Нинова за "Имате още една седмица": Показва характер

3414
Нинова за "Имате още една седмица": Показва характер
Снимка: БГНЕС

Част от колегите-депутати показаха лошо възпитание, не бяха на равнището на момента и Румен Радев реагира. Трябваше ли да отговаря президентът – негова е преценката, може би да, показва характер. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира вече прословутата реплика на Радев по адрес на депутатите по време на клетвата му: "Имате още една седмица".

Още когато президентът започна да говори за неслучилата се съдебна реформа, напрежението започна да се трупа. Не знам дали Гроздан Караджов конкретно предизвика репликата "Имате още една седмица", добави Нинова пред Нова телевизия. Тя заяви, че не е било умишлено обръщението „господин” към патриарха.

БСП няма да се меси в политиката на Радев, коментират от столетницата

БСП по никакъв начин няма да влияе на новоизбрания президент Румен Радев при избора му на служебен кабинет. Това каза за Радио „Ф...

Корнелия Нинова повтори, че БСП иска за дата за предсрочните избори 26 март, но президентът сам ще реши. Според Нинова има две неща в речта на Радев – последователност и приемственост. Впечатлена съм, че той тема по тема, дума по дума препотвърди ангажимента, с който спечели изборите, уточни лидерът на БСП. Тя направи сравнение с първата реч на Плевнелиев, която преминала при обрисуване на "невероятни успехи".

Румен Радев не е премиер, за да поема конкретни ангажименти за реформи. Ако го беше направил, щеше да има обратна реакция – че не е министър-председател. Президентът представи проблемите така, както ги виждат хората, смята Нинова.

Корнелия Нинова наблегна и, че Румен Радев ще работи за подобряване на отношенията с Русия, но с речта си новият президент потвърдил европейските ценности. На въпрос има ли БСП позиция дали Крим е руски или украински, лидерът на червената партия отговори – така, както се самоопределя народът. Тя първо избегна въпроса, като за пореден път каза, че президентът щял да води балансирана политика. Преди време Кристиян Вигенин отиде при българите в Украйна и Крим, но това знаем как беше интерпретирано, добави Нинова.

Всички, обвинени от прокуратурата в последно време – Румен Овчаров, Петър Димитров, Петър Москов, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Делян Добрев, са невинни до доказване на противното. Видяли сме всичко – да се лепят етикети и след пет години съдът като оневини, никой да не чуе, подчерта лидерът на БСП. Не мисля, че прокуратурата се намесва в политическите процеси и въпроси, категорична беше Румен Радев.

Няма да посочваме министри и кадри за служебното правителство, обеща Корнелия Нинова. Говорим си с президента, но не може лидер на една партия, макар и издинала кандидатура, която е спечелила, да му казва какво да прави, подчерта лидерът на БСП. Тя не пожела изобщо да коментира какъвто и да е вариант на служебния кабинет, дори спекулациите. Когато служебният кабинет бъде излъчен, ще коментирам – това е част от промяната в България. Явно досега не е било така, но ставаме нормална държава – всеки си гледа работата, беше тезата на Нинова, която намекна, че до този момент държавата се е движела и зависела от един човек, въпреки разделението на властите на хартия. Вярвам, че Румен Радев ще направи добър избор – ще улови ябълката, каза лидерът на БСП. Тя добави, че "ябълковият сюжет" е глупаво изпълнение.

БСП обърна палачинката - иска запазване на плоския данък

Въпреки че няколко пъти е предлагала връщане на прогресивното данъчно облагане, БСП смята, че в момента системата трябва да остане така...

Избори и приоритети

Корнелия Нинова обясни, че не разсъждава върху възможността да стане премиер. Подреждам си задачите една по една – първата е платформата, след това избори и после е всичко друго, обясни тя. Според лидера на БСП никой не можел да каже кой ще влезе в парламента, с колко депутати, а и никой не е видял кандидатите на партиите и платформите им за развитие на държавата. В България ще се строи, няма да се краде, няма да се дава на приближени фирми, за да ти върнат комисионна, заяви Нинова, но не можа да даде конкретен пример "в момента".

Конкретно за плоския данък Нинова отрече да има отстъпление. Въвеждаме "плосък прогресивен данък" - правим трета скала за работещи родители с деца, заяви тя, като даде пример - при семейство с общ доход 1000 лева и едно дете, заради което отиват 100 лева данък, при второ дете се опрощават по 50 лева данък на всяко дете т.е. получава се 0 лева данък. Нека гледаме поне 50 години напред, само с магистрали не става - трябва икономика, образование, здравеопазване, подкрепа на млади семейства, беше тезата на Нинова. И даде нов пример за мярка, която БСП ще предложи - млади хора, които открият фирма, няма да плащат данък-печалба през първите две години от дейността. Подобно нещо предложиха румънските социалисти, които спечелиха изборите наскоро.

Нинова поиска и промяна на Дъблинското споразумение, както и отмяна на постановлението, с което се позволява отпускане на държавни пари за общини, които интегрират бежанци.

За финал Нинова заяви, че има желание за обновление - в устава на БСП да бъдат вмъкнати промени, с които хора с 12 години депутатски стаж да не се кандидатират пак за народни представители. Аз нямам 12 години такъв стаж, добави Нинова, обяснявайки, че има 3 мандата, но всеки от тях е "непълен" т.е. не е по 4 години.

Борисов за коалиция с БСП: Невъзможно

Премиерът в оставка Бойко Борисов определи обяви, че е "невъзможно" неговата партия ГЕРБ да управлява с БСП след предстоящите предсрочн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика