде са осигурените средства, къде са инвестициите в реновиране на водопроводната и канализационна инфраструктура на градове и села? По данни на експерти дори и към момента инвестираните средства - европейски и национални, допълнени с ресурси на общините, могат да решат в най-добрия случай проблема на около 40 - 50% от населението на страната. А останалите?", каза още Нинова. Според нея признанието за хаос в управлението на водния сектор вече не топли никого. По думите й всички са претръпнали пред системните фирмени загуби заради амортизирана от три десетилетия водна инфраструктура.

Лидерът на БСП даде пример с Хасково, където от три години БСП поставя въпроса за чистата питейна вода. "Там живеят 70 хил. души, но не я използват, заради уран и алфа активност. Жители на общината казват: "От чешмите тече уран", "Повече от допустимото" - допълват експерти. Пример с Варна само от преди няколко дни. Хиляди кубически метри фекални води и 5 млн. евро изтекоха във Варненското езеро. А река Чепеларска, река Юговска, замърсени с цианиди по официални данни на експерти? Ярки примери за продължаващо безотговорно отношение към чистотата на реките и водите в България", коментира Нинова, цитирана от Фокус.

"Имаме и въпроси, разбира се. Какво става с държавния ВиК холдинг, който приехте с 1 млрд. лв. капитал? Холдингът съществува на хартия, а капитал изобщо няма. За дейност на холдинга пък не може да говорим. Какво стана с 500 млн. лв., отпуснати на държавното предприятие за грижа за язовирите. Колко язовири бяха ремонтирани и къде отидоха парите", попита тя.

Според нея това са все конкретни примери за сбъркана, неадекватна и безотговорна политика.

Перник: Хиляди домакинства без вода, отново

По време на епидемията хиляди домакинства и днес остават без вода в Перник заради аварии. В момента в града има 5 аварии. Без вода са 3...

"Нека да видим какво е състоянието по отношение на чистия въздух. България е първа в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. 15 хил. българи умират годишно според СЗО от замърсения въздух в България", подчерта Нинова.

"Да продължим с отпадъците - правителствата на Борисов превърнаха България в сметището на Европа. Нерегламентирано горене на отпадъци беше констатирано в Бобов дол, Русе. Незаконни сметища в село Калипетрово, Силистренско, Плевен, Враца, Ямбол, 9 броя незаконни сметища в Асеновград. Така мога да изреждам десетки български общини, градове и села. Сигурно не остана община, която да не е засегната от този въпрос. Какви мерки са предприети там? Има ли правителството представа колко незаконни сметища има в България, колко тона боклук е внесен от Европа, каква е съдбата на този боклук, каква е съдбата на българската земя, въздух и вода, отровени от него? Ние не искаме много, искаме чиста вода, чист въздух и чиста храна", подчерта лидерът на БСП.

Тя спря вниманието си в декларацията и на новите средства, които се отпускат за възстановяване от последиците от коронавируса. "Които се отпускат под условие за подобряване на жизнения стандарт на българския народ, за подобряване на социалните системи и здравеопазването, за повишаване, удължаване на живота на българските граждани. Все важни въпроси, които имат много ясно касаят темата екология. Има ли правителството план в тази посока, какво да прави и как да реагира или тези милиарди отново ще изтекат в приближените фирми до властта?", попита още Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика