Нинова: Управляващите да не ескалират напрежение, защото е на ръба

1819
Нинова: Управляващите да не ескалират напрежение, защото е на ръба
Снимка: БГНЕС

Настояваме да се спре убийството на животни. Да не се влиза повече в домовете на хората. Да се поискат повторни проби и да се даде информация на хората. Управляващите да не ескалират напрежение, защото е на ръба“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

Според нея има далеч по-подходящи мерки да се спаси животът, семействата и поминъкът на хората и да се спаси Странджа. „Предполагам, че сега ще си измият ръцете с директора на Агенцията по храните, който е най-ниската верига - това е безотговорно. Министърът на земеделието и министър-председателят трябва да носят отговорност за това, което става“, категорична бе тя. Нинова припомни, че вчера след 6 часа разговори е спряла влизане на полицията и умъртвяване на животните в с. Шарково. „Поискахме спиране на заповедта за убиване на животните пред ВАС. Разговарях и многократно с главния прокурор“, допълни Нинова.

Нинова иска прокуратурата да спре умъртвяването на животни

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е пуснала жалба до прокуратурата с искане да спре умъртвяването на животни в населените места, обявени о...

„Убиват животни без доказателства за болест от чума. Когато отидох, поисках от властите, които са на място, да ми дадат документи – изследвания или нещо, в които пише, че има такова заболяване. Казаха ми, че нямат такива документи. Полицията също каза, че няма заповед от министъра на вътрешните работи, за да влизат и избиват животни. Единственото, което получих, е заповед от Агенцията за безопасност на храните за евтаназията на животните“, подчерта председателят на БСП.

Тя цитира доклад, изготвен от Министерство на земеделието, храните и горите и Центъра за оценка на риска, в който пише, че инкубационният период на болестта е 4-5 дни, а те отдавна са минали, както и че смъртта настъпва от 4 до 10 дни, а такава също е нямало. „Пише и че прилагането на ваксини с успех може да контролира заболяването и се посочва кои ваксини могат да спрат това. Няма обявени огнища в европейската част на Турция през 2018 г. Нито едно от животните не имало симптоми, които са характерни за това заболяване, не са наблюдавани болестни симптоми при нито една от козите в стадото, смъртността е 0%“, обясни Нинова.

Тя посочи и мнение на ветеринарите според които при убиването и загробването също не са установени изменения, който са характерни за тази болест. Председателят на БСП припомни една от препоръките на самото Министерство - повишена информираност на хората. „Умишлено се крие информация, влиза им се в домовете на сила и се избиват животни“, каза още Нинова. Тя уточни, че властите не са предупредили хората, за да не си изкарват животните в багажниците на колите. „Как ще изкараш 1000 животни в багажник на кола?“, попита председателят на БСП.

По нейните думи друга препоръка е контрол и карантина, но не да се крие информация. „Има описани и адекватни ветеринарни мерки, но в тях няма убийство на животни. В доклада пише още, че правят впечатление и необяснимо тежките рестриктивни, непропорционални за това заболяване, ограничителни мерки, наложени от ЕК“, допълни тя. Според нея министърът на земеделието не си е свършил работата пред ЕК, за да позволи да бъдат наложени такива рестриктивни мерки. „Защо не е направена втора проба? Защо е правена в такава лаборатория, която е цитирана от властите, а не в препоръчана от самото Министерство на земеделието лаборатория във Франция, Монпелие – единствената, която би трябвало да си каже мнението. Защо евтанизираните животни по този начин се заравят и могат да се изровят от хора и кучета – това може да предизвика вторична криза, ако има зараза?“, продължи с въпросите Нинова.

Валентин Радев категоричен: Животните трябва да бъдат убити

Трябва да има евтаназия, тези животни трябва да бъдат убити. Ако това не стане, опасностите са много големи, никого не плаша. Всички де...

Корнелия Нинова подчерта, че в Шарково е имало риск от граждански сблъсък. „Влизането със сила щеше да предизвика огромен конфликт и полицията да избие всички животни. След 6 часа разговори успях да успокоя хората и полицията се оттегли. Бяха дошли хора от цяла България, млади момичета и момчета, с готовност да си бранят семействата, поминъкът. Целият регион ще се обезлюди“, каза още Нинова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика