Нинова вижда все по-голямо сближаване с "Има такъв народ" за правителство

5469
Нинова вижда все по-голямо сближаване с "Има такъв народ" за правителство
Снимка: БГНЕС

Гледните точки на БСП и "Има такъв народ" (ИТН) в три важни сфери - здравеопазване, образование и социална политика - стават все по-близки. Това стана ясно от изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ, ИТН проявява интерес към това болниците да не бъдат търговски дружества, да има защитени болници, да се пристъпи към регионализация на здравеопазването, укрепване на държавното и общинско здравеопазване, специализация на кадрите в здравната система и истинско електронно здравно досие.

Трети ден партиите преговарят: Докъде стигнаха по ключови теми

Днес е третият ден от политическите консултации на "Има такъв народ" с "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП. В п...

В областта на образование – да се въведе нова формула за финансиране, да се направи преглед на съдържанието на учебниците с цел патриотично образование и истината по история, увеличение на учителските заплати, обвързване на бройките в образованието с нужните кадри в икономиката и дефицитните професии за българската икономика да бъдат без заплащане на такси от страна на учениците и студентите.

В областта на социалната сфера – единственото различие според Нинова е, че БСП искат преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, а ИТН -от 1 януари 2022 г., но има поле за разбирателство. Безплатни лекарства, семейно подоходно облагане, помощи за второ и трето дете - по всичко това има съгласие. Още: Идеите за по-високи пенсии и детски ще струват милиарди - откъде ще дойдат?

Къде засега няма достатъчно разбирателство - при икономиката и съдебната реформа. Днес, 28 юли, в 14.30 ч. в зала „Запад“ на Народното събрание предстоят разговорите за икономиката, а от утре отново в същата зала предстои експертна среща по борба с корупцията, съдебната реформа и външната политика.

Тепърва ще бъде обявен проектокабинет, като приключат политическите разговори, уточни Нинова. Тя се надява да има споразумение за подкрепа, което да даде гаранции, че това, което е заложено трябва да се изпълни. Имена за министри и премиер не са обсъждани. Нинова увери и в друго - задкулисни уговорки с партията на Слави Трифонов няма да има.

Кирил Петков обяви при какви условия би приел да остане в редовно правителство

Никой не ми е предлагал подобни постове. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков пред журналисти, в отговор на въпрос...

БСП са отправили покана към "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме" ИСБНИ за срещи. Поканата, отправена към ДБ, е за петък (30 юли) в 14:00 часа, а към другата парламентарна група за понеделник (2 август) в 14:00 часа. С тях "червените" ще водят общия политически разговор за подкрепа на кабинет с мандата на ИТН.

Тепърва ще бъде обявен проектокабинет, като приключат политическите разговори, уточни Нинова. Тя се надява да има споразумение за подкрепа, което да даде гаранции, че това, което е заложено трябва да се изпълни. Имена за министри и премиер не са обсъждани, по думите ѝ.

Оттук нататък по всички преговори и сближавания ще бъдат информирани медиите. Искаме всичко да бъде на масата, да е ясно, прозрачно и да няма съмнения за скрити договорки и задкулисни договорки, подчерта Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика