Нинова застана зад Жаблянов, обвини Борисов в лъжа за Истанбулската конвенция

1731
Нинова застана зад Жаблянов, обвини Борисов в лъжа за Истанбулската конвенция
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова застана зад скандалното изявление на Валери Жаблянов, което той направи за Народния съд.

„Заставаме зад Валери Жаблянов, не смятаме, че той трябва да си даде оставката като заместник-председател на НС, но ако това стане – няма да предлагаме друг кандидат за неговото място в парламента“, каза Нинова.

Мминалата седмица ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. Причината е, че той е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“.

На 15 февруари на извънредно заседание на ИБ на БСП с ръководството на парламентарната група бе решено, че БСП не приема искането за оставка на Валери Жаблянов като заместник-председател на НС.

Въпреки че гледната точка на Жаблянов беше премахната от официалната позиция на БСП, но предизвика вълна от възмущение. Съюзът на репресираните от комунистическия режим поиска публично извинение от заместник-председателя на НС.

Борисов излъга преди седмица, че оттегля Истанбулската конвенция, цитирам: „докато не се постигне консенсус”, заяви още Нинова, цитирана от БГНЕС.

"Не знам какъв консенсус търси след като го няма в собствената му партия, в собствената му парламентарна група, при коалиционните му партньори го няма, а ако очаква такъв от БСП - няма да го получи. Ние по тази тема имаме собствена позиция и тя няма да се промени, какъвто и натиск да ни се оказва", категорична бе Корнелия Нинова.

Конвенцията не само че не е оттеглена от парламента, но и е разпределена на парламентарните комисии - по правни въпроси, по въпросите на децата, младежта и спорта, по образованието и науката, а е гледана вече в комисията по външна политика и има доклад по нея, потвърди тя. Ще повярваме в думите му, ако утре на заседание на МС правителството реши ИК да бъде оттеглена от НС, заключи по темата Нинова.

По друга от темите - нападките на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов към депутата Елена Йончева за нейно участие в източването на КТБ лидерът на БСП заяви, че Йончева ще си потърси правата си в съда за думите му като заведе дело.

Г-н Цветанов днес грубо и необосновано нападна Елена Йончева като я обвини в извършване на престъпление, цитирам: „Елена Йончева, негов най-близък съветник, имаше пред вид президента г-н Радев, с приближен до Цветан Василев са източвали КТБ, коментира Нинова. За това нещо г-н Цветанов ще понесе наказателна отговорност - Елена ще му заведе дело и той ще обяснява в съда, поясни тя. "Тя има пълната ни подкрепа и до последно ще се борим за чистото й име. Но защо се прави всичко това? Заради това, че Елена работи по разкриването на една от най-големите корупционни сделки на правителството на ГЕРБ- тази с оградата", каза лидерът на БСП.

"Днес се обръщаме към главния прокурор Сотир Цацаров: Г-н Цацаров на 6-ти декември 2017 г. заяви в правната комисия на парламента, че има три доклада на АДФИ, на ДАНС, в резултат на сигнала на Елена и на депутати от БСП, че в този доклад има завишение на проектната стойност в сравнение с пазарните, действителни цени на оградата и има неосъществен контрол от възложителя. Този доклад на ДАНС е изпратен в Главна прокуратура", припомни Нинова.

Искаме да ви информираме, че от една седмица искаме резултата от доклада, поискахме от главния прокурор официално с писмо да ни съобщи докъде е стигнала проверката и, за съжаление, нямаме отговор, констатира тя. Питаме го защо не ни се отговаря, прикрива ли се нещо?, допълни тя

"Третият въпрос е за случващото се в здравната каза и в сектора здравеопазване. На г-н Плочев му се иска оставката, защото зад гърба на министъра на здравеопазването е поискал от парламента актуализация на бюджета", говори по третата основна тема днес Нинова.

"Г-н Плочев е направил нещо законно - иска от парламента актуализация на бюджета на НЗОК. Обвиняват го управляващите защо през февруари: „Само февруари сме, а ти искаш актуализация на бюджета”! Ако това е аргументът за оставката ,то тогава министър-председателя отдавна трябваше да си подаде своята", отсече Нинова. Защото през януари премиерът изхарчи приблизително същата сума от 200 млн. лв., само че незаконно, еднолично - извън закона за бюджета, подчерта тя. И според нея така си е купил спокойствие.

Искаме актуализацията на държавния бюджет и на този на НЗОК да влязат в парламента и там депутатите да решат какъв ще е изходът, предложи Нинова. Ако не го направят, ще се потвърдят думите на президента, че парламентарната република е атрофирала, потвърди лидерът на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика