Нинова: Правителството вече е риск за България

3465
Нинова: Правителството вече е риск за България
Снимка: БГНЕС

Досега правителството беше вредно, сега е риск за България и всяка промяна към по-добро минава първо през оставката му. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представяне на мотивите по вота на недоверие.

В началото на своето изложение Корнелия Нинова приветства експертите и жители на Перник, които присъстват на заседанието. Тя призова, ако управляващите смятат, че вотът на недоверие е саботаж към легитимно избрано правителство, да се обърнат към присъстващите и да им обяснят, че си "въобразяват", че нямат вода.

Приключиха дебатите по вота на недоверие (ВИДЕО)

Стана ясно, че гласуването на четвъртия вот на недоверие на БСП срещу третия кабинет на Борисов ще се проведе на 29 януари. Вотът е зар...

"Искането за гласуване на вот на недоверие на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е предизвикано от провала в областта на опазването на околната среда и водите. Този провал застрашава пряко живота и здравето на българските граждани. Водната криза в Перник, а вече в други градове и села, нерегламентираните тонове отпадъци, както и опасните стойности на замърсения въздух са пряка последица от безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството на "Борисов" 3. Кризата не е природно бедстиве, а управленско", подчерта лидерът на БСП.

Според нея има нормативен хаос по темата за управлението на околната среда и водите. "Към него се добавя институционален такъв. Институциите, които трябва да управляват политиката по околна среда и води са над 11", отчете Нинова. "Третото доказателство за провала са фактите. Официално 350 хил. души в цялата страна, но с частичните спиране на вода в нови и нови градове 500 хил. са на режим на вода. На първите места сме в Европа по мръсен въздух и вече сме осъдени от съда на ЕС за това. Очакват се санкции, които ще плащате вие всички уважаеми български граждани. Световната здравна организация в свой доклад пише за България, че 15 хил. души умират преждевременно от замърсения въздух", изтъкна лидерът на БСП. По думите й всеки ден ставаме свидетели на откриване на нови и нови боклуци. "Красива България беше превърната от правителството на Борисов в сметище", каза Нинова и зададе въпроса кой е издал разрешение.

Нинова коментира истинските причини за вота на недоверие. "След 10 години управление на ГЕРБ, похарчени приблизително 3 млрд. лв. загубата на вода се е увеличила от 60 на 61 %. Защо? И къде отидоха парите, инвестирани уж за подновяване на мрежата?", попита тя и уточни, че за 10 години е увеличавана цената на водата, а гражданите получават мръсна и негодна за пиене вода. По думите й няма смислени и логични отговори.

Лидерът на БСП се спря и на кризата в Перник. Тя отбеляза, че кризата в Перник се дължи на умишлени действия преди изборите, а като втора причина изтъкна безхаберие. "Доведохте тази криза до умишлено бездействие заради изборите. Какво да се прави сега? Безспорно всички трябва да помагаме на Перник. Необходими са конкретни, умни и мъдри, професионални експертни решения ,но паникьосани от общественото напрежение, продължавате с грешките и рискувате много. Вие създадохте тази криза, сега имитирате решения и рискувате много. Продължавате да заблуждавате хората, че може да се реши проблема за 45 дни. Вчера ваш министър обяви, че не само няма тръби, а тепърва ще се произвеждат. Бъдете обективни и истински с хората. Нека калинките да замълчат и да говорят експертите", изтъкна тя.

Вацев: Правителството множи хаоса в страната с действията си

”Партия ГЕРБ започва сама да твори собствените си беди”. Това каза пред БНР анализаторът Валентин Вацев във връзка с вота н...

Корнелия Нинова заяви, че БСП предлага алтернатива. "Моля ви чуйте ни този път. Не казвайте, че плашим хората и всяваме страх и паника. Чуйте гласа на разума, той не е политически, той не е на БСП, той е на хората, които разбират", коментира още Нинова. Според нея с решението за "Белмекен" ще се предизвика криза в енергийната система. Според нея, каквото и да се прави за Перник, трябва да се подмени водопреносната мрежа.

"Създадохте криза, имитирате решения, има опасност да създадете нова, изобщо цялото управление на ГЕРБ е управление на кризи. Рисковете не са в природа, не са в преносната мрежа, правителството на Борисов вече е риск за България. Досега беше вредно, сега е риск за България. Оставането на му на власт гарантира нови кризи. Всяка промяна към по-добро минава първо през неговата оставка", каза още тя, цитирана от Фокус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика