Нинова с критики към правителството заради ваксинацията, предложи разговори за внасяне на Спутник

2732
Нинова с критики към правителството заради ваксинацията, предложи разговори за внасяне на Спутник
Снимка: БГНЕС

БСП ще внесе в парламента предложение, с което правителството да започне двустранни разговори за доставка на руската ваксина "Спутник V".

Това съобщи председателят на партията Корнелия Нинова в изказване от името на група в парламента.

"Първият път правителството се скри зад решение на Народното събрание. Поиска от нас да одобрим действия за сключване на споразумения за покупка на ваксини. Тъй като не можем да очакваме премиерът да прояви сега изключителна смелост, поемаме инициативата и внасяме днес в Народното събрание да се търсят допълнителни възможности за България, като настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство, да започне двустранни разговори за доставка на ваксината Спутник", заяви Нинова.

От БСП ще настояват дебатът да се състои преди разпускането на действащия парламент.

"Очакваме от ръководството то да бъде включено спешно в програмата. В обратен случай ще упражним правото си и с подписи ще искаме извънредно заседание по този въпрос", подчерта Нинова.

Тя критикува правителството, че се е скрило зад гърба на Европа и в стар стил все някой друг им е виновен.

"Правителството на г-н Борисов не се справи с нито една от последиците на кризата от COVID- 19. Нито здравната, нито икономическата - сега е наред процесът по доброволно ваксиниране и изпълнението на ваксинационния план", каза още Корнелия Нинова.

"България е на едно от последните места в Европа и близо два месеца след началото на процеса са направени около 135 хил. ваксини, а една пета от ваксинираните са получили и втора доза. Далеч по-добре стоят нещата в другите европейски държави, където първенци са Дания, Испания, Словения.

Много по-добре са държавите около нас, нашите съседи, където ваксинираните са четирикратно по-висок дял. Преди два дни управляващите и НОЩ зарязаха националния ваксинационен план с неговите пет фази и пуснаха свободно ваксините на "Астра Зенека".

Журналист: Правителството се провали с ваксинационния си план

"Няколко съображения за ваксините, без да ангажирам никого с преценката си. Понеже с Александър преболедувахме Ковид 19, не ми е важно ...

Извиха се опашки в София, големите градове, където желаещите се наредиха рано от сутринта, за да получат тази ваксина. Разкриват се и денонощни пунктове, включват се и личните лекари. Какво се оказва впоследствие - няма ваксини, хаос, некомепетнтност в цялата държава.

"Според евроепейските прогнози, ако правителството работи така по този въпрос 70 % от населението ще бъде ваксинирано през 2040 г.", каза още Нинова.

Руската ваксина с 91.6% ефективност

В началото на месеца авторитетното списание "The Lancet" съобщи, че ефективността на "Спутник V" е 91,6 %. Ефективността на ваксината при пациентите над 60 години също е много висока - 91,8 процента.

Досега повече от 50 страни са дали заявка за закупуване на общо 1,2 милиарда дози от руската ваксина, пише "Дойче веле". На този етап Русия не може да осигури дори нужните на страната количества. Затова надеждите са свързани с производството на "Спутник V" в чужбина - в Бразилия, Индия, Китай и Южна Корея. Производственият капацитет в Индия ще бъде 300 милиона дози ваксини на месец, а в Южна Корея - 150 милиона дози.

Унгария започва ваксинация с руската ваксина срещу COVID-19

През следващите месеци Москва ще достави на Будапеща два милиона дози от руската ваксина срещу COVID-19, което ще позволи на централное...

Ще бъде ли одобрена от ЕС?

“Спутник V” вече се разпространява и в няколко страни извън Европейския съюз, включително Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Беларус и Армения. Руските власти казват, че препаратът вече е одобрен от 33 държави, сред които са Мексико, Аржентина, Бразилия, Боливия, Алжир, Пакистан, Монголия, Гана и други.

Ваксината все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Одобрение е необходимо преди да бъде внедрена във всички 27 държави от ЕС.

Въпреки това руската ваксина е на разположение в Унгария, след като получи 6-месечно разрешение за спешна употреба от премиера Виктор Орбан.

Още: Журналист: Правителството се провали с ваксинационния си план

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика