Нинова за Радев: Президентската институция му е тясна, служебните кабинети му се усладиха

9002
Нинова за Радев: Президентската институция му е тясна, служебните кабинети му се усладиха
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова започнаха да атакуват правителството буквално в първия месец. Аз нямах обяснение защо толкова бързо президентът, който създаде ПП, който ги изстреля във властта, ги атакува. С времето си дадохме сметка какво става. Това заяви вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова по БНТ.

На президента Радев президентската институция му е тясна, той иска реална власт. Служебните кабинети му се усладиха. Инсталирайки ги като лице на промяната, като някакви кукли едва ли не, той си мислеше, че ще остане да дърпа конците. И след като Кирил Петков и Асен Василев си поеха отговорността, това не се случи и според мен разривът започна с първата смяна в "Булгаргаз", заяви Нинова.

Тя определи в много случаи като абсолютно необективни атаките от президентството.

Президентът чрез своите назначения в администрацията искаше да бъде скрития премиер, а Кирил Петков да бъде лицето, допълни Нинова.

"Не е вярно, че Кирил Петков е казал, че ще спре износа за Украйна през Полша. Каза, че ще спре износа за Полша, без даже да уточнява за какво. Продължавам да твърдя - България не е изнесла и един патрон за Украйна и не изнася. Изнасяме за 64 други държави. Какво те правят оттам нататък с българската продукция тяхна отговорност и тяхно право и ние нямаме право по международните норми да ги контролираме", коментира още тя във връзка с интервюто на Кирил Петков за "Гардиън", че потенциално служебно правителство на Румен Радев ще възобнови договора с "Газпром" и ще преустанови износа на оръжията.

Подчертавайки, че Петков е бил неправилно разбран, Нинова изненадващо заяви: "Откакто падна правителството, някои се опитват в суматохата да вкарат в Комисията към МИ документи за изпращане на оръжие за Украйна. Няма да получат разрешение! Да не си губят времето! Докато аз съм министър, ще се спазва решението на парламента - да не се изпраща оръжие за Украйна!"

Нинова: Изказването на албанския премиер е обидно и неприемливо за нас и ЕС

Изказването на албанския премиер е обидно и неприемливо за България и ЕС. Това написа в профила си във Facebook лидерът на БСП и вицепр...

Тя заяви, че и по отношение по темата с "Газпром" има разминаване с твърденията на премиера Кирил Петков

"Откакто падна правителството някои хора си позволяват да вкарват в комисията по оръжия документи за разрешение за износ на боеприпаси за Украйна. Няма да получат това разрешение", каза още тя.

По отношение на френското предложение за Македония тя заяви, че то не е отговаряло на тяхната червена линия югозападната ни съседка на изпълнява двустранния договор.

"Във френското предложение се казва, че преговорите изобщо ще започнат, след като РСМ си промени конституцията и впише българите. Това е добро и беше едно от нашите искания. Но френското предложение се позовава на двустранен протокол между България и Северна Македония, в който са описани различни ангажименти, без този протокол да е подписан нито от едната, нито от другата страна", каза още тя.

И допълни, че се е оказвал натиск с посещение на еврокомисари и европейски лидери.

Петков пред "Гардиън": Служебен кабинет ще върне "Газпром" и ще ни направи мека държава

Кирил Петков се опасява, че България ще се превърне в „мека държава“ по отношение на Русия след падането на правителството ...

"Темата Македония беше грубо експлоатирана от две политически сили за партийни цели. Едната е ИТН, която напусна коалицията заради пари и постове и опаковаха напускането с темата "Македония", за да имат патриотичен облик. Втората е ГЕРБ. Върви тезата да се направи ново евроатлантическо мнозинство - първи го предложиха ГЕРБ. Борисов се опитва да се препере през темата "Македония", за да се забрави другото мнозинство, което се бори срещу модела "Борисов", каза още тя.

Тя изрази надежда от ПП да не се подават на подобна оферта от страна на бившите управляващи.

"Приемат ли такава оферта, те са приключили. Това означава, че целта, за която беше създадена тази партия и това правителство, са зачеркнати. Това ще ги приключи. За БСП няма никакви притеснения".

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика